Ma 2017. március 29. szerda,    
Auguszta napja van.    
Látogatók száma : 28722716    


HonlapkeszitesEurópa legnagyobb, egybefüggő fügeültetvényével büszkélkedhet Harcz Endre

És Dél-Zala, így joggal mondhatjuk tehát: ismét egy rekorder „muraföldei”, egy figyelemre méltó dél-zalai… Harcz Endre, a Fügeliget Kft. ügyvezetője, néhány év alatt az „Öreg Kontinens” legnagyobb – nem kevesebb, mint hat hektáros –, egybefüggő fügeültetvényét hozta létre munkatársaival Tormaföldén, míg Becsehelyen a datolyaszilváiról ismerik őt elsősorban. Dél-Zala központjában, Nagykanizsán pedig az autósok körében lett népszerű, hiszen egy autómosóban mossa le az út porát a gépkocsikról.


Ahogy Endre elmesélte, egy gödöllői üzletember fejből pattant ki a nagyszerű ötlet, még 2009-ben, majd megalakult a Fügeliget Kft. és egy esztendővel később már el is ültették az első fügefákat. Szerintemmég néhány év, és a rekorder fügeültetvény tovább öregbítheti a dél-zalai dombok, és „Murafölde” hírnevét. Ugyanis Harcz Endrének egy kis üzem terve áll már készen a fejében, ahol a frissiben el nem adott fügéből lekvárt, kompótot és aszalványt fognak gyártani, nem csak a dél-zalaiak örömére…

 

De hogyan jön össze az autómosással az egzotikus kertészkedés? Egyáltalán, honnan az ötlet?

– Hát, nem egyszerű az élet: autómosó, a fügés Tormaföldén, a datolyaszilva ültetvény Becsehelyen, amúgy ott egyéb növényeket is termesztek, például van jó néhány kivilugasom – sorolja egy szuszra Harcz Endre. – Egyébként úgy jött az ötlet, hogy egy letenyei barátom, Varga János nemcsak, hogy kiválóan ismeri a térség időjárási viszonyait, de legalább annyira ért a növényekhez is. Tőle hallottam először, hogy igenis megélhet a dél-zalai lankákon a mediterrán gyümölcsök egy része, mint például a füge, a datolyaszilva, vagy a kivi, sőt, úgy, hogy kiadós mennyiségű gyümölcsöt is teremjenek, ha gondos kezek vigyáznak rájuk.A vele való beszélgetések során fogalmazódott meg bennem az ötlet, úgy 2005 tájékán, hogy mi lenne, ha… Mi lenne, ha olyasmivel kezdenék foglalkozni, amivel a környéken még senki? Belevágtam tehát, és Jánosnak igaza lett, a füge, a kivi, vagy a datolyaszilva évről – évre bőséggel terem. Így kezdtem bele tulajdonképpen az egzotikus kertészkedésbe.

Tehát Dél-Zala alkalmas az egzotikus gyümölcsök egy részének termesztésére. Ez azt jelenti, hogy bárhová ültetem is el mondjuk a kivifámat a „Muraföldén”, akkor az teremni fog?

– Nem, bár a dombtetők, fennsíkok és a déli fekvésű domboldalak mind megfelelőek egzotikus kertészkedésre itt a térségben, de például a fagyzugos helyek, például a völgyek, aztán Kiskanizsa lapályos részei, vagy a Principális-partja, ahol a hideg sokáig megül, csak részben alkalmasak arra, hogy a mediterrán különlegességünk termést hozzon. Megélni megél, de négy-öt évente biztos, hogy alaposan visszafagy, és kezdheti a növény az egészet előröl. A dombokon, szőlőhegyeken ez a veszély gyakorlatilag nem fenyeget. Azt még megemlíteném, hogy a nagyobb városok, mint például Nagykanizsa belvárosának kertjei is megfelelőek az egzotikus növények áttelelésére, hiszen komoly „hőszennyezés” éri a sok fűtött háztömb és lakónegyed miatt ezeket a belvárosi részeket, így a fagy kevésbé tud kárt tenni az itt nevelt növényekben – részletezi a harmincas évei közepén járó fiatalember. – Fontos szempontjai vannak tehát az ideális helyszín kiválasztásának. Például az összes egzotikus növény esetében lényeges a napsütötte hely, de a füge esetében jó, ha a házfal közelébe ültetjük, mert az épület által tárolt hő és az eresz, tető védelme elég ahhoz, hogy a hideg téli éjszakákon ne fagyjon el. A hideget egészen jól bírja, mínusz 15 fok körüli hőmérsékletig nem szenved jelentős kárt. Egyébként a füge pont az a növény, ami öntözést sem nagyon igényel, ugyanis jól tűri a szárasságot. Ha viszont öntözzük, akkor számítsunk arra, hogy rettentően „nekiindul” és elbokrosodik. A kivi ennek az ellentettje: a sok napsütés mellett öntözni kell „éjjel-nappal”, rengeteg vizet igényel a megfelelő fejlődéshez. A datolyaszilva szintén szereti a napsütést, amúgy átlagosnak nevezném az öntözővíz-kívánalmát.

