Ma 2017. július 26. szerda,    
Anna, Anikó napja van.    
Látogatók száma : 31984513    


HonlapkeszitesBacónaki búcsú

A Magdolna-napi búcsúmisét követően ezúttal is a kultúráé és a kötetlen szórakozásé volt a főszerep.


Sorsidéző Ezeréves Magyar Ámen címmel zenés színpadi előadás várta a résztvevőket a szentmise után. A gondolat – hogy az egykoron élő hagyományt, a búcsút felelevenítsék – 10-15 évvel ezelőtt merült fel.

Azóta a katolikus egyház, Nagyrécse önkormányzata és egy alapítvány is segíti Magdolna ünnepének életben tartását. „Mindig Magdolna nap utáni vasárnap van ez a bizonyos összejövetel, szentmisét tartunk, és a szentmise után pedig helyieket, környékbeli művészeket hívunk, irodalmi, zenei műsorokat tartunk” - mondta Fábián Lászlóné a Bacónak Hegyért Alapítvány elnöke.

Az idei műsorban közreműködött Pelsőczy László, a Nemzeti Kamara Színház örökös tagja, valamint Csobolya József előadóművész. „Ez a kis közösség – viszonylag kevesen vannak, mert kevesen fértek be eleve a kápolnába – de olyan tömör hangulatot adott, megállt a levegő, és minden lélegzetvételünket lehetett szinte érezni. Érezhető volt a kapocs az úgymond színpad – tehát az oltár – és a közönség között” - nyilatkozta Pelsőczy László.

Az előadás a művészek és a közönség számára is maradandó élményt nyújtott, a birtokosok és az elszármazottak kora estig időztek a kápolnánál és környékénél.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-07-25 05:38:00


  120 éves fennállását ünnepeli idén a Miháldi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Égett a tűz Miháldon – de csak a grilltárcsa alatt. A többi programhoz hasonlóan a főzőverseny is a közösségépítést szolgálta. Az idén 120 éves egyesületnek van néhány tizenéves segítője is. „Kertészkedünk, füvet nyírunk, amit kell éppen. Vagy ha olyan eset van itt a faluban, akkor mi végezzük a hírközlést és az irányítást a hivatásos tűzoltóknak” - mondta Lekszikov András Zsigmond.


  A kultúráról szólt minden

Falunapot szerveztek Nemespátrón.


  Vihar - Az egész országban másodfokú figyelmeztetések

A heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt is az egész országban másodfokúra emelte a figyelmeztetést hétfőn a meteorológiai szolgálat.


  Gigantikus tortát kaptak a zalakarosiak - 20 éves város, 40 éves cukrászda, 500 szeletes torta

A 20 éves születésnapját ünneplő Zalakaros, a város napjai programsorozat alkalmával a szórakoztató percek mellett egy igazán édes meglepetést is tartogatott a városlakóknak és az ide látogató turistáknak. A hagyományoknak megfelelően ugyanis most is a régió legismertebb cukrászdáját, a Szilágyi Cukrászdát kérték fel az egyedi és minden eddiginél nagyobb város tortájának elkészítésére. Az idei torta 500 szeletes volt és összsúlya meghaladta a 120 kilogrammot. A hozzávaló alapanyagokat a környékbeli termelőktől szerezték be. Az elkészítéshez több mint 120 tojást, 9 kg gesztenye masszát, 4 kg mandulalisztet, 4 kg tejcsokoládét, 15 kg tejszínt, 7 kg fekete szedret, és 4-4 kg málnát és erdei áfonyát használtak fel.


  A bevonuláshoz elég lesz egy katonazenekar

Így képzeltük 139 évvel ezelőtt, de persze nem volt elég… A fenti idézet Andrássy Gyulától, az Osztrák-Magyar Monarchia kormányának külügyminiszterétől származik. Ugyanis ekkortájt Bécsben és a magyar fővárosban is, Bosznia és Hercegovina okkupációját egy könnyed és vidám katonai akcióként képzelték el. Súlyos harcok és nagy véráldozatok döbbentették rá a Monarchia elkényelmesedett vezetőit a valóságra…


  Hőség - A jövő héten hidegfront hoz enyhülést

Heves zivatarokkal, felhőszakadással érkezik a hidegfront. A hét közepére mindenhol 30 fok alatt, néhol 20 fok körül alakulnak a maximumok. A hétvégén ismét több lesz a napsütés és melegszik az idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble