Ma 2017. július 21. péntek,    
Dániel napja van.    
Látogatók száma : 31831657    


HonlapkeszitesHelyi termék az egyetemről

Jó a fogadtatása a keszthelyi tangazdasági mintaboltnak.


Szüretelik az almát a Georgikon gyümölcsösében. A tangazdaságban az idei évtől már nemcsak gyakornokként, hanem alkalmazottként is dolgozhatnak a hallgatók.

Mérei Attila növénytermesztő mérnöknek készül. A féléves gyakorlati idejét már itt töltötte, ezt követően vették fel a tanüzembe. „Abszolút hasznosnak tartom. A hallgatói munka egyfajta kiegészítése az elméleti tanulmányaimnak. Nagyon jól tudom hasznosítani az elméletben megszerzett tudásomat, és gyakorlatban tudom mindazt kamatoztatni, amit az iskolapadban megtanultam” - mondta Mérei Attila a PE Georgikon Kar növénytermesztő mérnökhallgatója.

A leszüretelt alma, barack és nektarin egyenesen a tanüzem árusítóhelyére kerül. Itt szintén közreműködnek a szezon végéig alkalmazott hallgatók.

Korábban csak nagykereskedelmi értékesítést folytatott az egyetem gazdasági társasága. A génbankban folyamatosan érő gyümölcsök és a tanüzem rentábilis fenntartásának célja szülte a kiskereskedelmi árusítás ötletét.

Az áprilisi nyitás óta nagyon kedvezőek a tapasztalatok a tanüzem árudájával kapcsolatban. „Én úgy gondolom, hogy ez egy kettős dolognak az eredménye. Az egyik részről az, hogy tényleg a vásárlók, és a mai vásárlóközönség igenis megválogatja és különbséget tesz - és ezt nagyon sok fórumon hangoztatom, hogy különbséget is kell tenni – egy bizonytalan eredetű, vagy multi vállalatnál vásárolt terméknél, mert azt mondjuk rá, hogy EU, az még bárhonnan származhat, és viszonylag kedvező áron van árusítva. Vagy egy ugyanolyan kedvező áron, de megbízható forrásból származó termékek közt óriási különbség van” - hangsúlyozta Zsittnyán Tamás a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az árusító bódé az egyetem gyümölcsösében, a legközelebbi fától mindössze húsz méterre található, a városba vezető Festetics út mentén. Így a vásárlók közvetlenül győződhetnek meg az áru származásáról.

Az elmúlt három hónapban már rendszeres vevőkör is kialakult. Befőzésre és nyers fogyasztásra is vásárolnak. Folyamatosan akadnak új vevők is, akik fontosnak tartják, hogy hazait vásároljanak. „Most álltam meg először egyébként, és most tudtam azt meg, hogy a Georgikon Egyetemnek a gyümölcsét árusítják, hogy magyar, hogy itt termelik, és ez szerintem egy nagyon jó ötlet” - fogalmazott Daubner Hilda.

Az árusítás az eperrel kezdődött. Jelenleg barack, nektarin, alma és fokhagyma is szerepel az aktuális kínálatban. Azt kínálják, ami éppen terem, de folyamatosan elérhetőek az egyetemen készülő szőlő- és gyümölcslevek, borok, pálinkák is.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-07-21 05:47:00


  NGM: a zalaegerszegi tesztpálya segít megőrizni a versenyelőnyt

A zalaegerszegi járműipari tesztpálya egyedi előnyt biztosít Magyarországnak, nemcsak a hagyományos járműdinamikai tesztek elvégzésére nyújt lehetőséget, hanem az önvezető és az elektromos járművek fejlesztési vizsgálatait is lehetővé teszi - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.


  Az elmúlt 15 év legnagyobb béremelkedése volt az elmúlt hónapokban

Az elmúlt hónapokban olyan erős bérnövekedés volt, amire az elmúlt 15 évben nem volt példa - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait kommentálva.


  Köszi kabócák - A szőlőkabócák kutatásáért kapott miniszteri kitüntetést

A szőlőkabócák elleni védekezésért kitüntették a keszthelyi mérnököt, Butyka Zsuzsannát. Az aranyszínű sárgaságot okozó grapevine flavescence dorée (FD) phytoplasma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 %-kal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet.


  A szeszélyes időjárás sok fejtörést okoz a gazdáknak

A termés egyik felét elverte a jég, a másik táblát pedig megkímélte. Nem ritka manapság ez az időjárási viszontagság, ami ellen gyakorlatilag nem lehet mit tenni. Egy kanizsai gazdálkodó azonban azt a megoldást találta, hogy többféle növényfajtából vet, így ha valamelyiket elpusztítja a vihar, akkor a később érő fajtából még tud betakarítani. Így nyereségesen zárhatja az évet.


  Hegyközségek Nemzeti Tanácsa: új szabályok a 10 tonna feletti szőlőértékesítésben

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei szüretben új értékesítési és vásárlási szabályokat vezetett be a borszőlőre, július közepétől az uniós szabályoknak megfelelő szabványos szerződésmintákat kell alkalmazni.


  Sikeres kísérletek a hallaborban

Évtizedek óta foglalkoznak az őshonos ragadozó fajok termeléstechnológiájával a Pannon Egyetem Georgikon Kar Hallaborjának munkatársai. Jelenleg a szürkeharcsával folytatnak sikeres kísérleteket, de korábban a csuka intenzív nevelésével sikerült jelentős eredményeket elérni.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble