Ma 2017. április 27. csütörtök,    
Zita napja van.    
Látogatók száma : 29475673    


Honlapkeszites

Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi rendezvény a Göcseji Falumúzeumban

Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi rendezvényt tartanak vasárnap Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeumban. Az egész napos program keretében szakemberek mutatják be a gyümölcsfák oltását, metszését.


A szervezők több száz csemetefával készülnek az oltónapra. Az oltáshoz szükséges "vadalanyokat" - a kedvenc vadalma-, vadkörte-, vagy vadcseresznyefáról levágott oltóvesszőket - pedig a látogatók viszik majd magukkal a falumúzeumba - mondta el Darázsi Zsolt, a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány elnöke a keddi sajtótájékoztatón.
Hozzáfűzte: néhány ritkább őrségi, göcseji fajtákról származó oltóvesszőt az egyesület is ad az oltáshoz. A szakemberek a gyümölcsösökbeli kora tavaszi munkákat - a különböző korú fák felújító metszését, oltását - mutatják be. A falumúzeum gyümölcsfáin végzett munka során azt is megtanítják a látogatóknak, hogy miként lehet egy speciális, áthidaló oltással megmenteni az értékes gyümölcsfát.
A kora tavaszi falumúzeumi rendezvény egyik célja, hogy minél többen megtanulják, elsajátítsák a gyümölcsfa oltás több száz éves módszerét, mert csak így őrizhetők meg a tájegység őshonos gyümölcsfái - hangsúlyozta Darázsi Zsolt.
Felidézte, hogy az 1890-es években készült felmérés pontosan leírja, hogy hány darab gyümölcsfát - almát, körtét, szilvát, meggyet - találtak Göcsejben. Hasonló területen az ezredforduló után végzett kutatás viszont már azt igazolta, hogy 19. század végén összeírt gyümölcsfáknak mindössze 2-5 százaléka maradt meg.
Varju András, a Göcseji Múzeum osztályvezetője elmondta, hogy a falumúzeumban idén a Göcseji Alma Évét ünneplik, így az "értékadó gyümölcs" valamilyen formában minden rendezvényen jelen lesz. Az év első szabadtéri rendezvényén a bejáratnál almapálinkával, frissen sajtolt almalével fogadják a látogatókat.
A fogadó épületben már elhelyezték a "mindenki almáskosarát". Aki megteheti és lehetősége van rá, gyümölcsöt rakhat a kosárba, aki viszont megéhezik, vagy szeretne elfogyasztani egy egészséges gyümölcsöt, vehet belőle: a cél, hogy soha ne legyen üres a kosár - hangsúlyozta Varjú András.
Beszélt arról is, hogy a tervek szerint a fogadó épület és a malom közötti téren zsibongót építenek majd ki. A tér közepén a Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi rendezvényen ültetik el a "göcseji ember almafáját", amelyhez olyan csemetét választottak, amelyik az idők folyamán "tisztességes méretűre" nő majd és egészséges, szép gyümölcsöt terem.

MTI - Kanizsa2015-03-24 15:26:00


További hírek:
Gyurcsány Nagykanizsán: a DK 10-15 százalékot fog elérni jövőre
Elkezdődött a KanizsaFest - P-nap az Alma Együttessel
Ötéves a Magyarország legszebb konyhakertjei program
Reformáció 500 - Bogárdi Szabó István: a reformáció eredményei nélkül a kereszténység nem jutott volna oda, ahova jutott
Mégsem lehetne haszonbérbe adni az önkormányzati halgazdálkodási jogot


REND-ŐR ROVAT >>>
FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble