Ma 2017. április 27. csütörtök,    
Zita napja van.    
Látogatók száma : 29475611    


Honlapkeszites

Megoldódhat a vízhiány a szárazabb földrészeken

Egy új eszköznek köszönhetően ugyanis vizet tudnak kinyerni a levegőből. A készülék nemcsak laborban, hanem éles körülmények között is működik.

A Soós Ernő Kutatóközpont munkatársai szerint nagy szükség volt már erre az eszközre. Ezzel a készülékkel sikerült 12 óra alatt 20-30 százalékos páratartalomban összesen 2,8 liter vizet kivonni a levegőből. Az amerikai fejlesztésű eszköz megoldhatja a sivatagi ivóvíz problémát.


A Soós Ernő Kutatóközpont tudományos főmunkatársa is üdvözli az új eszközt. Galambos Ildikó szerint nagy lépés ez a tudományban. "Szerves anyagok és fémek kötésével jött létre egy olyan porózus szerkezet, ami a belső térben tudja a kis vízmolekulákat megkötni. Aztán ez az anyag egy fém és egy légáteresztő réteg közé van bepréselve, tehát a levegőből el tudja vonni a vizet, áthalad ezen, a nap energiájával működik. Tehát semmilyen elektromos energia nem szükséges hozzá, napenergia hatására ebből kipárolog és a fémrétegen lecsapódik és lekondenzál, így nyeri a tiszta vizet" - mondta el dr. Galambos Ildikó kutatásvezető, a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ tudományos főmunkatársa.

A kutatóközpont azonban hasonló eszköz fejlesztésével nem foglalkozik, itt inkább a víztisztításra fektetnek nagy hangsúlyt. Birkner Zoltán szerint jó úton haladnak afelé, hogy Kanizsa legyen a magyar vízipar egyik központja. "Ha mind a három elem ilyen szépen alakul, ahogy az elmúlt két és fél évben alakult, akkor azt hiszem, tényleg igaz lesz az a szlogen, amit elkezdünk felépíteni, hogy Nagykanizsa lesz Magyarországon az ipari víztisztításnak és a lakossági víztisztításnak egy kiemelt centruma sok szempontból. Mind a három szempontból: kutatásfejlesztési oldalról, oktatási oldalról és tudásmegosztási oldalról is" - fogalmazott Dr. Birkner Zoltán kampuszigazgató.

Magyarországon egyébként feltehetően nem lesz szükség erre az új eszközre, az országban ugyanis a legfőbb feladat a víztisztítás.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-04-21 05:36:00


További hírek:
Gyurcsány Nagykanizsán: a DK 10-15 százalékot fog elérni jövőre
Elkezdődött a KanizsaFest - P-nap az Alma Együttessel
Ötéves a Magyarország legszebb konyhakertjei program
Reformáció 500 - Bogárdi Szabó István: a reformáció eredményei nélkül a kereszténység nem jutott volna oda, ahova jutott
Mégsem lehetne haszonbérbe adni az önkormányzati halgazdálkodási jogot


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble