Ma 2017. szeptember 19. kedd,    
Vilhelmina napja van.    
Látogatók száma : 33372608    


Honlapkeszites

Randi a Fő utcán, üzlet a Vár úton, közlekedés a Balatoni úton...

Merthogy a Fő az út és a Vár az utca, balatoni út pedig csak kis b-vel van Kanizsán. Vagyis nem minden út, amit a köznyelv annak nevez a városban, és az utcák sem csak összekötik az utakat vagy egymást, hanem vezethetnek is valahova. Híradónk összegyűjtötte a gyakran összekevert utótagokat.


Az egyik a Balatonra vezető városi út, ezt a köznyelv logikailag balatoni útnak hívja, de ez a város közterületi jegyzékében nem csak hogy nem út, még csak nem is balatoni. A hivatalos neve Balaton utca, amit viszont az ott lakók kivételével szinte alig tudnak néhányan.

Amikre sokan mondják, hogy utak, de igazából utcák: a Kemping, a Magyar, a Teleki és a Vár. A város belterületén mindössze néhány hivatalosan is útnak nevezett terület van. Ezek az Alkotmány, az Alsó Szabadhegyi, a Bajcsai, a Bajcsy-Zsilinszky, a Csengery, az Egerszegi Korpaváron, a Fő, a Kaposvári, a Nagykerteki Miklósfán, a Sugár, a Szepetneki és a Vágóhídi utak.

Egyébként az utak, utcák és közterületek jellegének megnevezésekor a hagyományt, a szokásjogot, a szótári jelentést és a nyelvi logikát is figyelembe veszik, de az elő- és utótagról a közgyűlés dönt. Kanizsa méretéből adódóan gyakorlati problémát nem okoz az utótagok felcserélése, de nagyobb városokban, ahol lehet Magyar út és utca is, ott már nem mindegy, hova rendelik a pizzát.

Csak érdekességként: útburkolati jelek vannak az utcákban, az utcaseprők tisztítják az utakat is - amelyeknek egyébként utcanévtáblájuk van-, és a hír elején említett randi, ha a Fő út Csengery út sarkán lesz, attól még maga a találkozás utcasarkon történik majd. Sőt, a hétvégén téren volt az utcatánc.

„Útnak azokat az útvonalakat nevezzük, amelyek jelentősebbek, forgalmasabbak, hosszabbak, vagy településeket kötnek össze jellemzően -persze itt hozzáteszem- ez nem jogszabály, ez csak inkább szokásjog. Utcák azok, amik egy városon belül a kisebb forgalmú, lakóházakkal teletűzdelt útvonalak. Nagykanizsán nemrégiben elneveztük a külterületen a szőlőhegyi utakat is, mert sokan igényeltek oda postacímet, házszámot, és kellett hogy legyen nevük, de külterületen ezeket mind utaknak tituláljuk, és csak belterületen vannak utcáink” - mondta Deák-Varga Dénes főépítész.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-05-04 05:36:00


További hírek:
Vigyázat, telefonos csalók a kanizsai állatmenhely nevében gyűjtenének adományokat
Indul a Safety Transport 2017 szállítási gyakorlat
Árhullám a Rábán és a Murán
Jogerős ítélet várható az idős embereket kifosztó banda ügyében
Női labdarúgó NB II: történelmi pontszerzés


SZÓRÓL SZÓRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble