Ma 2017. április 24. hétfő,    
György napja van.    
Látogatók száma : 29398265    


HonlapkeszitesKSH: 0,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom februárban

Februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 0,8, naptárhatástól megtisztítva 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. A nyers adat 0,2, a kiigazított 0,3 százalékponttal alacsonyabb a hónap elején közölt első becslésnél.


A mérsékelt növekedésben a magas bázis hatása is szerepet játszott - írták a jelentésben.     

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 3,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az első becsléshez képest az üzemanyag-fogyasztás 1,4, az élelmiszerforgalom 0,2 százalékponttal alacsonyabb, a nem élelmiszer jellegű cikkek kereslete 0,1 százalékkal magasabb lett.     

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem februári forgalma folyó áron 688 milliárd forint volt.     

Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.     

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem tavaly februárival megegyező forgalmán belül az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,0 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,6 százalékkal csökkent.     

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 3,2 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,9 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (4,3 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (2,4 százalék), a bútor-, műszakicikk- (1,9 százalék), valamint a textil-, ruházati és lábbeli-üzletekben (1,1 százalék). Ezzel szemben 8,3 százalékkal csökkent a forgalom volumene a használtcikk-üzletekben.     

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 16 százalékkal emelkedett.     

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 0,7 százalékkal nőtt. A korábbi időszakokhoz képest alacsonyabb forgalomnövekedésben a magas bázis hatása játszott szerepet, magyarázta a KSH.     

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 1,2 százalékkal nőttek.     

Az év első két hónapjában a kiskereskedelmi üzletek forgalma 2,3 százalékkal emelkedett.     Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,7, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 3,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,7 százalékkal nőtt az értékesítés.

MTI - Kanizsa2017-04-24 17:13:00


  Magyar Idők - Új szakszervezeti javaslatok a munka törvénykönyvéhez

Nem várható döntés a munka törvénykönyvének módosításáról ezen a héten, mivel a kormány képviselői a jövő hétre hívták össze a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumát, ahol a szociális partnerek javaslatait is várják - tudta meg a Magyar Idők.


  A halászati szakmai szervezet a halfogyasztás növekedését várja az áfacsökkentéstől

A halhús áfájának tervezett csökkentése a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) szerint 15 százalékkal mérsékelheti a halárakat, élénkítheti a fogyasztást, és az ágazat minden szereplőjének kedvez majd - mondta Németh István, a szervezet elnöke az MTI érdeklődésére.


  Márciusban 5,1 milliárd forinttal nőtt a rehabilitációs foglalkoztatására szánt összeg

A minimálbér- és a garantált bérminimum emelésének kompenzálása miatt márciusban 5,1 milliárd forinttal, több mint 39 milliárd forintra nőtt a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs foglalkoztatására szánt összeg - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK).


  Nagy károkat okozhatott a gyümölcsösökben az elmúlt néhány fagyos éjszaka

Ezen a 80 hektáros surdi ültetvényen például a meggy több mint 50 százaléka elfagyott, de a körtét sem kímélte az időjárás. A becslések szerint körülbelül kétezer tonnás termésre számítottak a gazdák, a -2, -3 fok azonban megtizedelte a leendő termést. De hogy pontosan mekkora kárt okozott a fagy, azt csak pár nap múlva tudják felmérni.


  Az első negyedévben 8 százalékkal bővült a belföldi turizmus

Nyolc százalékkal bővült a belföldi turizmus az első negyedévben, a legnépszerűbb úticélok Budapest, Eger és Szeged - derül ki a Szallas.hu portál legfrissebb, MTI-nek megküldött elemzéséből.


  Állásbörze: A balatoni szezonra való felkészülést segítette a kamara és a kormányhivatal Keszthelyen

A térség munkaadói nemcsak az illetékes hatóságok tájékoztatóin vehettek részt, hanem bemutatták az általuk kínált munkalehetőségeket is.

FRISS HÍREK
07:29 - Véradás

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble