Ma 2017. szeptember 21. csütörtök,    
Máté napja van.    
Látogatók száma : 33417149    


Honlapkeszites

Megoldódhat a vízhiány a szárazabb földrészeken

Egy új eszköznek köszönhetően ugyanis vizet tudnak kinyerni a levegőből. A készülék nemcsak laborban, hanem éles körülmények között is működik.

A Soós Ernő Kutatóközpont munkatársai szerint nagy szükség volt már erre az eszközre. Ezzel a készülékkel sikerült 12 óra alatt 20-30 százalékos páratartalomban összesen 2,8 liter vizet kivonni a levegőből. Az amerikai fejlesztésű eszköz megoldhatja a sivatagi ivóvíz problémát.


A Soós Ernő Kutatóközpont tudományos főmunkatársa is üdvözli az új eszközt. Galambos Ildikó szerint nagy lépés ez a tudományban. "Szerves anyagok és fémek kötésével jött létre egy olyan porózus szerkezet, ami a belső térben tudja a kis vízmolekulákat megkötni. Aztán ez az anyag egy fém és egy légáteresztő réteg közé van bepréselve, tehát a levegőből el tudja vonni a vizet, áthalad ezen, a nap energiájával működik. Tehát semmilyen elektromos energia nem szükséges hozzá, napenergia hatására ebből kipárolog és a fémrétegen lecsapódik és lekondenzál, így nyeri a tiszta vizet" - mondta el dr. Galambos Ildikó kutatásvezető, a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ tudományos főmunkatársa.

A kutatóközpont azonban hasonló eszköz fejlesztésével nem foglalkozik, itt inkább a víztisztításra fektetnek nagy hangsúlyt. Birkner Zoltán szerint jó úton haladnak afelé, hogy Kanizsa legyen a magyar vízipar egyik központja. "Ha mind a három elem ilyen szépen alakul, ahogy az elmúlt két és fél évben alakult, akkor azt hiszem, tényleg igaz lesz az a szlogen, amit elkezdünk felépíteni, hogy Nagykanizsa lesz Magyarországon az ipari víztisztításnak és a lakossági víztisztításnak egy kiemelt centruma sok szempontból. Mind a három szempontból: kutatásfejlesztési oldalról, oktatási oldalról és tudásmegosztási oldalról is" - fogalmazott Dr. Birkner Zoltán kampuszigazgató.

Magyarországon egyébként feltehetően nem lesz szükség erre az új eszközre, az országban ugyanis a legfőbb feladat a víztisztítás.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-04-21 05:36:00


További hírek:
A hétvégén is többnyire borús lesz az idő
Holnap jogerős ítélet várható a gyermekpornográfiával vádolt férfi ügyében
55 hónapja folyamatosan emelkednek a reálbérek
Levonulóban van az árhullám a nyugat-dunántúli folyókon
Tenisz: a hölgyekre érte meg figyelni


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:09 - Otthon Melege

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble