Ma 2017. július 26. szerda,    
Anna, Anikó napja van.    
Látogatók száma : 31984510    


HonlapkeszitesVan csoda, tarts ki, magyar! – Illyés: Hunyadi keze, ma

A túlerő felett aratott 1456-os nándorfehérvári diadal - melynek emléknapját július 22-én tartjuk - a hazafiságnak, önfeláldozásnak, emberi helytállásnak, az európaiságnak, európai összefogásnak és a kereszténységnek máig élő példaképe. Erre a győzelemre emlékezik azóta minden keresztény templom déli harangszava. Európa most ismét veszélyben van, ismét meg kell védenünk határainkat, kultúránkat. Most viszont egy más jellegű veszély, nem fegyveres seregek, hanem bevándorlók özöne fenyegeti Európát. A közép-európai országok érzik a veszélyt és egy állásponton vannak Magyarországgal, meg akarják őrizni az európai értékközösséget.


Magyarország mindent megtett és megtesz, hogy az illegális bevándorlókat megállítsa. Brüsszel azonban egy jogszerűtlenül meghozott döntést is megpróbál ránk kényszeríteni, amely szerint kötelező lenne befogadni migránsokat, és a magyarok nem mondhatnák meg, kikkel akarnak együtt élni. Meg kell értetni Brüsszellel, hogy nem politizálhat saját polgárai ellen, mert azzal halálra ítéli az egész kontinenst.

Illyés Gyula 1956 nyarán jelentette meg Hunyadi keze című versét. Kötetben azonban csak a 60-as évek végén adták ki. Melyik sora/sorai szúrták a cenzor szemét? „Mélyre bukott a magyar, de dicső ügy bástyafaláról.” Vagy: „Lett csoda. Percnyi csoda! Legalább az!” – 1956 után veszedelmesnek számított. „csodakéz, odafenn, szórd a remény aranyát!” Ítéljék meg Önök.

A befejező sornak van egy eredeti (képünk) és egy hatvanas évekbeli változata http://nandorfehervaridiadal.kormany.hu/nandorfehervar-hoseinek-emlekezete-az-irodalomban. Vasy Géza mutatott rá, hogy „Az eredeti verszáró sor az 1848-as szellemet, a nemzeti ellenállás képzetét fejezte ki egy igen érzékletes paradoxonnal.”

Ellentmondásosnak tűnhet Illyés viszonyulása a versben a csodához is. Előbb elragadtatással szól „a múlasztott napi munkát egyre csodával helyre-ütő hősök”-ről. Majd kimondja: „veszve a nép, aki lustán, mástól – akár a /mennybeli Istentől várja a ’boldogulást’.” Illyés itt ugyanarra gondol, mint miniszterelnökünk: a lehetetlen a gyengék mentsége a tétlenségre.

A közép-európai összefogás napjainkban is időszerű üzenete pedig ekként szól: „Pajzsodat öt haza hőse gyanánt hordozta, Szabadság! /Szép leckénk, hogy ezért ötszörösen – magyarabb!”

Fotó: Illyés versének befejezése az Irodalmi Újság 1956. augusztus 11-i számának címlapján

Papp János2017-07-22 06:34:00


  Mi lett volna ha - Zalában úszhatták volna a döntőt?

Nem a FINA döntött rosszul, a Balaton-felvidék (egészen Almádiig) csak 1950-ben került el Veszprém megyéhez. Ezért nem megyénk a VB balatonfüredi nyíltvízi futamainak helyszíne. És hogy milyen jelentősége volt a vármegyehatárnak a betyárok üldözése során? Eötvös Károly mesél erről az Utazás a Balaton körül-ben:


  A magyarok fele fel sem teszi az élet értelmének kérdését

Igaz ugyan, hogy otthonaink nem üresek. Található bennünk sok minden. Minden nyafogás és panaszkodás ellenére is bőven áldozunk fölösleges kütyükre, pénzt dobunk ki sohasem használt dolgokra, mert lépést akarunk tartani a korral, a divattal, a technika fejlődésével.


  Csorba Tamás: Azé az öröm és boldogság, aki küzdi, aki akarja

A természetben járva élénk piros színükkel lépten-nyomon felhívják magukra figyelmünket a pipacsok. Bibliai virágunkat bizonyára nem véletlenül foglalta dalszövegbe Ludwigh József (1886-1939), amikor a boldogságra kereste a szavakat: „Hullámzik a búzatenger, de kevés a boldog ember, mint a pipacs a búzában, ezer között ha egy szál van” - énekelte egykor Vajkovics Gizella Buzási Györgyné és Bellák Pál a sánci színjátszó szakkör előadásán. De mi is a boldogság? Ennek megfogalmazására kértük Csorba Tamás plébánost.


  Péter Árpád: Elég volt!

Mindössze fél év – egy évre felfüggesztett – szabadságvesztést kapott a deteki mészáros. Igen, az, aki társával videóra vette, ahogyan baseballütővel agyonver egy kiskutyát. Hát a qrva életbe! Ha ilyen a magyar jogszolgáltatás – állítólag nem igazságszolgáltatás, hanem csak jogszolgáltatás van, Iustitia pedig álljon inkább örömlánynak! -, akkor jöjjön a régi lemez, abból az időből, amikor még nem is volt lemez. Szemet szemért, fogat fogért!


  Péter Árpád: Viárdöcsempionsz!

Nagy vagy Kanizsa! A megyebajnoki arany csillogása most melengetheti az elmúlt évek focikomorságától kissé megkérgesült drukkerlelkeket. A – fészbúknyelven – bódogság azonban csak akkor lesz teljes, ha augusztustól már NB-s derbiket láthat a végvári közönség. (Lehet, igazolni kéne egy Thúry nevű centert is…)


  Péter Árpád: Egyéjszakás kaland

Tudunk valami jobbat egy szeretkezésnél? Persze, a kettőt. A héten azonban rátaláltunk valami ennél is izgalmasabbra. Ha az ember jól csinálja, kéjesen szép (ennek a szónak, másként írva, még jelentősége lesz) s olykor gyötrelmes egyéjszakás kalandja lesz.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble