Ma 2017. április 24. hétfő,    
György napja van.    
Látogatók száma : 29398337    


HonlapkeszitesOrszággyűlés: azonnali kérdésekkel ostromolták Cseresnyés Péter államtitkárt

A munkaidőkeret-elszámolásról szóló javaslat, szociális otthonok ügye, a paksi atomerőmű-bővítés és a határon túli gazdaságfejlesztési programok is szóba kerültek hétfőn az Országgyűlésben, az azonnali kérdések és válaszok órájában.


Gúr Nándor (MSZP) a népességfogyásra, különösen a munkaképes korú lakosság számának és arányának csökkenésére hívta fel a figyelmet. Azt kérdezte: így hogy nő majd a termelékenység?       

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkár a foglalkoztatási és aktivitási ráta növekedéséről számolt be, mondván: 700 ezer fővel növekedett a foglalkoztatottak száma 2010 óta. A növekvő munkaerőpiaci részvétel így értelemszerűen mérsékelte a termelékenység növekedését - tette hozzá.     

Pintér Tamás (Jobbik) arról beszélt, hogy a Fidesz-kormány a multik érdekét szolgálja a magyar emberek helyett. Ezt támasztja alá szerinte a munkaidőkeret-elszámolás 36 hónapra bővítésének lehetőségéről szóló törvénymódosítási javaslat, valamint a korkedvezményes nyugdíjak eltörlése is. Miért kezelik "rabszolgaként" a munkavállalókat? - kérdezte.     

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára azt válaszolta: a munkaidőkeret-elszámolás bővítésének lehetőségével csak akkor lehetne élni, ha megállapodnak róla a munkaadók és a munkavállalók, egyébként pedig lényegében semmi sem változik a törvényben.     

Bana Tibor (Jobbik) szerint Vas megyében sem javult a munkavállalók helyzete az elmúlt években, Körmenden például sorra szűnnek meg a munkahelyek, Szentgotthárdon pedig nagy a bizonytalanság a legnagyobb munkáltató, az Opel miatt. Garantálni kellene, hogy nem lesznek leépítések az Opel-gyárban a következő években - szorgalmazta.     

Cseresnyés Péter államtitkár válaszában az ország egyik legjobb munkaerőpiaci helyzetű megyéjének nevezte Vas, ahol az elmúlt években tovább javult a foglalkoztatottság, és jelentősen emelkedtek a bérek. A foglalkoztatási ráta 70,3 százalékos Vasban, ami jelentősen meghaladja az európai uniós átlagot, a megyében gyakorlatilag megvalósult a teljes foglalkoztatottság - sorolta az adatokat.

MTI - Kanizsa2017-04-24 15:40:00


  500 millió forintra becsülik az áprilisi télies időjárás miatti ingatlankárokat

A múlt heti télies időjárás miatt hétfő reggelig közel 4 ezer lakossági ingatlanban jelentettek károkat a biztosító társaságoknál, a bejelentett károk értéke meghaladja a 300 millió forintot, de a biztosítók azzal számolnak, hogy 6500 lakossági ingatlan sérülhetett meg, így a becsült kárérték végül meghaladhatja az 500 millió forintot is - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfőn az MTI-vel.


  Szent György napjához kötődően

Búzát és szőlővesszőt áldott meg vasárnap délután Miklósfán Bojtor Róbert esperes-plébános. A helyi hívek szerint így jobb lesz az idei termés. Emellett a plébános a Kotnyek István által korábban összeállított szőlőkönyvet is megszentelte. A gazdák azt remélik, hogy az ima és az áldás segít majd abban, hogy jó termést takaríthassanak be.


  Tanácskozás programokról, pályázati lehetőségekről

A májusban esedékes idősügyi programokról, mint például a szenior sakkbajnokságról, a szeniorok akadémiájáról és az idősek majálisáról is tanácskoztak pénteken a nagykanizsai Idősügyi Tanács klubjainak képviselői. A részt vevő szervezetek küldötteit emellett tájékoztatták egy nemrég megjelent pályázati lehetőségről is.


  Melegedéssel indul április utolsó hete

A következő napokban is szeles, változékony lesz az idő, de ismét többfelé 20, akár 25 Celsius-fokig melegszik majd a levegő. A hétvégére viszont borúsabb, hűvösebb idő várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.


  Éhség tanította engedelmességre a nőstény kutyát

1690 áprilisában szabadították fel a kanizsai várat a török uralom alól. Még ebben az évben háromféle emlékérmet verettek és adtak ki, ezek közül kettő típus a Thúry György Múzeum numizmatikai gyűjteményében is megtalálható. Az emlékérmeket most a szélesebb közönség is megismerheti, hiszen ezek lettek a hónap műtárgyai.


  A városért - Idén is több százan vettek részt az ökumenikus imasétán és zarándoklaton

A különböző felekezetek hívei saját templomuktól gyalogoltak az Erzsébet térre, majd onnan a város több pontját érintve egészen a Csónakázó-tóig. Az imákat például a városért, a közösségért és a betegekért ajánlották fel.

FRISS HÍREK
07:29 - Véradás

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble