Ma 2017. május 30. kedd,    
Zsanett, Janka napja van.    
Látogatók száma : 30394052    


HonlapkeszitesAz 1867-es kiegyezésre emlékező ezüstérmét bocsátott ki az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az 1867-es kiegyezés 150. évfordulójára 20 ezer forint névértékű ezüst emlékérmét bocsátott ki hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeumban, Budapesten.


Az érme átmérője különlegesen nagy, 52,2 milliméter, tervezési újdonságnak számít a visszahajló belső perem is. Az előlapon ovális medál alakba komponálva a "haza bölcse", Deák Ferenc, míg a hátlapon I. Ferenc József és Erzsébet királyné portréja látható - mondta el Pataki Tibor, az MNB készpénzlogisztikai igazgatója.     

Hozzáfűzte: az ezüst mellett egy színesfém változat is forgalomba kerül kétezer forintos névértéken. Mindkét emlékérméből ötezer példányt bocsátanak ki, az ezüstből tükörfényes, a réz- és nikkelötvözetből készült változatból pedig selyemfényes kivitelben. Az emlékérméket Kósa István, az MNB tavaly nyugdíjba vonult fővésnöke tervezte.     

Az 1867-es kiegyezés szinte párhuzam nélküli eredményeket hozott a magyar történelemben, fontos, hogy erre a történettudomány világán kívül is emlékezzünk - hangsúlyozta Varga Benedek, a múzeum főigazgatója. Kiemelte: az emlékérmek fontos részét képezik a legújabbkori magyar történelmi emlékezetnek.     

Mint fogalmazott, a magyar történetszemléletben két nagy hagyomány figyelhető meg, az egyik a nemesség hagyománya, amely Buda 1541-es elestétől 1848-ig szabadságharcok soraként értelmezi a magyar történelmet.     

A másik, gyakran elfelejtett hagyomány szerint az 1711-es szatmári békétől kezdve 50-60 évenként olyan kiegyezések követték egymást a magyarság és a Habsburg-dinasztia viszonyában, amelyek mindig fellendüléshez vezettek - fűzte hozzá Varga Benedek, aki szerint ezeknek a megegyezéseknek a sorából is kiemelkedik az 1867-es.     

Az 1867-es kiegyezésről a mai napig megy a vita, amely mindig visszatér Kossuth Lajos kritikájára, aki híres Cassandra-levelében elszakadt az adott történelmi pillanattól, és egy mélyebb, átfogó összefüggésre hívta fel a figyelmet: sosem szabad olyan helyzetbe kormányozni a nemzetet, amely kiveszi a kezéből a lehetőséget jövője alakítására - mondta el Csorba László történész, az emlékérme tematikai szakértője.     

Kossuth ugyanis úgy látta, kora alapvető eleme a törekvés a nemzeti önrendelkezés megteremtésére. Mivel a kiegyezés kizárja a többi nemzetet a birodalom vezetéséből, szükségképpen a Habsburg-állam széthullásához fog vezetni. Magyarország pedig ekkor egyedül marad az ellenséges nemzetek körében - idézte fel az 1848-49-es szabadságharc vezető politikusának gondolatait Csorba László.     

Tóth Csaba történész a kiegyezést követő koronázási szertartásra megjelent emlékérmékről, köztük a nagyméretű arany felajánlási érmékről adott elő. Utóbbiakat négy példányban készítették el, a hagyománytól eltérően a latin mellett magyar nyelvű feliratok is megjelentek rajtuk. MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI - Kanizsa2017-05-29 14:57:00


  Idén nem építik meg

Mint az fotónkon is látható, az eredeti elképzeléstől eltérően csak a jövő év tavaszán fog megépülni a néhány hónapja elbontott zalakarosi kilátó. Addig se búslakodjunk, hiszen a tervek szerint idén októberben átadják a közönségnek a nagykanizsai, Csónakázó-tavi kilátótornyot, ahonnan majd mindenki kedvére gyönyörködhet a dél-zalai táj szépségében. (Fotó: dr. Papp Attila)


  Visszaültek az iskolapadba

A szakképző intézmény alapításának 60. évfordulója óta szerveznek öregdiák-találkozókat.


  Gyerekzsivajtól volt hangos vasárnap délután az ’56-os Emlékkert

A város gyermeknapi rendezvényén zenés-énekes előadások, bűvészbemutatók és számtalan szórakozási lehetőség biztosította a felhőtlen és vidám kikapcsolódást a családok számára.


  A hazáért és a családért

A HONSZ nagykanizsai tagjai is megemlékeztek a magyar hősök napjáról.


  Meteorológiai szolgálat: strandidővel búcsúzik a tavasz

Strandidővel búcsúzik a tavasz, míg egy közelben húzódó hidegfront hatásaként a meteorológiai nyár első napjai hozhatnak némi felfrissülést - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap Facebook-oldalán.


  Megújuló vasúti pálya a Dél-Balaton partján

Még néhány hét, és egy teljesen megújult vasúti pályatesten utazhatunk végig a Balaton déli partján. Fontos ez, és nem csak a turistáknak és átutazóknak, hanem nekünk, nagykanizsaiaknak is. Hiszen számos kanizsai rendelkezik kisebb – nagyobb nyaralóval, hétvégi házzal a Balatonberény – Balatonmáriafürdő – Balatonfenyves – Bélatelep – Fonyód „karéjban”, a Dél-Balaton partján.De sok dél-zalai ember „csak” kikapcsolódni is előszeretettel utazik Somogy megye e népszerű térségébe.

FRISS HÍREK
05:20 - Véradás

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble