Ma 2017. július 21. péntek,    
Dániel napja van.    
Látogatók száma : 31831643    


HonlapkeszitesMi lett volna ha - Zalában úszhatták volna a döntőt?

Nem a FINA döntött rosszul, a Balaton-felvidék (egészen Almádiig) csak 1950-ben került el Veszprém megyéhez. Ezért nem megyénk a VB balatonfüredi nyíltvízi futamainak helyszíne. És hogy milyen jelentősége volt a vármegyehatárnak a betyárok üldözése során? Eötvös Károly mesél erről az Utazás a Balaton körül-ben:


„Az ivószobának X lábú hosszú asztala is a két vármegye határán nyúlik el. Az egyik oldalán a pad az egyik vármegyében, a másik oldalán a pad a másik vármegyében. Körülülik a legények.

Jön be a tehenes, szól valamit a csárdásnak. A csárdás odafordul a duhajokhoz:

– Gyerekek, jönnek a pandúrok.

– Honnan? – Vörösberény felől.

No, ez Veszprém megye hadserege.

A duhajok átülnek az asztal mellett a zalai padra, s tovább isznak nyugodtan….

Meglátja az őrmester a duhajokat. Első pillanatra fölismeri, hogy ez a Hatlábú Jóska Sümeg vidékéről. És társai. Híres betyárok. Össze is lövöldöztek már egyszer-másszor a zalai pandúrokkal. No, ezek ugyan kapóra jöttek.

De hát Zala vármegyében vannak. Oda a pokol fenekébe csak nem mehet utánuk. Nincs parancsolatja az alispántól. Anélkül pedig nem lehet.”  Forrás: mek. oszk.hu

 

A mapire.eu/hu oldalán kedvünkre böngészhetünk a régi térképeken. A megyehatár még a Balaton medrében is jól kivehető.

Fotó: A 17. vizes világbajnokság férfi, 5 kilométeres nyíltvízi úszás versenyszámának döntője Balatonfürednél. Háttérben a Tihanyi Bencés Apátság. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

P.J.2017-07-20 12:05:00


  A magyarok fele fel sem teszi az élet értelmének kérdését

Igaz ugyan, hogy otthonaink nem üresek. Található bennünk sok minden. Minden nyafogás és panaszkodás ellenére is bőven áldozunk fölösleges kütyükre, pénzt dobunk ki sohasem használt dolgokra, mert lépést akarunk tartani a korral, a divattal, a technika fejlődésével.


  Csorba Tamás: Azé az öröm és boldogság, aki küzdi, aki akarja

A természetben járva élénk piros színükkel lépten-nyomon felhívják magukra figyelmünket a pipacsok. Bibliai virágunkat bizonyára nem véletlenül foglalta dalszövegbe Ludwigh József (1886-1939), amikor a boldogságra kereste a szavakat: „Hullámzik a búzatenger, de kevés a boldog ember, mint a pipacs a búzában, ezer között ha egy szál van” - énekelte egykor Vajkovics Gizella Buzási Györgyné és Bellák Pál a sánci színjátszó szakkör előadásán. De mi is a boldogság? Ennek megfogalmazására kértük Csorba Tamás plébánost.


  Péter Árpád: Elég volt!

Mindössze fél év – egy évre felfüggesztett – szabadságvesztést kapott a deteki mészáros. Igen, az, aki társával videóra vette, ahogyan baseballütővel agyonver egy kiskutyát. Hát a qrva életbe! Ha ilyen a magyar jogszolgáltatás – állítólag nem igazságszolgáltatás, hanem csak jogszolgáltatás van, Iustitia pedig álljon inkább örömlánynak! -, akkor jöjjön a régi lemez, abból az időből, amikor még nem is volt lemez. Szemet szemért, fogat fogért!


  Péter Árpád: Viárdöcsempionsz!

Nagy vagy Kanizsa! A megyebajnoki arany csillogása most melengetheti az elmúlt évek focikomorságától kissé megkérgesült drukkerlelkeket. A – fészbúknyelven – bódogság azonban csak akkor lesz teljes, ha augusztustól már NB-s derbiket láthat a végvári közönség. (Lehet, igazolni kéne egy Thúry nevű centert is…)


  Péter Árpád: Egyéjszakás kaland

Tudunk valami jobbat egy szeretkezésnél? Persze, a kettőt. A héten azonban rátaláltunk valami ennél is izgalmasabbra. Ha az ember jól csinálja, kéjesen szép (ennek a szónak, másként írva, még jelentősége lesz) s olykor gyötrelmes egyéjszakás kalandja lesz.


  Péter Árpád: Az élelem bére

Már a nevét se bírjuk rendesen leírni, mi lesz, ha véletlenül bevezetik? Az étterembe járunk majd kocsit javíttatni?!

Szervizdíjat ugyanis a reparáló műhelyben fizetünk, nem a Gundelben. Rangos orgánumok is, expressis verbis, ekként értekeznek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének javaslatáról, amely leegyszerűsítve arról szól: legyen kötelező a ceh végösszegéhez még 8-15 százalékot hozzáírni, s azt kifizettetni a vendéggel.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble