Ma 2017. május 28. vasárnap,    
Emil, Csanád napja van.    
Látogatók száma : 30339381    


HonlapkeszitesA külföldön nyaralóknak érdemes tájékozódniuk a vámszabályokról

A külföldön nyaralóknak indulás előtt érdemes tájékozódniuk az érvényes vámszabályokról - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.


Leopold Róbert a nyári szezon előtti sajtótájékoztatón elmondta, a NAV az utasforgalomra vonatkozó vámszabályokról tájékoztatót készített, amely többnyelvű kiadványként és a szervezet honlapján is elérhető.     

Elmondta, az unión belül utazók a magáncélra vásárolt termékek többségét szabadon behozhatják, csak bizonyos áruféleségek - mint a vadász- és sportfegyverek vagy gyógyszerek - szállítása kötött engedélyhez, illetve a jövedéki termékre vonatkoznak korlátozások. A házi kedvencek - kutya, macska, vadászgörény - unión belüli szállításához pedig állatútlevelet kell kiváltani - ismertette az őrnagy.     

Az unión kívülről 300 euró - légi forgalomban 430 euró - értékhatárig hozható be áru vám- és adómentesen, 15 év alatti utasok esetében ez a határ 150 euró. A 17. életévüket betöltők közúton 40, légi forgalomban 200 szál cigarettát, illetve 4 liter bort, 16 liter sört és egy liter 22 százaléknál erősebb tömény szeszes italt vagy 2 liter ennél gyengébb likőrt hozhatnak magukkal - tudatta a szóvivő.     

Leopold Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy engedélyhez kötött a kulturális javak - mint az 50 évnél idősebb régiségek -, a vadon élő növények és állatok védelméről szóló CITES-egyezmény alá tartozó fajok, illetve a belőlük készített termékek behozatala. Ilyenek az elefántcsontból, korallból készített ékszerek vagy a kígyóbőr táska.     

Az unión kívülre utazóknak a 10 ezer euró feletti készpénzt is be kell jelenteniük - tudatta az őrnagy.     

Szigorú szabályok vonatkoznak a húskészítmények, tejtermékek Európai Unióba történő behozatalára is - közölte a szóvivő.

MTI - Kanizsa2017-05-27 13:56:00


  Ezer védett madár teteme volt a vadászoknál

Természetkárosítás bűntette miatt áll a Nagykanizsai Járásbíróság előtt két olasz állampolgár, akiknek az autójából egy igazoltatás során 1001 db védett madár teteme került elő.


  A zalai rendőrök a lakosság segítségét kérik

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya körözési eljárást folytat Orsos Ivett eltűnése miatt. A 15 éves lány 2017. május 22-én Oltárcról, az otthonából ismeretlen helyre távozott. Felkutatására tett eddigi rendőri intézkedések nem vezettek eredményre.

Orsos Ivett 160 centiméter magas, vékony testalkatú, arca ovális, szemöldöke sötét. Hosszú, barna színű haja van, szeme barna színű. Az oltárci lány eltűnésekor szürke, fehér és rózsaszínű csíkos pamut felső, fekete nadrág, barna cipő volt rajta.


  50 milliós kárt okozott egy pénzintézetnek

A gyanú szerint a férfi egy cég ügyvezetőjeként 2013 júliusában valótlan gazdálkodási adatokat tartalmazó dokumentumok felhasználásával kölcsönszerződést kötött egy pénzintézettel. A gyanúsított a hitel fedezeteként, több nagy értékű ipari berendezést jelölt meg. A bank 2014. november hónapban a vállalt kötelezettségek nem teljesítése miatt, felmondta a hitelszerződést, azonban a 46 éves férfi csak részben adta át a fedezetül szolgáló vagyontárgyakat, amellyel több, mint 50 millió forint kárt okozott a pénzintézetnek - közölte honlapján a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.


  A közelgő idegenforgalmi főszezonra készültek a katasztrófa-elhárítási gyakorlattal

Veszélyes anyagot szállító kamion, autóbusz és személyautó megrendezett baleseténél gyakorlatoztak a katasztrófavédők. Emiatt délelőtt két órára lezárták a forgalom elől az M70-es autóutat. A zalai szakemberek a közelgő idegenforgalmi főszezonra készültek a katasztrófa-elhárítási gyakorlattal. A korábbi években halálútként emlegetett szakaszon már számtalan súlyos baleset történt.


  Forddal ütközött a quados, szemtanút keresnek a rendőrök

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya eljárást indított egy közúti közlekedési baleset miatt. A rendelkezésre álló adatok szerint 2017. május 20-án 11 óra 20 perc körül ismeretlen személy, az általa vezetett ismeretlen típusú quaddal közlekedett Ormándlakon a Temető úton, amikor az Ady út kereszteződésénél figyelmen kívül hagyta a jelző tábla utasításait és összeütközött egy Ford típusú személyautóval. A baleset után a quaddal közlekedő személy adatai hátrahagyása nélkül távozott a helyszínről.


  Hévízi fogorvost károsított meg egy külföldi pár

Csalás miatt vádat emeltek Keszthelyen egy német férfi és egy svájci nő ellen, akik csaknem két és fél millió forint kárt okoztak egy hévízi fogorvosnak azzal, hogy nem fizették ki a fogászati kezelésüket - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szerdán az MTI-t.


A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble