Járvány ugyan nincs, de itt az Eris variánsa a koronavírusnak

facebook megosztás

A koronavírus Eris variánsa okozza a legtöbb fertőzést Kanizsán, de jellemzően enyhe, influenzaszerű tünetekkel jár. A megkérdezett kanizsai háziorvos hangsúlyozta, járvány egyelőre nincs, de a korábban tanácsolt óvintézkedések továbbra is szükségesek lennének.

Az őszi időszakban terjedő Covid-variáns jóval könnyebben fertőz, mint a korábbi változatok, valamint a lappangási idő is lezajlik 2-3 nap alatt. A leggyakoribb tünetek között a köhögés, a torokfájás és a láz említhető, míg az elmúlt években tapasztalt szaglás és ízlelés elvesztése már nem jellemző. Puskás Tamás háziorvos úgy fogalmazott, a maszkviselés, elsősorban az egészségügyi intézményekben, továbbra is fontos lenne a megelőzés érdekében.

– Öt-hét nap az, ami a lefolyási időszakot általában jellemezni szokta. Szoktuk tanácsolni a betegeknek azt, hogy legalább öt napig tartózkodjanak otthon, lehetőség szerint munkába, közösségbe ne menjenek. Ha mégis ki kell otthonról mozdulni, azt maximum lehetőség szerint az egészségügyi dolgaik intézése miatt tegyék, ezalatt, ha kimozdulnak otthonról, mindenképpen hordjanak maszkot – fogalmazott Puskás Tamás háziorvos.

korona

A fertőzöttek számáról jelenleg nincsenek pontos adatok, aminek egyik oka, hogy már nem kötelező a páciensek tesztelése. Lukács Mária gyógyszerész szerint az enyhe tünetek miatt orvoshoz is jóval kevesebben fordulnak, inkább otthon elvégezhető gyorsteszteket alkalmaznak a betegek.

– Azt azért észrevesszük, hogy a tüdőgyulladásosok száma mintha egy kicsit megnövekedett volna. Az ezzel kapcsolatban fogyó gyógyszerekből gondoljuk mi is, viszont nem lehet tudni, hogy ez koronavírus-eredetű vagy egyéb, influenzaeredetű. Vannak olyan tesztek is, amelyek elkülönítik azt, hogy influenza A, B vírus – ez egy teszt magában – elkülöníti, hogy influenza A, B vírus vagy koronavírusos megbetegedésben szenved-e a beteg – mondta Lukács Mária, a Zöldfenyő Gyógyszertár vezetője.

Lukács Mária hozzátette, az oltásokkal szerzett védelem mértékét az új variánsokkal szemben nehéz meghatározni, hiszen azok a vírus korábbi változata ellen készültek. Hozzátette, a védettség idejét is csak évek múltán lehet majd pontosan megmondani.

 

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.