Ma 2017. március 29. szerda,    
Auguszta napja van.    
Látogatók száma : 28722673    


HonlapkeszitesFesztivál vagy falunap? - A krumplileves az legyen krumplileves…

Nagykanizsára érkezett a Magyar Fesztivál Szövetség szakmai road show-ja. A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban a régió turisztikai szakemberei találkoztak, hogy közösen fogalmazzanak meg célokat, s összehangolják munkájukat. Elekes Zoltán, a Magyar Fesztivál Szövetség alelnöke szerint a hazai fesztiválpaletta rendkívül színes, s a fesztiváltérképre felkerült Nagykanizsa neve is.


- Negyedik éve szervezzük meg a szakmai találkozók sorát, s a régi turisztikai régiók szerinti beosztásban járjuk végig az országot – mondta Elekes Zoltán. -Évente nyolc helyszínre megyünk, az idei szezon negyedik állomása volt Nagykanizsa. Fontosnak tartjuk az együttgondolkodást a régiókban, s azt valljuk, szükség van arra, hogy a turisztikai szereplők találkozzanak, hiszen minden fesztiválnak szüksége van szállásra, s fordítva is igaz: minden ott tartózkodó vendég igényli a programot. E két érdeket akarjuk összehangolni, s persze közben szakmai tanácsokat is adunk, például egyes jogszabályváltozások kapcsán.

- Ma már gyakran a falunapot is fesztiválnak becézik. Megbecsülhető, hogy hány fesztivál van az országban?

- Erről nagyon sokáig vita volt. Elnökünk, Márta István szerint 3-3,5 ezer fesztiválról, vagy legalábbis „fesztiválnak látszó tárgyról” beszélhetünk, mert a falunap abban a kis mikrokörnyezetben szintén ünnep. Mi azt valljuk, 300-350 minőségi fesztivál van az országban. A szövetségnek 100 tagszervezete van, amelyek 150-180 programot szerveznek évente. Vannak köztük mega rendezvények, mint a Debreceni Virágkarnevál, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Savaria Történeti Karnevál, akadnak gasztrokulturális fesztiválok, mint például Nagykanizsán, aztán köztiválok, folklór programok, szóval, rendkívül színes a paletta.

- Mi az, ami összeköti, illetve megkülönbözteti ezeket?

- A szakmai napon azt mondta a nagykanizsai kabinetvezető, hogy minden fesztiválnak nagyon erős arculattal, tematikával kell rendelkeznie, s ez a megkülönböztetés alapja. A minőség összeköti, az egyediség, a helyszín, az épített környezet, vagy a belső indíttatás, amivel szervezik ezeket, megkülönbözteti a fesztiválokat.

- Kidolgoztak egy minősítési rendszert, a jó vagy kiváló védjegy mire jogosít fel?

- Elsősorban a büszkeségre. A látogató számára pedig iránytű lehet, hiszen ha azt látja, hogy egy fesztivál elnyerte a kiváló minősítést, okkal feltételezi, hogy ott a szervezők odafigyelnek már a nüanszokra is, például a közönség és a kiállítók kiszolgálásra. De a jó és a kiváló kategória birtokosa – ha még nem tagja a fesztivál szövetségnek – ajánló nélkül kérheti a felvételét, minden más esetben két tag pozitív véleményére van szükség ehhez.

- Ha meglátom a kiváló védjegyet, biztosra mehetek?

- Olyan ez, mint a szállodák esetében, ha menni akarok, megnézem, hány csillagos, s abból már tudom, hogy mire számíthatok. Mi a minősítés során edzőtáborban vagyunk: bemegyünk az erdőbe, ahol a szervező nem mindig látja a fától magát az erdőt. Kívülről könnyebb megmondani – maradva ennél a hasonlatnál -, hogy a fenyvesbe nem feltétlenül kell a tölgyfa. Ami nem odavaló, azt ki lehet húzni, s akkor letisztul az erdő. Ebben segít a minősítés. Persze, hogy az adott fesztivál éppen tetszik-e valakinek, az már ízlés kérdése, olyan ez, mint a jó bor, ki a szárazat, ki a félszárazat, a vöröset, a fehéret vagy a rozét szereti, a lényeg az, hogy mindenki megtalálja a palettán azt, ami az ő lelkének, igényszintjének megfelel.

- Találkozott már elrettentő példával?

- Persze. Nekem nagyon fontos a kialakítás, a tisztaság, a biztonsági szolgálat működése, és hogy idézzem Kádár Jánost: a krumplileves az legyen krumplileves. Tehát, ha krumplifesztiválról beszélünk, akkor találjam is meg a krumplit. Ez konkrét példa, voltam olyan rendezvényen, ahol egyetlen helyen árusítottak sült krumplit… Ma már nem szervezik meg ezt.

- A fesztiválszervezés üzlet vagy küldetés?

- Aki azt mondja, hogy nem üzlet, talán nem mond igazat. Egy szervező azért is csinálja a fesztiválját, hogy legalább pozitív nullára kihozza, de ez egyben küldetés is. Bolondok nélkül –ezt vallom magamról is – nagyon nehezen működne a fesztiválvilág, kell az elhivatottság, a megszállottság. Az ember akkor is megy előre, ha azt látja, hogy kevesebb pénzből gazdálkodhat.

Péter Árpád

 

Elekes Zoltán dolgozott a szegedi Hotel Royal étteremvezetőjeként, volt a Szegedi Nemzeti Színház marketingigazgatója, saját cégével, a Pálma Reklám Stúdió Bt.-vel pedig számos nagyrendezvényt jegyez, köztük a Szegedi Tavaszi Fesztivált, a Dömötör-díj Színházi Díjátadó Gálát és a Hungarikum Fesztivált. Korábban a Hajtás Biztonságosan Járműipari Szakkiállítás szervezője volt. Tagja az Első Magyar Fehérasztal Lovagrendnek, a Magyar Fesztivál Szövetség egyik alapítója, 2005 óta alelnöke2017-03-26 07:56:00


  Sokat alkalmatlankodott a magyaroknak a török segítségével

Négyszáznegyvenhat évvel ezelőtt halt meg Szapolyai János Zsigmond erdélyi fejedelem, aki II. János néven Magyarország választott királya volt, és aki uralkodásának utolsó évében a tordai országgyűlés kimondta – Európában elsőként –, hogy a bevett vallások szabadon gyakoroltatnak. I. Szapolyai János magyar király és Izabella lengyel hercegnő egyetlen gyermeke volt, 1541. augusztus 29-én, a II. Szulejmán szultánnak való bemutatásakor foglalták el csellel a törökök a budai várat.


  A kialvatlanság már népbetegség Magyarországon

A kialvatlanság már népbetegségnek számít Magyarországon - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.


  Idén is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek

A 2016-os rekordmeleg után folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek 2017-ben is a Meteorológiai Világszervezet (WMO) keddi jelentése szerint.


  Visszatekintés: immár öt éve az írás bűvöletében

Nyolc kötet, tucatnyi tudományos cikk olyan „A”-kategóriás szaklapokban, mint a JURA és az Új Magyar Közigazgatás, félszáz tanulmány a Zalai Hírlapban, majd ugyanennyi hetilapunk online felületén, nem beszélve a több ezer közéleti cikkről. Ugyanakkor, tavaly decemberben már az ötödik olyan Kanizsai Antológia kerülhetett fel dr. Papp Attila könyvespolcára, amely az ő írását is megőrizte az utókornak. Hetilapunk külsős munkatársa immár az ötödik éve él az írás bűvöletében.


  Tekintettel másodrendű vádlott hajlíthatatlan jellemére…

Ma lenne 76 éves. Még sétálhatna a Duna partján, a Parlament előtt, játszhatna az unokáival, izgatottan várhatná a tavaszi focibajnokságot, beülhetne egy pizzára valamelyik étterembe. Rácsodálkozhatna erre a száguldó, rohanó világunkra, az ismét a határainkat fenyegető migránsokra, és biztos, hogy nem értene egyet a balliberális „nyomulással”. Hiszen amíg élt, ez ellen küzdött. A magyar szabadságért küzdött. Értünk harcolt. Mansfeld Péter ma lenne 76 éves…


  Matuska: Most van az ideje annak, hogy erősítsük Magyarországot

Most van az ideje annak, hogy erősítsük Magyarországot. Össze kell fognunk. Legalább egy olimpiát tudnánk megcsinálni. – jelentette ki városunk vendége a hallgatóság helyeslő moraja közepette - Aki ezt nem érti meg, az nem akarja, hogy legyen egy erős Magyarország. - A kommunista diktatúrák áldozataira való csütörtöki városi megemlékezés nem szűkölködött napjainkat megszólító tanulságokkal. – Mert a rosszul megírt történelem visszajár, a meg nem írt történelem el sem megy. – ezt már Cseresnyés Péter államtitkár szögezte le.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble