Ma lejár a kompenzációs listák és a vármegyei listák bejelentésének határideje

facebook megosztás

Ma 16 órakor lejár a kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listák, valamint a területi és az országos nemzetiségi listák bejelentésére megállapított határidő a június 9-ei önkormányzati és nemzetiségi választásra.

A tízezernél több lakosú településeken vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - juthatnak a jelöltek mandátumhoz. A kompenzációs lista állításához nem kell ajánlásokat gyűjteniük a jelölőszervezeteknek, mivel listát csak az a jelölőszervezet állíthat, amely az egyéni választókerületek legalább kétharmadában jelöltet állított (több jelölőszervezet közös kompenzációs listájához a választókerületek kétharmadában közös egyéni jelöltet kell állítani).
    
Fővárosi listát az a jelölőszervezet állíthat, amely vagy főpolgármester-jelöltet, vagy a fővárosi kerületekben legalább három polgármesterjelöltet állított. Azok a jelölőszervezetek, amelyek közös főpolgármesterjelöltet, vagy legalább három fővárosi kerületben közös polgármesterjelöltet állítottak, közös fővárosi listát állíthatnak.
    
A nem megyei jogú városban élők szavazhatnak a vármegyei közgyűlés tagjaira is: megyei listát az a jelölőszervezet állíthat, amely az adott megye településein lakóhellyel rendelkező választópolgárok (kivéve a megyei jogú városban lakóhellyel rendelkező választók) fél százalékának ajánlását összegyűjtötte. Azok a jelölőszervezetek, amelyek a megyei választókerületben lévő települések választópolgárai egy százalékának, de legalább 2000 választónak a közös ajánlását összegyűjtötték, közös megyei listát állíthatnak.
    
Legkésőbb ma 16 óráig kell a listákat bejelenteni.
    
A kompenzációs listát a helyi választási bizottság, a vármegyei listát a területi választási bizottság, a fővárosi listát a Fővárosi Választási Bizottság veszi nyilvántartásba, legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon.
    
A listán szereplő jelöltek sorrendjét a jelölőszervezet határozza meg, a sorrendet a bejelentés után már nem lehet módosítani. A listán legfeljebb háromszor annyi jelölt szerepelhet, mint az onnan megszerezhető mandátumok száma. Ha egy jelölt kiesik, helyére a listán soron következő jelölt lép. A bejelentett listára azonban új jelölt nem jelenthető be.
    
A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint már több mint 400 települési kompenzációs listát és több mint nyolcvan vármegyei listát jelentettek be a választási bizottságoknál, egy részüket már nyilvántartásba is vették. Öt évvel ezelőtt 549 települési kompenzációs listát és 104 megyei listát vettek nyilvántartásba a bizottságok.

MTI 

(Kép: hirado.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.