Még nem mindenkinek sikerült megszoknia a maszkhordást az üzletekben

facebook megosztás

Majdnem minden második vásárlót figyelmeztetni kell, hogy tegye fel a maszkot a megkérdezett eladók szerint. Mint ismert: a kormány döntése értelmében szombat óta zárt terekben kötelező a védőeszköz viselése. A kanizsaiak elmondták, bár még szokatlan, igyekeznek ismét alkalmazkodni a járványügyi előírásokhoz.

Bölcsődéktől az egyetemekig az intézmények vezetői dönthetnek a védőeszköz viselésének elrendeléséről, azzal a kitétellel, hogy meg nem tilthatják. Smolcz Frigyes, a Kőrösi-iskola igazgatója kollégáival már hetekkel ezelőtt úgy határozott, hogy az ebédlő kivételével, a közös helyiségekben kötelező maszkot hordani. Az osztálytermekben ez jelenleg szabadon választható.

Kollegáim nagy többsége egyébként rendszeresen, a tanáriban és az osztálytermekben is maszkot hordanak. Egyrészt saját, másrészt a gyermekek védelmében is. Alapvetően ez nem okozott problémát, a gyerekek az előző időszakokban megszokták már, tehát gyakorlatilag az első pillanattól kezdve teljesen normális ez mindenkinek, ugyanúgy, mint tavasszal, most is gyorsan ment mindenkinek erre az átállás. Egyszer-egyszer előfordul természetesen, hogy valaki otthon felejti, de annak tudunk biztosítani – nyilatkozta Smolcz Frigyes, a Kőrösi-iskola igazgatója.

Szombat óta még nem sikerült megszokniuk a vevőknek, hogy már csak maszkban mehetnek be az üzletekbe Buniné Szentes Henriett szerint. Az eladó úgy gondolja, még egy ideig biztosan szólniuk kell, mire mindenkiben rögzül a visszatérő szabály.

Az embereknek furcsa lesz ez, megint viselniük kell a maszkot, hiszen jött a nyár, egy kicsit felszabadultabbá vált mindenki és örültek, hogy szabadon lehetett közlekedni mind az utcákon, mind az üzlethelyiségekben. Sajnos vissza kell szoktatni ennek a használatára az embereket, a gyakorlat azt mutatja, hogy majdnem minden második, harmadik vásárlónak szólnunk kell, hogy legyen olyan kedves és vegye fel a maszkot saját maga saját maga érdekében, illetve azok érdekében, akik a boltban vásárolnak – mondta el Buniné Szentes Henriett, a Pékkuckó Kamrája eladója.

A kanizsaiak közül többen is elmondták, nincs problémájuk a védőeszköz használatával, sokan a nélkül is viseltek zárt helyeken, hogy kötelező lett volna.

Kénytelenek vagyunk megszokni, én egyébként nem vagyok beoltva. Egyszer már átestem a Covidon, teszteltek, és van védettségem. Én utcán nem hordok maszkot, de ahová bemegyek ott nyilván igen. Előtte is felraktam, mielőtt kötelező lett volna – mesélte Turi Mária.

Az intézményekben az üzemeltető vagy annak alkalmazottja jogszabály szerint felszólíthatja a maszkot nem hordókat a hatályos előírás betartására, további ellenállás esetén pedig ki is zárhatják a maszk nélküli vásárlót.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.