Értékeljünk

facebook megosztás

A vége felé közeledik a 2019-2024-es önkormányzati ciklus. A Kanizsa Médiaház az elmúlt időszak értékelésére kéri a képviselő-testület tagjait. Minden városatyának lehetőséget adunk arra, hogy ugyanazokra a kérdésekre ugyanakkora terjedelemben reagáljanak.

Kérdéseink a következők:

1. A munkája során mire a legbüszkébb az eltelt 5 évben?

2. Mit sajnál, hogy nem sikerült elérnie?

3. Hogyan értékeli az önkormányzat munkáját?

 

Levelünkre dr. Erdős László (FIDESZ-KDNP) és Szabó Szilárd (FIDESZ-KDNP) képviselőktől nem kaptunk választ.

 

Az alábbiakban Gábris Jácint és Bodó László képviselők válaszait közöljük:

1.vk. Gábris Jácint (Éljen VárosuNK! Egyesület – DK– JOBBIK – MSZP – LMP– MOMENTUM)

1. 2019-től csupán a ciklus felében végezhetett érdemi munkát a közgyűlés, mivel a másik felében rendkívüli felhatalmazással mindenről a polgármester döntött egyszemélyben. Ezen időszakban is különféle beadványokkal éltem. A kihívás nagy volt, hiszen olyan rendkívül aktív és közismert képviselő munkáját folytathattam, mint Bicsák Miklós. Már 80 felett járok az interpellációk és kérdések számát illetően, ami rendkívül magasnak számít. Számos önálló képviselői előterjesztésem volt. Büszke vagyok a veszélyes betonárok melletti 300 méteres védőkorlát kiépítésére, továbbá arra, hogy új aszfaltréteget kapott az óvodáig vezető út, valamint az iskolával közös szakaszok és út menti részek helyreállítása is megtörtént Palinban. Fontos mérföldkő az Alkotmány u. 75. orvosi rendelő parkolójának megépítése, illetve a Napsugár utca aszfaltozása. Korpavár buszmegállóinak helyreállításáról és kamerák kihelyezéséről is döntöttünk, melyeket ugyancsak magam szorgalmaztam. A Sikátor utca járdájának felújítása, a Garay garázssor mögötti csapadékvízelvezetési probléma megoldása, a roncsautók elszállíttatása ugyancsak pozitívum. Felszámolásra került a Dózsa utcában a „Citrom-sziget” jelentős része; a Napraforgó téri játszótér körüli növényzet felnyírásával és a gyakoribb ellenőrzésekkel sikerült elérni a nem kívánt „látogatók” távol tartását. Több óvodai épület megújulhatott, a dolgozóknak soron kívüli juttatást sikerült kiharcolni.

2. Folyamatban van kamerák elhelyezése, gyalogátkelők létesítése az Űrhajósban és a Magyar úton, illetve a parkolók felfestése a Garayban. Reményeim szerint nemsokára ATM, illetve kisposta is elérhető lesz. Sajnálom, hogy évek óta hatalmas összegeket von el a várostól a kormány. A közel 5 milliárdos Modern Városok Programra adott pénzt is elvették. Sajnálom, hogy számtalan üzem zárt be. Sajnálom, hogy nem épült meg a zajvédő fal, hogy nincs egy állami közért, hogy nincs közösségi ház, valamint a csapadékvíz elvezetése és az utak állapota még mindig probléma.

3. Példaértékű az összefogás. A körülményekhez képest eredményes időszakot tudhatunk a hátunk mögött. Az ÉVE tagjai békepártiak. Nem gyűlölködünk, hiába is próbálják az ellenkezőjét híresztelni. Nem mi akartunk migránsokat Sormás mellé telepíteni, és nem mi ígértünk vagongyárat. Úgy látom, hogy a várva várt fejlődést csak a megújulni képes, szakmailag megerősödött ÉVE tudja garantálni.

2.vk. Bodó László (Éljen VárosuNK! Egyesület – DK– JOBBIK – MSZP – LMP– MOMENTUM)

bodó

1. A Platán sor víziközmű rekonstrukciójával több évtizedes gondot sikerült megoldani. Körzetemben is megtörtént a közvilágítás korszerűsítése. Attila utcai óvoda energetikai felújítására is sor került. Huszonkettő honvédségi lakás átvételével bővült lakásállományunk. Felújításra került a Belus és Halvax utcák útburkolata az Erkel utca járda és útteste, valamint a Fáy utca járda része. A Balaton utcán négy „okos zebra” épült. A Petőfi, Rózsa és Dózsa utcákban térfigyelő kamerák kerültek kihelyezésre. A Petőfi-Honvéd utcák keresztezősében gyalogosátkelő létesült. A Balaton-Toldi kereszteződésénél autóbusz utasváró épült. A Berzsenyi utcában műfüves futballpálya került átadásra. Ivóvíz-gerincvezetéket cseréltek a Honvéd utca 55 és a Dózsa utca közti szakaszon. Több utcabútor került kihelyezésre a Huszti téren, az Attila és Berzsenyi utcákban. A Platán soron felújításra került a Leánykás szökőkút. Bővítettük a rendőrségen elhelyezett térfigyelő-kamerarendszer központját. Elfogadott parkolótervekkel rendelkezik a Platán sor 5 (9db) a Platán sor 9/c (18 db) és az Attila utca 12 (18 db), az utóbbinál az építés közbeszerzési eljárása még tart.

2. A következő felsorolásban egy a közös, a forráshiány miatti meg nem valósulás. Ilyen az Eötvös téri nyilvános illemhely, a Sétakerti fahíd, amely az előzetes felmérés stádiumában meg is rekedt. A Berzsenyi utca parkolási problémája, ha lesz rá forrás ide is egy parkolót kell építeni. A tervekkel rendelkező Katonai Emlékhely megépítése szintén forrásra vár. A Petőfi úton egy gyalogos járda építése a Mészáros Lázár utcáig.

3. Az Éljen VárosuNK! frakciója Nagykanizsa érdekeit minden esetben figyelembe vette döntéseinek meghozatalában. A kormány rossz döntései, a Covid-járvány, a Sberbank csődje, majd a körülöttünk dúló háborúk és a gazdasági válság cseppet se könnyítette meg az önkormányzatunk munkáját. Várospolitikusként vallom, kemény munkával lehet csak építeni. Remélem a választóim is látják, az elmúlt időszakban nem csak beszéltem a munkáról.

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. május 2-ai számában)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.