Ma 2017. február 27. hétfő,    
Ákos, Bátor napja van.    
Látogatók száma : 27878533    


HonlapkeszitesFinom a fánk, tele a hasunk

Címszavakat írok: IX. Országos Farsangi Fánkfesztivál, lementem, körülnéztem, megvettem. Na de nem egyet, mert a több tucatnyi fánkcsoda közül nehéz volt válogatni: legszívesebben mindet hazavittem volna.


Találtam hagyományos szalagos fánkot, töltött szalagos fánkot vegyes ízesítéssel, kakaókrémmel, punccsal, túrókrémmel, kókusszal, karamellel, aztán volt ott rózsafánk, meg csörögefánk, megképviselő fánk is, hogy a túrófánkot már ne is említsem.

De honnan származik, miként indult a története? Van egy francia mese, miszerint az egyszerű paraszti fánk, a Beignot, a párizsi mézeskalácsosok kedvelt készítménye, egy párizsi bálon különösen nagy sikert aratott. Felfigyelt rá az álruhában táncoló Marie Antoinette, megízlelte, azután megvette a mézeskalácsos egész kosarát. Lejegyeztette a receptjét, majd a cukrászával eztán csak ezt sütette a francia király ünnepi asztalára.

Egy másik monda szerint a fánk története Bécsben kezdődött, és csak a véletlennek köszönhetően született meg az első fánk. Amikor egy Krapfen nevű pék meghalt, a felesége vette át a finom kenyeréről híres pékség vezetését. Egy napon a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók egyre türelmetlenebbek lettek, és addig zúgolódtak, míg a pékné kijött a sodrából, és egy darab, keze ügyében lévő kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni. Ám elvétette a célt, és a tészta a kályhán lévő, forró zsírral teli lábasba pottyant, ami aztán pár perc alatt aranybarnára sült. Megkóstolták, megszerették, azóta is készítik.

Hát mindegy is azt hiszem, hogy így, vagy úgy, a lényeg, hogy van, és ehetjük – mert szeretjük…

Dr. P. A.2017-02-25 14:49:00


  Kanizsa, szeretlek!

Nagykanizsán a Települési Értéktár Bizottság jogosítványaival a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról szóló kormányrendeletnek megfelelően az önkormányzat Humán Bizottsága rendelkezik. Így került már be a Települési Értéktárba: a dödölle, a kanizsai dödöllefesztivál, a miklósfaikerékrépa, a magyar szablya… A jövő héten felhívással és adatlappal állunk elő, hogy a helyi értéktár hivatalosan is bővüljön. Ehhez szeretnék néhány fogódzót adni.


  Özönvíz előtt…

Nem is tudom, hogy az írásom címét vagy a fotót magyarázzam-e meg előbb. Mindkettőre sort kerítek, de igen, jól látják: egy kiszuperált, egykor talán jobb időket megélt televíziókészülék árválkodott és tekingetett kicsit vádlón, sőt, biztos, hogy szomorúan is Nagykanizsára a Szabadhegy, Sánc és a Csónakázó-tó körülölelte szántóföldek széléről a minap.


  Szovjetunióba hurcoltak emlékéve - Emmi: legyen minden érintett településen megemlékezés

Mintegy nyolcszázezer magyart hurcoltak kényszermunkára a Szovjetunióba a második világháború végén és utána; a Gulág-emlékév célja, hogy minden érintett településen legyenek megemlékezések - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.


  Gyógyító légkör a kanizsai kórházban

Szeretném megosztani Önökkel egy pozitív tapasztalatomat.


  A fotelszurkoló

A világ házhoz jön, ez a mai világban már kikerülhetetlen, így a stadionok, az utcák, az itthoni kocsmák világa mellett már a kibertér is a futball szurkolók világává vált. Egy órával az osztrák-magyar labdarúgó Európa-bajnoki mérkőzés előtt még nem sejthettük, hogy az éjjel soha nem érhet véget, de a hangolás a televíziós csatornákon keresztül azokat is kellően felizzíthatta, akik nem a helyszínen, nem is valamely közeli kiszolgáló egységben, hanem éppen az otthon négy fala között tomboltak egy merészet.
A közösségi oldalak előnye abban mutatkozik, hogy velük egy-egy jó beszólásáért nem szükséges két hangulatjavító kombinát között futkározni, ha felteszed az oldalra, máris indulhat a lájkvadászat, hiszen térdig gázolhatsz az okosságok garmadájában. Meg persze indult a másik csatornán a derék Hegyidoktor, aki persze jól jött volna az ausztriai Sonnensteinből az osztrákoknak, hiszen nem tudtak annak a felszólításnak engedelmesekedni, melyet - ha nem nyári szünet lenne -, Gundel fogalmazott volna meg nekik: maradj talpon, lévén a végén 2-0 ide. Persze, vigyázni kell a posztolásokkal, hiszen csak egyszer jelentsd ki nyíltan, hogy Szalai biztosan nem lő gólt, ha viszont mégis, na, akkor a mesének vége - néhány hétre.


  Kardiológus: növeli a szív- és érrendszeri kockázatot az óraátállítás

Svédországban és Amerikában is kimutatták, hogy az óraátállítás utáni hétfőn és kedden, az első munkanapokon körülbelül tíz százalékkal emelkedik a szívrohamok száma - mondta Kiss Róbert a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorfolyamában.

FRISS HÍREK
18:53 - Oscar-lázban

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble