Ma 2017. március 29. szerda,    
Auguszta napja van.    
Látogatók száma : 28722718    


HonlapkeszitesÖtszáznegyvenöt éve halt meg a magyar líra szülőatyja

Kalandos életet élt: volt királyi személynök, majd pécsi püspök, mégsem papi, hanem politikai és írói tevékenysége miatt vált ismerté. Volt a királyné főkancellárja és a Magyar Királyság egyik legbefolyásosabb embere, majd mégis menekülni kényszerült, mikor szembekerült I. Mátyás király politikájával. Janus Pannonius, vagy, ahogy született: Csezmiczei János (Ivan Česmički)ötszáznegyvenöt évvel ezelőtt, 1472. március 27. napján halt meg szülőföldjén, Horvátországban, a Zágráb felett magasodó Medvednica-hegységben lévő Medvevárban.


Mátyás, az igazságos korában élt, akkortájt nevét Európa-szerte ismerték. A ferrarai és padovai egyetemi évei után nem is csoda, hogy költészetének nyelve és hangulata az olasz humanizmus talajából növekedett. Verseinek világképe a humanizmus szellemiségét tükrözi, előtérben a reneszánsz gondolkodással és életérzéssel, amely a vallást háttérbe szorítva, nagyra értékeli a földi életet, békét, kultúrát és a természet varázsát és szépségét. A magyar líra szülőatyjának tartják, latin nyelvű verseiben ő írt először a testi szenvedésről és az élni akarásról.

Horvátországban, a Dráva mellett született, de Nagyváradon tanult anyai nagybátyja, Vitéz János püspöki udvarában. A püspök támogatásával ezután Itáliába utazott: először Ferrarában tanult, majd 1454-ben, Padovában jogi tanulmányokba kezdett. Beutazta Itáliát, ahonnan Hunyadi Mátyás trónra kerülésekor tért haza, egyenesen a királyi udvarba. Mátyásnak egy erős, központosított Magyar Királyság felépítéséhez szüksége volt a hozzá hasonló, művelt emberekre. Vitéz János bíboros, majd esztergomi érsek lett, így Janus Pannonius előtt is nyitva állt a karrier lehetősége: pécsi püspökké nevezték ki. Hatalmas könyvtárat gyűjtött, maga is írt.

Egész életét meghatározta a politizálás, ami talán fontosabb volt neki, mint a tudomány és a költészet. Vesztét is ez okozta: mikor Mátyás hosszú távú békét kötött a szultánnal, Janus Pannonius, Vitéz János és a magyar főurak egy része úgy érezte, hogy a király elárulta a Hunyadiak sok évtizedes hagyományát és elhanyagolta a török elleni védekezést. Ezért a zendülő főurak 1471-ben nyíltan szembefordultak Mátyással, lengyel uralkodót kívánva helyette a magyar trónra. Azonban hiába kértek a zendülők még a német birodalmi gyűléstől is segítséget, Mátyás elfogatta őket, és a visegrádi, majd az esztergomi várba záratta. A király pápai közbenjárásra végül megkegyelmezett a lázadóknak, de Janus Pannonius nem tört meg, hanem először Pécs erős várfalai között keresett menedéket, majd tarthatatlan helyzetét látva vagyonát összeszedve Itáliába, Velence felé indult. A tüdejével már korábban is gyengélkedő pécsi püspök a télvíz idején való utazás miatt először meghűlt, majd megbetegedett, és 1472. március 27-én, Zágráb mellett hunyt el.

„Csak elérni Medve-várbaa nyikorgó, rossz szekérrel!Ugat a halál kutyája,püspökünk folyton köhécsel,szekér és száraz betegségláza rázza gyenge testét.Mátyás űzi… Már elájult,karon viszik föl a várba –Harmadnapon eltemették Pannonia diszét, Jánuszt.”

Dr. Papp Attila2017-03-28 15:56:00


  Már több száz jelölt van az év védőnője díjra

Már több száz jelölt van az év védőnője díjra, amelyet az idén öt kategóriában hirdettek meg - közölte a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.


  Új kötetekkel töltötték fel a zalaegerszegi könyvkölcsönző-telefonfülkét

Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke és Balog Eszter, a bíróság munkatársa a megyei bíróságok dolgozói által összegyűjtött több mint 260 kötettel tölti fel a régi telefonfülkéből kialakított bibliofülkét a zalaegerszegi Európa téren 2017. március 28-án. A ZAZEE Kulturális Egyesület kezdeményezése nyomán 2014-ben felavatott telefonfülke egy ingyenes könyvkölcsönző. MTI Fotó: Varga György


  Fennállásának 147. évfordulóját ünnepelte a Kiskanizsai Polgári Olvasókör

A rendezvényen több környékbeli dalkör is fellépett és a díjátadás sem maradt el.


  Közösségek pályázhatnak falfelületek megújítására

Iskolák, óvodák, önkormányzatok, civil szervezetek pályázhatnak közösségi falfelületek megújítására a Let's Colour Településszépítő Egyesületnél, amely 800 négyzetméter beltéri falfelület kifestésére elegendő festéket ad a nyerteseknek.


  Balatont koszorúztak és forrásvizeket kóstoltattak

A víz világnapja alkalmából tartott Balcsi partin felhívták a figyelmet az élővizek védelmének fontosságára és a vegyszerek káros hatásaira is.


  Ma van a színházi világnap

Színházba látogatók száma Magyarországon, 1990-2015; ezer fő

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble