Tovább estek a termelői árak

facebook megosztás

Már zsinórban nyolcadik hónapja termelnek olcsóbban a magyarországi cégek.

Éves szinten 3 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak márciusban, míg az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett adataiból. Februárban még éves szinten 4,3 százalékos csökkenést, havi alapon pedig 0,5 százalékos emelkedést mértek, míg a piaci várakozások éves alapon 3,2 százalékos csökkenést valószínűsítettek.

Ezzel immár nyolcadik hónapban tapasztalható az ipari termelői árak csökkenése, ráadásul éves alapon a belföldi értékesítési árak 5,2 százalékkal estek, míg az exportértékesítések árai csak 1,9 százalékkal. Havi alapon pedig a belföldi értékesítési árak 0,3 százalékkal maradtak el a februáritól, míg az exportértékesítéseké ugyanannyival nőttek az előző hónaphoz képest.

 

Ezért estek a termelői árak

A belföldi értékesítési árak visszaesését éves szinten főként a 38,6 százalékos súlyt képviselő energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árainak 13,3 százalékos mérséklődése hajtotta, de a 60 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai is csökkentek 1,3 százalékkal. 

Az élelmiszeripar termékei 6,6 százalékkal lettek olcsóbbak a hazai piacon.

Belföldön az ágazatok rendeltetése szerint az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 8 százalékos áresés volt tapasztalható, ugyanakkor a beruházási javak 5,1 százalékkal drágábbak lettek, míg a fogyasztási cikkek termelői árai 1,6 százalékkal csökkentek.

Az exportértékesítési árak esetében is az energiaipari árak zuhanásának köszönhető a csökkenés, az azon a területen 16,7 százalékos súlyú ágazat árainak 28,9 százalékos mérséklődése ellensúlyozta a 82,9 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipari árak 2,3 százalékos drágulását éves szinten.

Az idei év első három hónapjában a belföldi értékesítési árak 6,2 százalékot, míg az exportértékesítési árak 3,9 százalékot estek, így összességében az ipari termelői árak 4,7 százalékkal maradtak el a tavalyitól. 

Forrás és kép: vg.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.