Kanizsai hírek

Lekerültek az állványok is

Lekerültek az állványok is

Elkészült a BLG fejlesztése. Az összesen 7 intézményt érintő, 1,3 milliárdos energetikai projekt átadás-átvételi időszaka ma zárult. A beruházás fő helyszínei a Batthyány-gimnázium és az Attila utcai óvoda, bölcsőde voltak, ezeknél megújult a tető, kicserélték a nyílászárókat és napelemet is felszereltek.

Október havi gyógyszertári ügyelet

Az október havi gyógyszertári ügyeletről itt tájékozódhat.

Súlyos szóváltások jellemezték a közgyűlést

Az a sok rágalom, amit a Fidesz a cégvezetőkre zúdít, az már elviselhetetlen – fogalmazott Fodor Csaba a csütörtöki közgyűlés kapcsán. Az ÉVE-frakcióvezetője szerint a kormányoldal elindította a kampányt, ennek volt köszönhető, hogy a polgármester Czirákiné és Fodor Csaba spanyolországi útját negatív színben tüntette fel a tanácskozáson.

Rongálás - bérelhető roller volt az "áldozat"

Megrongáltak egy elektromos rollert az Eötvös téren. A közösségi eszközöket idén nyáron helyezték üzembe Nagykanizsán, azonban ilyen esetre eddig nem volt példa. Pongrácz Tamás, a Bird Magyarország területi vezetője szerint a nem rendeltetésszerű használat miatt sérülhetnek meg a kétkerekűek.

Megoldódhat a Török kút helyzete

Megoldódhat a Török kút sorsa a következő hónapokban. Nagykanizsa köztéri alkotásának másolata az önkormányzat által biztosított forrásnak köszönhetően kerülhet az eredeti helyére, a Deák térre.   

Fejlesztések és a spanyol út- ülésezett a testület

Mintegy 30 millió forint lesz a 2024-es Város Napjára, új járdát kap a Szent Rókus utca és a Rozgonyi-óvoda nyílászáróinak cseréje is elindulhat – egyebek mellett ezekről döntöttek a frakciók a mai közgyűlésen. Ismét a helyi politika kereszttüzébe került Czirákiné Pakulár Judit, a Városfejlesztő ügyvezetője. Az ülésen Fodor Csaba annak a lehetőségét is bejelentette, hogy a dél-zalai Fidesz közösségi oldalán megjelent állítások miatt, jogi lépéseket tesznek.

Térségi hírek

Korszerűsítették a zalaegerszegi kórház járóbeteg-szakrendelését

Korszerűsítették a zalaegerszegi kórház járóbeteg-szakrendelését

Csaknem 284 millió forintos beruházással korszerűsítették a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház rendelőintézetének egy részét, és új orvostechnikai eszközöket is beszereztek.

Kezdődnek a tudományos és innovációs park építésének előkészületei Kaposváron

A tudományos és innovációs park építését 2021 májusában jelentette Kaposvár és az Óbudai Egyetem vezetése. Az akkori sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a beruházás költségét 15 milliárd forintra tervezik.

Szükséges korszerűsítés Nagybakónakon

Minden hétköznap reggel 7-től délután 5-ig teljes útzár van érvényben a Nagybakónakot és Újudvart összekötő szakaszon. Az útfelújítás Zala Vármegye Önkormányzatának és a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. együttműködésének köszönhető. A mintegy 140 millió forintos támogatású projekt várhatóan november közepén zárul.

Európa egyik legmodernebb lőszergyára épül Várpalotán

A több mint 300 milliárd forint értékű várpalotai projekttel 1000-1200 új munkahely is létesül, együttműködési szerződést kínálva ezáltal a térség közép- és felsőfokú oktatási intézményeinek, sok pályakezdő fiatalnak és tapasztalt munkaerőnek egyaránt.

Közel kétmilliárdos közlekedésfejlesztés zárult Zalaegerszegen

Csaknem fél évszázad után ismét kétirányúvá tették Zalaegerszeg észak-déli közlekedésének legfontosabb útvonalát, amelyet mintegy 1,8 milliárd forintból újítottak fel.  

2,4 milliárd forintból megvalósult új rendezvényközpontot adtak át Veszprémben

A rendezvényközpont központi elemeként az 1906-ban épült piarista gimnázium tornatermét építették át. Ebben kapott helyet a színházterem. Egy másik épületben a legkisebbek szórakoztatására szolgáló játszóházat alakítottak ki, és szintén külön épületben kapott helyet a kiállítótér, valamint a kávézó.

Belföld - külföld

Folytatódik a napos idő a hétvégén is

Folytatódik a napos idő a hétvégén is

A hétvégén is folytatódik az alapvetően napos idő, de szombaton egy hidegfront miatt előfordulhat záporeső és sokfelé élénk, néhol erős lehet a szél. Vasárnapra néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Koronavírus: továbbra is emelkedik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 21 mintavételi helyen az "emelkedett", míg Pécsen - változatlanul - a "magas" kategóriába esik.

Sokan terveznek munkát váltani a közeljövőben

A válaszadók 62 százaléka tervezi elhagyni munkahelyét a közeljövőben, legtöbben magasabb fizetésért váltanának – derül ki a Work Force HR szolgáltató legfrissebb felméréséből. A cég nem csupán munkavállalói oldalról, de üzleti partnerei között is körbejárta a fluktuáció kérdéskörét, akiknél az alkalmazottak több mint 10 százaléka mondott fel 2022-ben, szintén a kedvezőbb bérezés reményében.

Népszámlálás: Öregszik a társadalom, 1,1 millió fővel kevesebben vagyunk, mint 1980-ban

A vallási hovatartozásra vonatkozó, önkéntesen megválaszolható kérdésre a lakosság 60 százaléka felelt. A válaszadók 50 százaléka, 2,9 millió fő katolikus volt, közülük 2,6 millióan a római katolikust, 165 ezren a görögkatolikust jelölték meg vallásukként. A reformátusok aránya 16, az evangélikusoké 3,1 százalék volt 2022-ben.

MI-vel teszi hatékonyabbá és fenntarthatóbbá a cégek működését a Schneider Electric

A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon. A hazánkban mintegy 2000 főt foglalkoztató társaságnak jelenleg négy gyára (két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzem) és egy régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központja (CEElog Szigetszentmiklós) van.

Megtorpant az online kiskereskedelem

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái szerint az idei év második negyedévében közel 456 ezerrel kevesebbszer vásároltak hazai internetes boltokban a magyarok kártyájuk segítségével, mint az első negyedévben.

Sziréna

Nem kapott elsőbbséget a motoros, súlyosan megsérült a Teleki utcai balesetben

Nem kapott elsőbbséget a motoros, súlyosan megsérült a Teleki utcai balesetben

A 62 éves tótszentmártoni férfi személyautóval a Teleki utcában, a Kaposvári út felé haladt. Balra kanyarodása során nem biztosított elsőbbséget a vele szemből érkező motorkerékpárnak és összeütköztek.

Részbeni beismerő vallomást tett a hálapénz elfogadásával gyanúsított zalaegerszegi szülész-nőgyógyász főorvos

Részbeni beismerő vallomást tett az a 63 éves zalaegerszegi főorvos, akit azzal gyanúsítanak, hogy hálapénzt fogadott el a pácienseitől.

Súlyosan megsérült a motoros a keszthelyi balesetben

Az 51 éves helyi nő Keszthelyen közlekedett személyautóval, balra kanyarodás során nem biztosított elsőbbséget a vele szemből érkező motorkerékpárnak és összeütköztek. A baleset következtében a motoros nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Munkahelyén lerészegedő vasutas ellen emeltek vádat Zalában

Vádat emeltek egy forgalmista ellen, aki az egyik zalai vasútállomáson tavaly karácsonykor annyira lerészegedett, majd elaludt, hogy leállt miatta a vasúti közlekedés.

Csónakos csempész a Murán

5 év börtönbüntetésre és 10 év Magyarországról való kitiltásra ítélte a Nagykanizsai Járásbíróság azt a tunéziai férfit, aki társaival embereket csempészett Szlovéniába és Ausztriába. Az elkövetők Muraszemenye határában, csónakokban hozták át az illegális határátkelőket a Murán.

Őrizetlenül hagyott táskát lopott el két 17 éves fiatal a város napi rendezvényen

Az Erzsébet téren két 17 éves fiatal eltulajdonította egy fesztiválozó nő őrizetlenül hagyott táskáját. A páros ezt követően több üzletbe is betért, és a táskában talált bankkártyákkal kisebb értékben vásároltak.

Programok

Kardiológiai kórképek

Kardiológiai kórképek

2023. okt. 2.
egészség
Hadtörténelmi esték

Hadtörténelmi esték

2023. okt. 13.
vetítettképes előadás
IDE IS JÖVÜNK TÖBBET

IDE IS JÖVÜNK TÖBBET

2023. okt. 19.
szórakozás
MeArMa Trió

MeArMa Trió

2023. okt. 20.
koncert

Sport

Szeptember utolsó napján újra Szepetnek - Sáska

Szeptember utolsó napján újra Szepetnek - Sáska

A múlt hétvégi fordulóban a Szepetnek SE, valamint a Kiskanizsai Sáskák SE is győzelemmel hangolt a vármegyei labdarúgó első osztály szeptember 30-án, szombaton 16 órától sorra kerülő Szepi – Sáska szomszédvári rangadójára a Harmat János Sporttelepen.

A vasemberek elitjében Szollár Zsolt

Olaszországban a legjobb magyar idővel végzett a teljes távú IRONMAN-en Szollár Zsolt. A kanizsai atléta tavaly kivívta annak a lehetőségét, hogy sportága féltávú világbajnokságán is részt vehessen. A finnországi megmérettetésen végül dél-zalai magánszemélyek és cégek támogatásának is köszönhetően bizonyíthatott, ezt követően vágott bele a még nagyobb kihívásnak számító olasz futamba.  

Futott a Hevesi

Általános iskolás diákok lepték el csütörtökön a Mindenki Sportpályáját. A „Fut a Hevesi” egy évtizedes múlttal rendelkező program – ezen a napon az intézmény összes osztályát és tanulóját megmozgatják, egy egészséges versengés részeként.

Újra az NB I-es mezőnyben a női kosarasok

Egy idény kihagyását követően újra a női kosárlabda amatőr NB I-es mezőnyében indulhat a Kanizsai Vadmacskák SE együttese, az ifjú hölgyek a Piros csoport után ezúttal - a 2023-2024-es szezonban - a Zöld csoportba kaptak besorolást.

Tájfutásra várják a gyermekeket

A tájfutással ismerkedtek hétfőn a rozgonyis diákok. Az intézmény műfüves pályáján kialakított terepen kellett a tanulóknak hiba nélkül, a lehető leggyorsabban megtalálnia az ellenőrző pontokat. A bemutató célja, hogy felkeltse a gyermekek figyelmét a sokaknak még ismeretlen sportágra.

Több korosztályban sikeresek

Sikeresen kezdték a versenyidényt a kanizsai birkózók. Fata József, a helyi egyesület alelnöke bajnoki címet szerzett a szeniorok között, Böjti Csongor pedig ezüstérmes lett a kötöttfogásúak területi diákolimpiájának legutóbbi fordulóján.

Színes

Férfiak ünnepe a VOKE-ban

Férfiak ünnepe a VOKE-ban

A férfiakat ünnepelték csütörtökön a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. A MOL Bányász Nyugdíjas Klub tagjai az év folyamán számos, vidám rendezvényt tartanak, ezek közül az egyik szinte egyedülálló a városban, ez pedig a férfinap.

A nyelvek európai napja

Többnapos programmal készültek a Nyelvek Európai Napjára a Thúry György Technikumban. A diákok ma az immáron hagyománynak számító Idegen nyelvi Versmondó Fesztiválon vettek részt.

Túrák a világnapon

Városnéző túrákkal ünnepelte a Turizmus világnapját a nagykanizsai Tourinform iroda. A pénteki eseményen a kanizsaiak a belváros szobrairól bővíthették tudásukat.

Szív világnapja - Tegyen azért, hogy megóvja szíve egészségét

A szívünknek is szüksége van a törődésre és a szeretetre. Ezért ugyanúgy ahogy családtagjainkról, gyermekeinkről, szerelmünkről és barátainkról gondoskodunk, szervezetünk motorjának, a szívünknek is jár az odafigyelés és a gondoskodás. De hogyan járulhatunk hozzá szívünk egészségének megőrzéséhez?

Ünnepeljük együtt a világ egyik legnépszerűbb italát! - Szeptember 29. a kávé világnapja

Nem lehet pontosan tudni, ki itta a világ első kávéját. A legenda szerint egy pásztor észrevette, hogy a kecskéi nagyon felélénkültek, miután lelegelték egy bizonyos cserje bogyóit. Ő is szedett arról a bokorról, forró vízbe dobta a bogyókat és megitta a főzetet, az első kávét. Gyakorlatilag az eljárás a mai napig ugyanez, persze kicsit másképpen.

Egyre népszerűbb a zártkerti övezet

Csökkennek az ingatlanárak Nagykanizsán. Az energiaválság és az infláció hatása a lakáspiacon is érezhető volt az elmúlt években, azonban további emelkedésre nem kell számítani. A megkérdezett szakértő hangsúlyozta, jelentős visszaesés várható az árakban, de a 10 évvel ezelőttihez hasonló mélypont nem valószínű.

Kultúra

(Film)Zene klasszikusok zongorára

(Film)Zene klasszikusok zongorára

Legendás filmzenék csendültek fel csütörtökön este a Medgyaszay Házban. Vozár M. Krisztián zongoraművész tolmácsolásában a kanizsai publikum olyan mozik fő témáit hallhatta, mint a „Keresztapa”, a „Trónok harca” és a koncert címét adó „Egy asszony illata”.

Színházi misszió- János vitéz Nagykanizsán

Bemutatták a János Vitéz című színdarabot szerda délután a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A Déryné Program részeként Nagykanizsára érkező előadás rendhagyó formában, egy óra alatt mutatja be a nézőknek Petőfi klasszikusát. Ugyan a fialok a darab igazi célközönsége, a történet bármely generációnak nagy élményt nyújthat.

Tóth Péter Lóránt -„Toldi írójához elküldöm lelkemet”

Petőfi Sándor és Arany János barátsága elevenedett meg hétfőn este a Halis István Városi Könyvtárban. A két költőóriás kapcsolatát Tóth Péter Lóránt „Toldi írójához elküldöm lelkemet” című önálló estjén keresztül ismerhette meg a kanizsai közönség.

Van élet a 40 után - Jakupcsek Gabriella Nagykanizsán

Lehet és kell is tartalmas életet élni ötven-, hatvan-, és hetvenévesen is. Ehhez tanácsokat és útmutatást ad Jakupcsek Gabriella a legújabb könyvében. A napos B oldal – Van élet a 40 után címmel megjelent művéről és sok minden másról is hallhatták a népszerű műsorvezetőt hétfőn este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.

Vászonra vitt fantáziavilág

Gábriel Salerosa fantáziavilága köszön vissza a Honvéd Kaszinó kiállítóterében látható festővásznakról. A nagykanizsai kötődésű művész nyári, bemutatkozó tárlata után, újabb alkotásokkal várja a nagyközönséget.

Zalai művészek kiállítása a VOKE-ban

Zalai művészek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. A pénteken megnyitott tárlaton Vajdainé Mikó Judit akvarellista alkotásai, valamint a kanizsai intézményben működő fafaragó szakkör négy tagjának munkái láthatók.