Ma 2017. július 21. péntek,    
Dániel napja van.    
Látogatók száma : 31831632    


HonlapkeszitesEllenállók a Dunán

Kilencvennyolc évvel ezelőtt, egy forró, nyári napon zajlott Budapest térségében az „ellenforradalmárok forradalma”, mikoris Kun Béla kommunista uralma ellen fellázadt a vörösnek nevezett magyar hadsereg budapesti alakulatainak egy része. Harcukat a fővárosban állomásozó dunai monitorok legénysége is támogatta.


Hazánkban 1919 tavaszán, egy vértelen forradalommal és Kun Béla vezetésével kerültek hatalomra először a kommunisták, de az erőltetett államosítási ténykedésük és kegyetlen módszereik hamar ellenállást váltottak ki az emberekben, főként a középosztály tagjaiban. Már a munka ünnepén „ellenforradalmi” lázadás tört ki Szolnokon, amelyet újabbak követtek. Hatvan, Devecser, Dunaföldvár, Dömsöd, Szekszárd: mementói ezek a kommunista különítményesek „vörös terrorjának”. A Szamuely Tibor vezette, bőrkabátos „Lenin-fiúk” a hírhedt páncélvonatukon járták az országot és brutálisan léptek fel mindenütt, ahol a tanácsrendszert veszélyeztető megmozdulásokat sejtettek. Még kegyetlenebbül jártak el Cserny József „forradalmi különítményesei” a fővárosban, akiket politikai indíttatású nyomozásaihoz Korvin Ottó, a belügyi népbiztosság politikai osztályának a vezetője is felhasznált. Ez utóbbi kommunista csoport fontos szerepet kapott a katonatisztek által kirobbantott fővárosi, ellenforradalmi lázadás leverésében.

 

 

1919 júniusának közepén – dacára, vagy éppen válaszul Szamuely és Cserny kegyetlenkedéseire – Pest és Tolna megyékben, valamint Kalocsán, Aszódon, Pécelen ismét lázadások törtek ki a kommunista államvezetés ellen. Ezek a megmozdulások voltak a nyitányai a fővárosban szervezkedő ellenforradalmárok akciójának, kiket Lemberkovics Jenő százados fogott össze. A Vörös Hadsereg budapesti, IV. hadtestének két vezetője állt a lázadás élére: a vezérkari főnök, Lajtos százados és a Vasas-hadosztály parancsnoka Hőnig Vilmos, akik a Ludovika Akadémia, a Dunai Hajóraj és az Engels (korábbi Vilmos) laktanya ember- és hadianyagára támaszkodhattak. 1919. június 24-én, kora délután az Engels laktanyából tűz alá vették a karhatalmi feladatokat ellátó Vörös Őrség egységeit, ez volt a jel a lázadóknak a támadásra. Három őrnaszád (a „Maros”, a „Szamos” és a „Lajta” monitorok) lőni kezdte Újpestnél a kommunisták egyik karhatalmi központját, a Clarisseumot, majd a Dunán délnek hajózva egészen a déli összekötő vasúti hídig végigágyúzták a pesti és a budai partszakaszt is, nem kis riadalmat keltve a fővárosban. Míg a ludovikások tiszti különítménye a József-telefonközpontot rohanta le, addig a lázadók oldalára állt újpesti, Mauthner bőrgyár vörös őrsége egészen a Váci útig jutott, ahol komoly tűzharcba keveredett az első sokkból felocsúdó, Cserny-féle kommunista különítményesekkel. A monitorok eközben a Lánchídig hajóztak vissza, majd a népbiztosok lakhelyéül szolgáló „Szovjetházat” kezdték el ágyúzni. Eközben Kun Béla a tétovázó Vörös Hadsereg főhadiszállására, Gödöllőre sietett, hogy a többségében első világháborús vezérkari tisztekből álló főparancsnokság nehogy a lázadók oldalára álljon. Szántó Béla hadügyi népbiztos ezalatt Cserny embereivel kíméletlenül rendet teremtett Budapest belvárosában, valamint a főváros védelmét ellátó hadtest parancsnokságán is, amit látva az Engels laktanya legénysége letartóztatta tisztjeit, és megadta magát. Ezután a még mindig harcoló hajóraj már nem volt képes a Ludovika Akadémia megmaradt egységeit megvédeni, hiába tartotta pergőtűz alatt a Duna partjait.

Mikor leszállt az éj, még szórványos lövöldözéseket lehetett hallani mindenfelől, reggelre azonban oly mértékben normalizálódott a kommunisták javára a helyzet, hogy a monitorok beszüntették a harcot, és déltájt Mohács felé hajóztak el. A kötelékben haladó flottilla Paks térségében pillantotta meg a folyamzár feladatát ellátó „Viza” és „Compó” őrnaszádokat, amelyekkel tűzharcba keveredett. Eközben a lázadó kötelék egyik felfegyverzett gőzöse, a „Munka” legénysége lefogta tisztjeit, majd a vörös zászlót felhúzva lőni kezdte a monitorokat, amelyek – viszonozva a tüzet – hamar elsüllyesztették a „lázadó” lázadót… A Dunai Hajóraj eztán a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságba dezertált. Az egynapos ellenforradalom vezetőinek szökését a IV. hadtest parancsnoka, Haubrich József segítette, akinek személyes felelősségét a budapesti eseményekben Korvin Ottó ugyan bebizonyította, de az általános politikai- és hadihelyzet már nem tett lehetővé semmilyen nagyobb megtorlást, holott a Központi Intéző Bizottság – Kun javaslatára – elrendelte: „a proletariátus diktatúráját a legteljesebb mértékben és a legkönyörtelenebb eszközökkel” fenn kell tartani. Nem sikerült, a budapesti ellenforradalom leverése után alig telt el egy hónap, és a román királyi hadsereg már az Oktogonon fényképezkedett. És mi lett az egynapos ellenforradalom kommunista szereplőivel? Míg Kun Béla Leninhez szökött, addig Szamuely a magyar-osztrák határon át próbált meg elmenekülni, de máig tisztázatlan körülmények között lövéstől halt meg. Korvin Ottót – aki mindössze 25 évet élt –, Cserny Józsefet és tizenhárom társát elfogták, majd 1919 decemberében felakasztották a Margit körúti fegyház udvarán.

Dr. Papp Attila2017-07-21 08:13:00


  Jól fogy a magyar dinnye a kanizsai piacon

Annak ellenére is, hogy az ára magasabb, mint a multiknál, viszont a kereskedők szerint a minősége kifogástalan.


  Szeretettnek érzi magát

Lubics Szilvia tegnap este hazaérkezett. A nagykanizsai ultrafutó – mint emlékezetes – a kaliforniai Badwater versenyt 36 óra alatt teljesítve nők között negyedikként ért célba. Közösségi oldalán csak ennyit írt:


  Hőség - A hétvégi esőzések ellenére sem enyhül a meleg

A hétvégén a sok napsütés mellett záporokra, zivatarokra is készülni kell. Ezzel együtt fokozódik a kánikula, 36, 37 Celsius-fok körüli maximumok is lehetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.


  Szombaton temetik: elköszönt Krammer Rafael atya

Varga László kaposvári megyéspüspök és az egyházmegye papsága fájdalommal, de a feltámadás reményében tudatja, hogy Krammer Rafael nyugalmazott murakeresztúri plébános életének 88., áldozópapságának 59. évében 2017. július 17-én elhunyt.


  Zöld tanulmányút - Nemzetközi projektben vesz részt az IMRO-DDKK

Nagykanizsa öko-szemléletű vállalkozásaival és intézményeivel ismerkedtek a napokban török, görög és litván szakemberek egy nemrég indult projekt keretében, amelyhez az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. is csatlakozott. A kétéves együttműködés célja egy nemzetközi innovációs központ és tudásbázis létrehozása Törökországban.


  Nem ugrott el az újabb feladat elől

Veres András megyéspüspök 2017. augusztus 1-jei hatállyal többek között az alábbi változtatásokat rendelte el a Győri Egyházmegyében: Vereb Zsolt piarista szerzetest, a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatóját kinevezte hédervári plébániai kormányzóvá.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble