Ma 2017. március 29. szerda,    
Auguszta napja van.    
Látogatók száma : 28731903    


HonlapkeszitesŐseink nyomában

Telt ház volt az Őseink nyomában a Dél-Urál vidékén című dokumentumfilm országos premierjén Kanizsán.


A kanizsai filmes, Czigóth Sándor új alkotásának díszbemutatója tegnap este volt a Medgyaszay Házban. A filmet az idén elhunyt dr. Márton Alfréd nagykanizsai történész, turkológus, a magyar őstörténet egyik legkiemelkedőbb kutatója emlékének ajánlották, az MTA tudósai, az expedíció résztvevői ugyanis ezzel a filmmel egykori tanáruk emléke előtt tisztelegnek. Az akadémián szintén tegnap vetítették a filmet.

Megtelt a nézőtér az ideiglenesen újra mozinak átalakított Medgyaszay Házban. Sokan voltak kíváncsiak Czigóth Sándor legújabb filmjére. Kollégánk a 2015-ös, 3. orosz-magyar uráli régészeti expedíciót mutatja be. A filmben a Dél-Urál vidékén felkeresett 20 helyszín, köztük múzeumok és régészeti lelőhelyek láthatók. A forgatás 28 napig tartott, ezalatt Kanizsától-Kanizsáig 11.500 kilométert autózott a filmes. „Minden roppant nehéz volt. Hatalmas nagy fizikai állóképesség kellett hozzá, amit előre nem is gondoltam. Mert az expedíción 11 szálláshelyünk volt, ebből 5 helyen sátoroztunk, gyorsan mozgott minden, tempót kellett tartani az expedícióval" - mondta el Czigóth Sándor.

A 95 perces alkotás bemutatja a földrajzi környezetet és a napjainkban már több lelőhelyen folyó orosz‒magyar közös régészeti kutatómunkát, amely az „őshaza” területén élt magyarok elődeinek kora középkori történetét igyekszik tisztázni. Az expedíciót a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Tanszékén dolgozó dr. Türk Attila vezette. A MTA Magyar Őstörténeti Témacsoportjának tudományos főmunkatársa azt kutatja, hogy honnan származik a magyarság, honnan jöttek az őseik, illetve milyen kérdések vetődnek fel ezzel kapcsolatban. Erről a vetítés előtt beszélt a nézőknek. "Ugye ne felejtsük el, hogy nagyon forráshiányos történelmi kérdéssel, problémával állunk szemben. Sajnos nincsenek óriási írott forrásaink azzal kapcsolatban, hogy honnan származnak a magyarok, nekünk minden egyes apró leletet és apró tárgyi és egyéb anyagot ki kell értékelnünk és fel kell vennünk, és ebből kifolyólag a későbbiekben ez majd természetesen módosulhat" - fogalmazott dr. Türk Attila régész, expedícióvezető.

Az MTA tudósai, az expedíció résztvevői ezzel a filmmel egykori szegedi tanáruk, dr. Márton Alfréd nagykanizsai történész, turkológus, a magyar őstörténet egyik legkiemelkedőbb kutatójának emléke előtt tisztelegnek. Az idén elhunyt volt tanárkollégájáról Dénes Sándor emlékezett meg a bemutató előtt. A polgármester nagy tudású, csendes embernek ismerte a kutatót, aki Kanizsán járt gimnáziumba, később Szegeden és itt is tanított. „A Landler Jenő Gimnáziumban '78-ban érettségizett, majd aztán a Szegedi Tudományegyetemen folytatta a tanulmányait és került Nagykanizsára" - mondta el Dénes Sándor Nagykanizsa polgármestere.

Az expedícióhoz Czigóth Sándor független filmesként csatlakozott, de munkáját a Kanizsa TV is segítette. A filmet tegnap vetítették az akadémián.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-03-29 05:29:00


  Egyvonalban Istennel - Bemutatták Simon András legújabb könyvét

Az ismert grafikus, költő, író életrajzi ihletésű művének középpontjában a hit, a művészet, a család és a házasság kérdései állnak. Az író könyvillusztrátorként kezdte pályáját, de -mint fogalmazott- egy idő után belefáradt, akkor Istenhez fordult, és azóta vallási ihletésű grafikákat készít. A könyvet a Kórház Kápolnában tartott író-olvasó találkozón mutatták be.


  Teltházas koncertet adtak a kanizsai fúvósok

A Nagykanizsai Fúvószenekar a Medgyaszay Házban tartotta tavaszi hangversenyét. A programon fellépett a kanizsai és a zalakarosi zeneiskola közös gyermek fúvószenekara is, a bő másfél órás koncerten így összesen mintegy 100 zenész szórakoztatta a közönséget. A hangulat remek, a repertoár pedig sokszínű volt.


  Rockenbauer Pálnak állít emléket könyveivel Szádváry Gyula

A híres túrázónak és televíziós műsorkészítőnek, Rockenbauer Pálnak állít emléket Szádváry Gyula két könyve, amelyet a Halis István Városi Könyvtárban mutattak be. Az agronómus végzettségű író jó barátja volt Rockenbauernak, és az általa bemutatott túraútvonalakat többször is végigjárta már. Ezért tartotta fontosnak, hogy barátja emlékére könyvet írjon és élményeit is megossza az olvasókkal.


  Színek harmóniája

Cserfő Bernadett alkotásaiból nyílt kiállítás a Plakát Kultúrkocsmában.


  Quilling, azaz papírcsík technikával készült képekből nyílt kiállítás a HSMK-ban

Az aprólékos munkával készült alkotásokat a murarátkai Pintér Ferencné készítette. Képei leggyakrabban figurákat, állatokat és tárgyakat ábrázolnak. Egy-egy alkotást néha napokig is készít. Az elmúlt években rendeltek már tőle Törökországból és Amerikából is képet. A ritkaságnak számító műveket április 15-ig lehet megtekinteni a HSMK előterében „Az én hobbim” sorozat keretében. „Nagyon aprólékos, nagyon időigényes munka. Van egy sodrórúd, azzal feltekerem a papírcsíkokat, és akkor kedvem szerint formázhatom, igény szerint, szükség szerint, amit éppen szeretnék készíteni belőle” - mondta el a Kanizsa Televízióban Pintér Ferencné.


  Agatha Christie-regény színpadi változatát mutatják be Zalaegerszegen

Az évad utolsó bemutatójára készül a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata: a Tíz kicsi néger című Agatha Christie-regény színpadi változatát ...És már senki sem! címmel március 31-én mutatják be Sztarenki Pál rendezésében.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble