Ma 2017. szeptember 19. kedd,    
Vilhelmina napja van.    
Látogatók száma : 33372530    


HonlapkeszitesVédjük meg együtt!

Három hete adtunk hírt arról, hogy valaki, ki tudja miért lenyeste a Kinizsi utcában egy sokak által kedvelt vadszőlővel befuttatott házról a szemet gyönyörködtető növényt. Mára a lefűrészelt vadszőlőtövek újrahajtanak, végig a Kinizsi utcai ház tövében. Succisa virescit, azaz: A megnyesett fa kizöldül. A bencés mottó nemcsak kertészeti üzenet, nem első eset, hogy egy szándék – akaratlanul - ellentétes eredményt szül.(P.J.)
2017-09-05 09:43:00


  Az ELTE és a Semmelweis Egyetem kutatóinak új eredményei az Alzheimer-kutatásban

Bonyolultabb kockázati tényezők felismerésére is alkalmas új számítógépes módszerrel vizsgálták az Alzheimer-és és az időskori demencia kialakulásának kockázatát az ELTE és a Semmelweis Egyetem kutatói, akik eredményeiket az Archives of Gerontology and Geriatrics című folyóiratban publikálták.


  Jó ilyet olvasni a kanizsai Elimina Tour előtt…

Persze volt, hogy nekimentünk bácsiknak, meg majdnem széttörtünk pár kirakatot véletlenül. Szeretek ugratni, meg max sebességen döntögetni a bringát 10 cm-re a kint sörözgető lakosoktól. Itt sem volt máshogy, csak itt bácsikat nem lehetett fellökni, mivel szuperül le volt kordonozva az egész kör. Kirakatot viszont lehetett volna rombolni, ha nagyon elnézed a kanyart.


  Pont jó helyre került(em)…

Mondhatná a nagykanizsai, Csónakázó-tavi körforgalomnál felállított, nyolc méter magas torony, ami egy ola jfúrótorony kicsinyített mása tulajdonképpen. Ezért is került megfelelő helyre, hiszen kísértetiesen hasonlít a nemsokára teljesen megújuló, Csónakázó-tavi kilátótornyunkra, ami évtizedekkel ezelőtt szintén olaj fúrótoronyként „ment nyugdíjba”, hogy aztán, azóta, kilátóként szolgálja Murafölde fővárosát, Nagykanizsát.


  Akarunk-e áldozatok lenni?

A nemzeti szocialista és a kommunista rémtettek egyformán elítélendőek, nem alkalmazható kettős mérce – szögezte le egy megemlékezésen Cseresnyés Péter, majd a mindkét diktatúra börtönét megjárt Mindszenty bíboros idevágó ízes anekdotáját idézte: - Van-e különbség a nácizmus és a kommunizmus között? – kérdezték tőle egy sajtótájékoztatón. „Tőlem kérdik? Éppúgy ültem egyik börtönében, mint a másikéban. A kettő volt szövetséges is, ellenség is. Eben gubát nem cserélünk. (a tolmácshoz:) Ezt fordítsák le, ha tudják.”


  Gondolatok államalapító királyunk emléknapjáról

Szent István uralkodása (1000-1038) idején az államalapító még az augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot is, sőt, 1038-ban ő maga is azon a napon halt meg. Az augusztus 20-át, mint ünnepi dátumot I. (Szent) László királyunk (1077-1095) döntése alapján kezdték ünnepelni a Magyar Királyságban, mert 1083-ban, VII. Gergely pápa hozzájárulásával ezen a napon emeltette oltárra István (illetve még abban az évben fia, Imre herceg, valamint Gellért püspök) relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ami a szentté avatásával volt egyenértékű. Azonban az egyetemes egyház nevében csak XI. Ince pápa nyilvánította szentté, 1686-ban. A pápa akkor elrendelte, hogy Buda vára töröktől való visszafoglalásának évfordulóján az egész katolikus világ, évente emlékezzen meg Szent István ünnepéről, amelyet az egyetemes egyház augusztus 16-án tart.


  A Hontalan Állatok Világnapjának margójára

Hontalan – otthontalan… Elszomorító szavak, szívszorító az értelmük. Senkijük sincs, senkinek nem kellenek, sehova nem mehetnek… Augusztus 16-án volt a Hontalan Állatok Világnapja. Mit érdemes írni, mondani, ha ránézünk a fotóra? Szinte semmit, mert a fénykép magáért beszél.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble