Ma 2017. szeptember 25. hétfő,    
Eufrozina napja van.    
Látogatók száma : 33493643    


HonlapkeszitesGasztroKanizsa: Vaníliás cukorperec, galamboki grillázs galambokkal

A Galamboki Hagyományőrző Alapítvány Édes nagyik csoportja süteménnyel, édességgel mutatkozott be a bor- és dödöllefesztiválon. A sokféle sütemény között nagy népszerűségnek örvendett a vaníliás cukorperec, ami főként lakodalmakban kerül az asztalra. Nem sokan készítik manapság ezt a finomságot, hiszen kemence is szükséges a kisütéséhez – magyarázza kiszolgálás közben a három galamboki hölgy, Bacs Ferencné, Tar Lászlóné és Bálint Jánosné.


De a sütésnek van még egy titka, amit azon nyomban be is mutattak az asszonyok: miután betesszük a kemencébe a tésztát, hátat fordítunk neki, kicsit előrehajolunk, néhányszor fellebbentjük a bő szoknyánkat, s közben határozottan ismételgetjük a varázsszavakat: így gyűjjön fel, így gyűjjön fel! – oktattak ki nevetve.

Tar Lászlóné Ilonka néni az anyósától tanulta a pereckészítést.

Hozzávalók:

20 tojás, 20 kanál pálinka, 20 kanál szalakáli, 15 kanál étolaj és annyi liszt, amennyit felvesz. A 20 tojás fehérjéből 12-t félreteszünk a perec tetejére, a többit a tésztához keverjük.

A cukormáz hozzávalói:

Vaníliás cukor és 1 kanál 10 százalékos ecet, hogy a máz fényes legyen. Ha gőz felett verjük fel a tojásfehérjét, akkor 1 tojáshoz 2 púpos kanál porcukrot, ha nem, akkor 3 púpos kanál porcukrot tegyünk.

A hozzávalókból lágy tésztát gyúrjunk, mert különben kemény lesz a perecünk, és addig kell kidolgozni, amíg hólyagos nem lesz. Ezután a tálból a gyúródeszkára tesszük, a tetejét meglisztezzük, fél ujjnyi vastagságra kisodorjuk, és 4 ujjnyi négyzetekre felvagdaljuk. A széleit bevagdossuk, kicsipkézzük, majd a belső széleit visszafordítjuk a tészta aljára. A végeit összenyomjuk, a közepét megnyújtjuk, és úgy helyezzük bele a tepsibe. Miután megsült a tészta, a kihűlt pereceket megkenjük cukros, gőz felett felvert tojáshabbal. Ha szép a tojás, akkor 18-20, de ha kicsi, akkor csak 16 perecünk lesz.

Bacs Ferencné, Tar Lászlóné és Bálint Jánosné igazi különlegességet készített a fesztiválra (Fotó: Bakonyi Erzsébet)2017-09-23 07:52:00


  Virágba borulna egy gesztenyefa Szabadhegyen

Virágba akar borulni egy gesztenyefa Nagykanizsa egyik kertvárosi részében. A szabadhegyi jelenség oka azonban nem az időjárásban, de nem is a globális felmelegedésben keresendő: a felelős egy apró lepke…


  Házipatika

Mintegy 10 ezer forintból lehet összeállítani az egész évben használatos házipatika tartalmát. Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, különböző vitaminok és probiotikumok – többnyire ezek azok a gyógyszerek, amelyek nélkülözhetetlenek a háztartásban, de sebtapaszra is szükség lehet. A szakemberek szerint a tárolásra, használatra és a szavatossági időre is figyelni kell.


  Szobrot kap a legendás Piedone

Piedone vagy Bud Spencer: mindegy, hogy melyik nevet említjük, mert azonnal a nagydarab, szakállas „fószer” ugrik be mindenkinek. A Magyarországon is évtizedek óta ismert és szeretett színészlegenda tavaly nyáron hunyt el, 86 éves korában, most pedig szobrot állítanak tiszteletére Budapesten, a Józsefvárosban.


  Ismét egy muraföldei újdonság: hamarosan érik az indián banán

Az indián nyárról ugye már mindenki halott: ez a vénasszonyok nyara, az az őszi időszak, mikor néhány napig olyan az időjárás, hogy ismét augusztusban érezhetjük magunkat. Ekkortájt érik be az indián banán is: egy kívülről zöldes-sárgás, barnás, húsát tekintve érett-sárga színű, míg ízvilágában egy kicsit a banánhoz, egy kicsit a mangóhoz, avokádóhoz hasonlító, de mindenképpen édeskés ízű és illatú trópusi gyümölcs, amely amúgy egyedülálló. Azért, mert nincs ismert kártevője, betegsége, tehát nem kell permetezni, gyümölcse boltokban nem kapható, de rendkívül egészséges, tápláló, és azért is, mert olyan egzotikus gyümölcs, amely simán bírja a Dél-Zalában megszokott teleket, vagyis, akár Muraföldén is termeszthető lenne. Azaz, nemcsak lenne: már van is olyan vállalkozó kedvű kertész, aki felvette az „étlapjára”, és foglalkozni kezdett vele…


  Élet, ahogyan a „mihályok” látják

A sokak által citált, és ebből kifolyólag mára kissé elkoptatott idézet A Gyűrűk Urából új értelmet nyer, ha Stamler Liliről van szó. A „not all those who wander are lost” Réz Ádám fordításában így hangzik: „van, ki vándor, s hazaér”, mégis ebben a kivételes esetben a tükörfordítás talán kifejezőbb, mint az irodalmi: nem mindenki, aki kóborol, tévedt el. A húszas évei elején járó lány a képzőművészetben és az irodalomban keresi és fedezi fel nap mint nap önmagát.


  Megkezdték telelésüket a jeladós fehér gólyák

Megérkezett a Száhel-övezetbe a magyar jeladós fehér gólyák (Ciconia ciconia) többsége, de a Nílus-völgyet elhagyva már nehezen követhetők nyomon a GSM-hálózat lefedetlensége miatt - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programkoordinátora.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble