Ma 2017. március 29. szerda,    
Auguszta napja van.    
Látogatók száma : 28722733    


HonlapkeszitesMár a csecsemőknek is ajánlott - Napszemüveget mindenkinek!

Itt a tavasz, támad a Nap. A napfény és a mesterséges UV-sugárzás - például a szolárium - károsítja a szem felszínét, a szemlencsét, vagy éppen a retinát. Számos vizsgálat igazolta már, hogy kapcsolat van a napfény, valamint a szürkehályog kialakulása között. Az UV-sugárzás káros hatása a szemben nem azonnal jelentkezik, az évek során lassan jönnek elő a gondok. A Nap ultraibolya sugárzásától ezért nemcsak bőrünket, hanem a szemünket is védeni kell.


Az egyik legjobb eszköz erre a napszemüveg. Már a csecsemőknek is ajánlott a viselése, ahogy a gyermek „megtűri” a fején, úgy adhatunk rá, mondják a szakemberek. Az UV-sugárzás káros hatásainak ugyanis leginkább a gyerekek és a fiatalok vannak kitéve, hiszen egyrészt ők több időt töltenek a szabadban, valamint a felnőttekhez képest még kevesebb védelemmel rendelkeznek.

- Mivel tíz éves kor alatt nagyobb a gyerekek pupillája, akár hatszor több UV-sugárzás juthat a szemükbe, ezért is kell jobban óvni őket – hangsúlyozza a Kanizsának Gredics Judit, az Írisz Optika vezetője. - Mindig 100 százalékos UV-védelmet biztosító napszemüveget vásároljunk, hiszen a nem megfelelő napszemüveg nemhogy segít, de még károsíthatja is a szemet. Az úgynevezett fejpántos megoldással már a legkisebbekre is gondoltak a gyártók. Érdemes többször, nagy napsütésben rápróbálni a gyermekre a napszemüveget, amikor zavarja a nagy fény, így talán jobban érzékeli, értékeli és elviseli a fején.

A Weinausz-gyerekeknek, Vandának, Barninak és Petinek is van napszemüvege. Édesanyjuk, Takács Bernadett azt mondja, fontosnak tartja a védelmet, de mivel náluk fogyóeszköz, így elsősorban a középkategóriás termékeket veszi a lurkóknak.

- Óvodába, iskolába nem hordják, nyaraláskor, biciklizések alkalmával használjuk a legtöbbet. Mivel könnyen lekerül a fejekről, elhagyják és hamar törik, elsődlegesen a sapkát használjuk a napsugarak elterelésére. Ha a szülők viselnek napszemüveget, akkor a gyermek is hamarabb hozzászokik – ezzel Hóbár Klaudia is egyetért, aki gyermekkorában műtött érzékeny szeme miatt sokszor hord napszemüveget.

- A kényszer mellett szeretem is, hiszen egy jó kiegészítő, amely öltöztet - fogalmaz a fiatal anyuka. - A választás elsődleges szempontja azonban mégsem a divat. A legfontosabb a megfelelő UV-védelem és a kényelem. A napszemüvegeken túl már fényre sötétedő lencsét, szemüvegre helyezhető előtétet is kínálnak a gyártók. További fontos ismérve lehet a napszemüvegnek, hogy tartalmaz-e polárszűrőt a lencse, amely „megrostálja’ a szórt fényt is. Ezeket a termékeket kifejezetten vízpart mellé, vagy autóvezetéshez ajánlják.

- Sportoláshoz más típusú szemüveget használjunk, mint a hétköznapokra. Ne az éppen aktuális divat legyen az irányadó, hanem az, hogy kényelmes és jó minőségű napszemüveggel védjük szemünket – tanácsolja Gredics Judit.

Vuk Anita

Kerüljük a bunkóságot! Hogyan hordjuk jól a napszemüveget? Ebben segít a napszemüveg-etikett. 1. A szemüveg nem hajpánt, így huzamosabb ideig ne hordjuk a fejtetőn. 2. Zárt helyiségben, irodában, étteremben nem elegáns viselni éppúgy, mint naplemente után, ekkor már bekerülhet a tokjába. 3. Mivel a kommunikáció alapvető része a szemkontaktus, bemutatkozás, köszönés, beszélgetés közben, ha lehet, ne tartsuk magunkon a napszemüvegünket.

Gredics Judit: A nem megfelelő napszemüveg károsíthatja is a szemet (Fotó: Jakab Balázs)2017-03-27 10:57:00


  Dél-zalai mustár a gasztronómia élvonalában

Mustár. Na, nézzük csak, nekem mi jut róla az eszembe. Szeretem virslihez, hurkához, kolbászhoz, debrecenihez, aztán nagyon megy a halakhoz, kitűnő a grillekhez és kiváltképp pácnak, de mostanság, mikor néha-néha hozzájutok különleges módon fűszerezett mustár-csemegéhez, jól esik csak úgy magában is. Pont ilyen finomságok garmadáját gyártja a tótszentmártoni Ghaurved mustárüzem,amely idén elnyerte a Magyar Konyha gasztronómiai magazin egyik Termelői Díját a három közül. A legjobb magyarországi termékeknek, termelőknek odaítélt díjat Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke adta át.


  A medvehagyma gyűjtésének szabályira hívja fel a figyelmet a Nébih

A medvehagyma gyűjtése engedélyhez kötött, és mivel élelmiszernek minősül, ezért árusításkor ugyanazok az általános jelölési, nyomon követési előírások vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre - hívta fel a figyelmet a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.


  Életöröm és egészség

Hegedűs Györgynének régi vágya teljesült a Csónakázó-tói birtok megvásárlásával, ahol sokfajta gyümölcsfa örvendezteti meg termésével a családot.

A sorozatos tragédiák hatására változott meg életszemlélete, s egy műtét és a diagnosztizált autoimmun betegsége sem vette el a kedvét álmai megvalósításától, és talpra állt.


  GasztroKanizsa: Egy pohárnyi tavasz

Ritka, amikor a szakértői és a laikus vélemény egybecseng, pedig a 4. Palini Sütifesztiválon éppen ez történt: a helyi általános iskola 4. osztályos tanulója, Törőcsik Sára a zsűri egyik különdíját és a közönségdíjat is bezsebelte. A kislány mascarponés-gyümölcsös pohárkrémmel vette le a „sütifesztiválozókat” a lábukról.

– A pohárkrém egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető finomság. Tavaly nyáron részt vettem egy sütő-főző táborban Budapesten, ott ismertem meg ezt a receptet, amin most egy picit változtatni kellett.Mivel az epernek még nincs itt a szezonja, dzsemmel helyettesítettem, és a krémbe narancshéjat is reszeltem.


  Köszönik szépen, megvannak…

Még szép, hiszen a nagykanizsai állatbarátok nem hagyták őket cserben a mínusz 10 fokos hidegben sem, még a mai napig is hordják nekik a finomabbnál finomabb falatokat. Meg is látszik rajtuk: rendesen megerősödött a két „kanizsai hattyú”, és hála Istennek a délről fenyegető madárinfluenza is elkerülte a dél-zalai dombok között megbúvó Csónakázó – tavat.


  Luther is szerette - A reformáció és a sör

„Isten gabona formájában adta az embernek a két alapvető élelmiszert, a kenyeret és a sört. Akinek nincs söre, annak nincs mit innia.” „A sörhamisítás olyan vétek, mint a házasságtörés vagy az uzsora.” „Itt ülök és iszom a jó wittenbergi sört, és Isten országa magától eljön.”

Íme néhány bölcs gondolat Luther Márton tollából. A reformáció atyja ugyanis nagyon szerette sört. Az asztali beszélgetéseinél nem hiányzott a folyékony kenyér, amit több korabeli ábrázolás is bizonyít és Makoviczky Gyula is megerősít. Az evangélikus lelkész egy évet töltött Wittenbergben, ahol közelebbről is megismerte Luther szokásait és természetesen a jó német söröket is megkóstolta.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble