Kanizsai hírek

Omnibusztól a vasútig - Közlekedéstörténet a VOKE-ban

Omnibusztól a vasútig - Közlekedéstörténet a VOKE-ban

Nagykanizsán rendezték meg az idei Országos Közlekedéstörténeti Konferenciát. A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban tartott eseményen az érdeklődők, több mint két tucat előadást hallhattak különböző, a közlekedéshez kapcsolódó témában.

Hétfőn elindul a víztorony fejlesztése

A napokban már az előkészületi munkáknak, az antennák áthelyezéseinek neki is álltak a szakemberek. Többszöri módosítás után, végül 191 millió forint jutott erre a projektre, amelynek részeként megújul a homlokzat és kicserélik a nyílászárókat.

Percek alatt végzetes lehet

A mustgáz veszélyeire figyelmeztet a Katasztrófavédelem. A szüret lassan a végéhez közeledik Dél-Zalában, a korai érésű szőlők már mind a pincékben vannak. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, a szakemberek hangsúlyozzák: szellőztetéssel és szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhetőek a balesetek.

A játszótér nem, a dobok költöznek

A játszótér marad – így foglalta össze röviden az Eötvös tér helyzetét Berta Krisztián. Az önkormányzati képviselő nemrégiben a terület hajléktalan problémájával kapcsolatban nyilatkozott Híradónknak. Az összeállítás után számos megkeresés, üzenet és komment érkezett, amelyekben mind a nemtetszésüket fejezték ki a helyiek, hogy a város egyik legnépszerűbb játszóterét a Csó-tóhoz költöztetné az ÉVE-frakció. A politikus ma hangsúlyozta: ez a lépés ötletként sem merült fel.

Búcsúzunk

55 esztendős korában, hosszú betegség után elhunyt Kárász Tímea Fatima. Az énekes életvidám stílusával nagy népszerűségre tett szert az operett világában. Kanizsán zumbaoktatóként is sokan kedvelték, nemrégiben könyvet írt, Menekülés az életbe címmel.

Nádasi Tamás: A kínaiak nem háborúzni jönnek Európába, hanem üzletelni

Augusztus 21-én – szinte teljes titokban – egy kínai delegáció járt Nagykanizsán. Az esetleges befektetők kapcsán azt Balogh László dörgedelmesen kijelentette, hogy nem akkumulátorgyár van készülőben. De, hogy pontosan miről is volt szó, arról Nádasi Tamás nem tudott semmit, hiszen a MKIK Magyar-Kínai Tagozatának vezetőjét nem hívták meg az egyeztetésre. 

Térségi hírek

Megtalálták az egykori egerszegi vár északnyugati bástyájának maradványait

Megtalálták az egykori egerszegi vár északnyugati bástyájának maradványait

Megtalálták az egykori egerszegi vár északnyugati bástyájának maradványait. A 17. századi leletegyüttesre a tervezett mérlegház és parkoló területén végzett ásatás során bukkantak rá.

Tompos Márton: Illegális szemétlerakatnak használják a zajdai laktanyát

Tompos Márton hónapok óta kutatja és mutatja be, hogy Zala megyében hogyan tárolnak több helyen is veszélyesen, illegálisan és környezetszennyezően több száz tonnányi gumiabroncsot. Mostani videójából kiderül, hogy nem csak gumikat, hanem mindenféle más hulladékot is tárolnak a zajdai laktanya területén.

Kilencven éve gyógyítanak Hévízen

Fennállásának kilencvenedik évfordulóját ünnepelte a MH Egészségügyi Központ Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet. A hévízi ünnepségen felavatták az intézet első épületét tervező, Kaplonyi László mérnök százados emléktábláját.

Együtt ünnepelt a szepetneki evangélikus közösség 

Hálaadó istentiszteletre hívta a szepetneki közösség tagjait pénteken az evangélikus egyházközség. A helyi templom, annak környezete és a mellette lévő gyülekezeti ház az elmúlt pár év során folyamatos fejlesztéseken esett át, ezúttal utóbbi létesítmény energetikai korszerűsítése valósult meg. 

Elkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány Kaposváron

Az egyetlen magyarországi cukorgyár partnerei a tavalyinál 60 százalékkal nagyobb területen, 13 651 hektáron vetettek cukorrépát a gyár ellátásához, a kedvező időjárásnak köszönhetően a termés döntő része átlagos, vagy jó minősítésű, a mennyisége meghaladja a 60 tonnát hektáronként.    

Geotermikus fűtőrendszert adtak át a Zalakarosi Fürdőben

Geotermikus fűtőrendszert adtak át a Zalakarosi Fürdőben. A 200 millió forintos, saját forrásból megvalósult beruházás teljes egészében kiváltja a gázfűtést az intézmény épületeiben. A D6-os kútra szerelt berendezés példaértékű lehet más fürdővárásoknak is.

Belföld - külföld

Idén eddig mintegy 10 ezer cégfelszámolás történt, míg tavaly 8111 cég szűnt meg

Idén eddig mintegy 10 ezer cégfelszámolás történt, míg tavaly 8111 cég szűnt meg

A gyártószektorban jellemző volt a piacvezető cégek csődje, például a Dunaferrt, SFL technologies és a Tungsram.    

Koronavírus: továbbra is enyhén emelkedik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 21 vizsgált helyszínen az "emelkedett", míg egy városban - Pécsett - a "magas" kategóriába sorolható.

A második negyedévében 13,5 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene a második  negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 13,5 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest - szezonálisan kiigazítva - 4,1 százalékkal mérséklődött.

A háborút több szegmensből is vizsgáló előadást rendeztek a kiskanizsai művházban

Az orosz-ukrán háború biztonságpolitikai és katonai összefüggését vizsgáló előadással indult a Hadtörténelmi Esték programsorozat új évada a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.Kis-Benedek József biztonsági szakértő prezentációjában igyekezett kevésbé ismert aspektusokból bemutatni a jelenleg is zajló konfliktust a kanizsai közönségnek.

10-ből 9-en valósítanának meg energiahatékonysági fejlesztést otthonukban

Nagyon sokan terveznek, vagy valósítottak már meg energiahatékonysági fejlesztést a magyarok közül otthonukban, a Schneider Electric online kérdőívét kitöltők 90 százaléka jelezte ezt. Az izzócsere, valamint a nyílászárók cseréje és a szigetelés a leggyakoribb projektek, de viszonylag sokan cserélik le régi, elavult berendezéseiket is.

Folytatódik a nyáriasan meleg idő a héten

A héten is folytatódik a nyáriasan meleg időjárás 25-30 Celsius-fokos maximumokkal. A kedden érkező hidegfront nem hoz számottevő lehűlést, de néhány helyen előfordulhat zápor, zivatar. Péntek délután azonban újabb hidegfront érkezik, emiatt majd többfelé kell számítani esőre és a hétvégén a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton már csak 20 fok körül alakul, délkeleten azonban még 31 fok lehet.

Sziréna

Ittasan, vezetés közben mobiltelefonozó nő jogosítványát vonták be a kanizsai rendőrök

Ittasan, vezetés közben mobiltelefonozó nő jogosítványát vonták be a kanizsai rendőrök

A 27 éves ittas nő Nagykanizsán, a Balatoni úton vezetés közben kézben tartott mobiltelefont használt.

Felfüggesztett a gyorséttermi garázdálkodónak

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a 23 éves férfit, aki még februárban gáz-és riasztópisztollyal fenyegetőzött az egyik nagykanizsai gyorsétteremben, majd megrongálta annak épületét. A mai előkészítő ülésén az elkövető, A. Márk beismerő nyilatkozatot tett.

Többéves börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy zalai nőt, aki időseket bántalmazott és lopott meg

Többéves börtönbüntetésre ítélt a Keszthelyi Járásbíróság egy büntetett előéletű zalai nőt, aki több idős asszonyt is meglopott az otthonában, egyiküket súlyosan bántalmazva.

Drogteszt után gyanúsítás

Marihuánát fogyaszthattak azok a fiatalok, akiket hétfő este állítottak elő a rendőrök a Berzsenyi-lakótelepen. A helyi lakók többször megkeresték már szerkesztőségünket azzal, hogy az utcájukban található kis játszótéren éjszakánként folyamatosan hangos, rendbontással vegyített találkozókat tartanak ismeretlen fiatalok.

A szüret veszélye a mustgáz

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel.

Villanypásztorok tartozékaira utaztak a szentpétertúri a testvérek

Szentpéterúron egy mezőgazdasági területről ellopták egy villanypásztor trafóját, valamint az ahhoz tartozó akkumulátort és napelemet is.

Programok

Őszi séta a Zalaerdővel

Őszi séta a Zalaerdővel

2023. szep. 4. - 2023. szep. 29.
természetjárás
Autómentes nap 2023

Autómentes nap 2023

2023. szep. 22.
szabadidő
"Várjatok még őszirózsák"

"Várjatok még őszirózsák"

2023. szep. 23.
nóta est
Élet 40 után -"A napos B oldal"

Élet 40 után -"A napos B oldal"

2023. szep. 25.
könyvbemutató
Kalandozó kanizsaiak

Kalandozó kanizsaiak

2023. szep. 26.
előadás
Egy asszony illata - filmzenei koncert

Egy asszony illata - filmzenei koncert

2023. szep. 28.
koncert

Sport

Sikeres rajt a vízipólósoknál

Sikeres rajt a vízipólósoknál

Dupla fordulóval és dupla győzelemmel kezdett a Kanizsa Vízilabda Sport Egyesület az OB II-ben. A tömbösített fordulónak a kanizsai uszoda adott otthont. A házigazdák a Balaton VK és a PTE-PEAC csapatát múlták felül.

Mentálisan jól áthidalták

A női labdarúgó NB II Nyugati csoportjának harmadik fordulójában a Paksi SE otthonában nyert 3-2-re az FC Nagykanizsa együttese.

Fordulatos meccsen győztek a női kézisek

Megszerezte idénybéli első győzelmét a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata. Surman István tanítványai a DKKA U21-es gárdáját múlták felül vasárnap a Tungsram-csarnokban.

Nem sikerült a hazai bemutatkozás

A Nagykanizsai Futsal Club NB II-es futsal-együttese a bajnokság második fordulójában a múlt szezonban szintén felsőházas UTE Futsalt fogadta és a félidei 1-1-es állás után kapott ki a lila-fehérektől.

Elkezdte a szezont a SZKES Tánccsoport

A nyitás kapcsán egy utcatánc-bemutatóval készültek a fiatalok pénteken az Ady utcában. A produkciók gyakorlása mellett az is fontos cél volt, hogy minél többen csatlakozzanak a formációkhoz.

Örült hajrában veszített pontot a férfi kézilabdacsapat

Csalló Ádám együttese szombaton délután a NEKA U21-es gárdáját fogadta az Arénában. Fél perccel mérkőzés vége előtt még a hazaiaknál volt az előny, azonban az utolsó támadás során egy kanizsai játékost láttak szabálytalannak a játékvezetők, az ellenakció végén pedig időntúli hetest harcoltak ki az akadémisták, amit be is dobtak. A végeredmény így 30-30 lett. 

Színes

Virágok közt a lakótelepen…

Virágok közt a lakótelepen…

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket a Zemplén Győző utca 1/A alatt lévő 10 emeletes lakóház környezetére. Mint írta, önkéntes munkával ápolja, szépíti két lakó a ház elejét, megérdemelnék, hogy bent legyenek az újságban. A várost járva több hasonló épületet is láthatunk, de engedve a kérésnek, megnéztük a ház elejét, és egy kis időre, ahogy mondani szokták, ott ragadtunk.

Ami az egyik beteget gyógyítja, a másiknak árthat - A krónikus vesebetegség kezelésének különbségei

A vesebetegség, majd az ennek következtében kialakuló veseelégtelenség kapcsán a legtöbb ember egyből összerezzen és a vesék leállására gondol. Pedig a krónikus vesebetegségnek több fázisa van, melyek közül  a legvégső stádiumban kell attól tartani, hogy veséink teljesen felmondják a szolgálatot. Szerencsére a korai stádiumokban, egy időben felismert vesebetegségnél az egészségromlás lelassítható, sőt esetenként szinte meg is állítható.

Céklás, kurkumás, spenótos dödölle és libanoni pörkölt

Első alkalommal vett részt a dödöllefesztiválon Lukács Norbert a segítőivel, a letenyei Kránicz Árpáddal, és a lányával, Alexandrával. A háromtagú, Lordok Háza elnevezésű csapat a dödölle hagyományos ízvilágát különleges színekkel és formákkal próbálta kiegészíteni.

Szép és engedelmes ebek

Hobbikutya-kiállítást és engedelmességi versenyt tartottak Kiskanizsán. Az ebek és gazdáik 4 kategóriában mérhették össze a megszerzett tudásukat. Sokan neveztek a városból és környékéről, de határon túli résztvevője is volt a kihívásnak.

A kvagga kagyló balatoni elterjedésének oka, hogy jól tud alkalmazkodni a táplálékszegény környezethez

A téli időszak (8 Celsius-fok alatti vízhőmérséklet) túlélése szempontjából alapvető az állatok energiaraktárainak feltöltése, ezért táplálékszegény környezetben a kvagga kagylónak az a képessége, hogy az anyagcsere-folyamatait át tudja állítani, előnyt jelent a vándorkagylóval szemben.     

Újra Fimpikniket tartott a Loco-Motív Közösségi Alapítvány

A csoport zenés filmkvízzel, koncertekkel és kertmozival várta az érdeklődőket és a támogatókat.

Kultúra

Kiállítás és együttműködési megállapodás

Kiállítás és együttműködési megállapodás

Kézműves kiállítás nyílt ma a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény Teleki úti otthonában. A hímzések, horgolások, kötések és faragások mind a lakók munkái. A tárlat egyúttal a NESZI és a Thúry György Múzeum együttműködésének első állomásaként valósult meg.

Idén is lesz Your Song

Az országos énekversenyt harmadik alkalommal rendezik meg. Jelentkezni már lehet, a kanizsai megmérettetés szervezői a részletekről szerdán tartottak sajtótájékoztatót.

Hazugságok vígjátéka

A Szemenszedett igazság, avagy hazudni tudni kell! című vígjátékot mutatták be szerda este a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A négyszereplős vígjátékot a Pesti Művész Színház színészeinek előadásában láthatta a kanizsai publikum.

QS Europe: az ELTE Magyarország vezető egyeteme

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az összesített rangsorban a 208. helyet szerezte meg, ezzel az eredménnyel pedig a legjobb felsőoktatási intézménynek számít Magyarországon. Hazánkból egyébként összesen 15 egyetem került be a rangsorba, az ELTE után sorrendben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (238.), a Szegedi Tudományegyetem (242.), a Debreceni Egyetem (258.) és a Pécsi Tudományegyetem (325.) következik.

A zarándoktáborok lehetnek a fiatalok megmentői

A jelentkezés során nem kritérium az elkötelezett keresztény élet, de sok résztvevő számára a  közösségi élményen túl komoly hitbéli megerősítést is jelent a zarándoktábor, sőt, előfordult már olyan résztvevő, aki a tábor hatására keresztelkedett meg.

Bazi nagy metál lagzit tartottak a Medgyaszay Házban

A buli alapötlete a kanizsai Your Last Steps tagjaitól indult. Az est során négy együttes váltotta egymást a színpadon.