 

Klasszikus kérdés: honnan – hova? Azaz, az elmúlt évek során honnan – hova fejlődtek a Harcz-féle, dél-zalai ültetvények?

– Jelentősnek nevezném a fejlődést, amelyet elsősorban Dél-Zala termékeny és jó minőségű földjének, valamint a gondos munkának tulajdonítok. Előbbihez, csakúgy a „margóra írva” jegyezném meg: bizony hiába végzek a munkával az autómosóban, és vagyok holtfáradt, ha másnap még le kell nyírnom a füvet a fügeültetvényben, meg kell metszenem a kivit, vagy be kell oltanom 50-100 datolyaszilvát, akkor nincs pihenés, nekilátok, és megcsinálom… A fügeültetvényt félezer csemetével kezdtük 2010-ben, mára közel háromszorosára nőtt a fügés területe, mérete eléri a hat hektárt. Ennél több növényt már nem tervezünk, és tudomásom szerint ezzel is rekorderek vagyunk: ugyanis Európa legnagyobb, egybefüggő fügeültetvényével rendelkezünk – mondja büszkén a mediterrán gyümölcsök szakértője.

És az olaszok? Vagy a spanyolok? Az ember azt gondolná, hogy arrafelé végeláthatatlan fügeültetvények foglalják el a látóhatárt…

– Olaszországban például úgy termesztik a fügét, hogy egy háznál van öt – tíz fa, amelyet a tulajdonosok leszüretelnek, majd a gyümölcsöt elviszik a felvásárlóhoz. Spanyolországban, és Franciaország déli részén van néhány nagyobb ültetvény, de semelyik nem éri el a mi tormaföldei „fügésünk” méreteit – részletezi Harcz Endre. – Az olaszok a kivi, a spanyolok inkább a narancs és oliva termesztésében érdekeltek, na meg a szőlőültetvényekben, csakúgy, mint a horvátok. Déli szomszédunknál is a szőlő és az oliva az, amit nagyüzemben termesztenek, a füge meg „csak úgy nő”, sokszor úgy, mint mifelénk a haszontalan cserje.

 

Ez igaz, többször is jártam az Isztrián, ahol mindenfelé füge nő az utcákon és a tengerparti sávban, méghozzá nagyon is agresszívan, akár a sziklarepedésekből is hatalmas fügefák nőnek ki. Amúgy kézenfekvő a kérdés: mi készül a tormaföldei fügéből?

– Komoly tervünk, hogy a jövőben fügelekvárt készítünk belőle, és üvegcsékbe töltve fogjuk árusítani. Jelenleg még nincs akkora megtermett fügemennyiség, amely elég lenne arra, hogy ellássunk vele egy üzemet, azonban néhány év múlva már meg fog teremni az a gyümölcsmennyiség, amellyel elindíthatjuk a saját feldolgozónkat. Addig is magánszemélyeknek értékesítjük, méghozzá egyszerűbben, mint azt bárki gondolná: kiposztolok a facebook oldalamra néhány fotót az éppen érő fügékről, és van úgy, hogy Budapestről, sőt, az ország másik végéről eljönnek ide, Dél-Zalába azért, hogy 20–30 kilót vásárolhassanak belőle. Vagy épp a szomszéd faluból…

 

Vagyis az évtized végére híres lehet a dél-zalai fügelekvár?

– Híres is lesz, sőt, nemcsak a fügelekvár, hanem a fügekompót, illetve az aszalvány is. Vannak egyéb ötletek, például nemrég keresett meg egy olasz fagylaltgyártó, akivel éppen arról beszélgettünk, hogy mikorra terem majd annyi fügénk, hogy nagyobb tételt vásárolhasson belőle az itáliai fügefagylaltjai elkészítéséhez. Mivel az ültetvény gyönyörű helyen van, fantasztikus környezetben, reméljük kedvelt célpontja lesz a Zala megyébe látogató turistáknak, na és persze a környékbelieknek is. Több százfügefa között sétálni, magunkba szívni azt a különleges, édeskés illatot és közben fügét szedni óriási élmény.

Datolyaszilva: hasonló a tendencia, mint a füge esetében?

– A datolyaszilva ültetvényt három évvel ezelőtt telepítettük a testvéremmel, közösen műveljük. Ott 170 csemetével kezdtük, mára közel négyszáz datolyaszilvafa alkotja az állományt. A gyümölcséért termesztjük és nevelgetjük, de saját magunk által oltott fákat is adunk elaz utóbbi években. Mikor valaki hazavisz tőlem egy csemetét, mindig ellátom, amúgy „útravalóként” néhány jó tanáccsal is. Mert sokan megveszik az egzotikus növényt valahol, és mégsem mennek vele semmire, vagy csak töredékét hozzák ki belőle, mint amit lehetne, mert nem tudják, hogyan kell művelni. Minden mediterrán gyümölcsfajnak van három – négy buktatója, aki ezeket tudja, jó eséllyel szedheti tele a kosarát ősszel, friss kivivel, fügével vagy éppen datolyaszilvával.

 

Tehát akkor, nemsokára ehetünk becsehelyi datolyaszilva-lekvárt is?

– A datolyaszilvát elsősorban friss gyümölcsként értékesítjük, tavaly néhány száz kiló termést takarítottunk be, itt is az elkövetkezendő években várható, hogy tonnaszámra szüretelhetjük majd. A datolyaszilva esetében, elsősorban a friss gyümölcsként való eladás az, ami szóba jön, bár már kísérletezünk azzal, hogy lekvárként is piacra dobhassuk – avat be egy „műhelytitokba” a fiatalember, majd pedig néhány újabb tudnivalót is elárult ezekről a dél-zalai vitaminbombákról. – Mind a datolyaszilva, mind pedig a kivi esetében azt tartom a nagy előnyének, hogy leszüreteljük októberben, és egész télen „kitart”, még február végén is ehetünk belőle, olyan jól eltarthatóak. Pont a gyümölcsmentes, téli időszakban lát el bennünket vitamindús, édes, zamatos finomsággal. Ehhez nem kell más, mint egy földpince, vagy olyan melléképület, ahol fagymentes, de hűvös helyen várhatják be a gyümölcsök, hogy a tányérunkra kerüljenek. És ami megint csak előnyös, hogy permetezni sem kell őket. A kivi pedig kiváló lugast képezhet, ha egy támasztékot készítünk neki, és azon futtatjuk fel. Olyan, mint a szőlő, sőt, annál jobb is. Nemcsak, hogy egzotikusabb a gyümölcse, hanem ha beülünk hűsölni a lugas alá, akkor biztos, hogy nem lesz pecsétes az ünneplőnk egy véletlenül ránk pottyant, túlérett szőlőszem miatt, és a darazsak sem lepik el, ami a szőlő esetében bizony gyakran előfordul. A kivinél a szakszerű metszésen kívül az is fontos, hogy egy fiút, és egy lányt is ültessünk belőle, vagyis egy termőt és egy porzót, máskülönben csak szép lugasunk lesz, de kivink, az bizony nem…

Harcz Endre határozottságát látva egyben biztos voltam a riport végén: a következő foci Európa-bajnokság alatt már biztos, hogy dél-zalai fügelekvárt kanalazhatok, ha akarok a meccsek félidejében…

Dr. Papp Attila2017-03-28 09:29:00


  Idén csaknem 135 ezer zalai embernek készítette el adóbevallását a NAV

Tájékoztatta szerkesztőségünket a hivatal Zala megyei sajtóreferense. Joó Hilda elmondta: az ügyfélkapuval rendelkezők akár mobiltelefonjukon keresztül is megnézhetik a bevallás tervezetet és módosíthatják is azt. Azoknak pedig május 2-ig postázzák, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval, de kérték, hogy az adóhatóság töltse ki a bevallásukat. Ezt pedig össze kell hasonlítani a munkáltatói kifizetői igazolásokon szereplő adatokkal.


  Megegyezett a Csíki Sör márkanév használatáról a Heineken és a Csíki Sör Manufaktúra

Megegyezett a Csíki Sör márkanév használatáról a Heineken Románia és az Igazi Csíki Sört levédő Csíki Sör Manufaktúra. A két cég magyar és angol nyelvű közös közleményét a Csíki Sör Manufaktúra tette közzé hétfőn a közösségi oldalán.


  Április 15-ig jelenthetik be a gazdák a fagykárt

Április 15-ig igényelhetnek kárenyhítést a gazdák a téli fagy miatt; a fagykár bejelentésére a határidőt követően már nem lesz lehetőség - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-hez eljuttatott közleményében.


  Hullámtörő épül Fonyódon a vasútvonal védelmére

Uniós és költségvetési forrásból hullámtörő épül Fonyód és Bélatelep között a vasútvonal védelme érdekében, a munka 2018 szeptemberéig tart - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. az MTI-vel.


  A háztartások jövedelmének növekedése a kiskereskedelménél is gyorsabb

Magyarország erősödését jól mutatja, hogy a háztartások jövedelmének emelkedése meghaladja a kiskereskedelmét, ami a háztartások továbbra is erős megtakarítási hajlandóságát, a fogyasztás további növekedésének lehetőségét mutatja - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben a tárca a KSH csütörtökön nyilvánosságra hozott januári kiskereskedelmi adataira reagál.


  Indul a nyári időszámítás

Minden év március utolsó vasárnapján – idén március 26-án – kezdődik a nyári időszámítás, amely október utolsó vasárnapjáig tart. Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk időmérő eszközeinket. Az óraátállítással 1980 óta Magyarország is villamos energiát spórol.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble