Kanizsai hírek

Jelenléti programokkal készülnek a kanizsai intézmények a Magyar Kultúra Napjára

Jelenléti programokkal készülnek a kanizsai intézmények a Magyar Kultúra Napjára

Koncert, kötetbemutató és kiállítás is várja az érdeklődőket a Magyar Kultúra Napja alkalmából a következő napokban Nagykanizsán. A kulturális intézmények két év kihagyás után ismét jelenléti programokkal készülnek a látogatóknak. A részvétel nem védettségi igazolványhoz kötött, de a dolgozóknak és a résztvevőknek egyaránt kötelező lesz a maszkhasználat a rendezvényeken.

Elkezdődtek a záróvizsgák a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban

Három nap alatt mintegy 40 hallgató tesz államvizsgát az intézményben.

Nagy volt az érdeklődés a népszavazási petíció iránt Kanizsán

Az utolsó napokban is rengetegen írták alá a népszavazási petíciót Nagykanizsán Horváth Jácint országgyűlési képviselőjelölt szerint. Mint ismert: az ellenzéki pártok a Fudán Egyetem magyarországi létrehozása ellen, valamint az álláskeresési járadék meghosszabbításáért indították el az országos kérvényt. Az aláírásgyűjtés január 16-án, vasárnap fejeződött be a városban.

Az idei farsang sem a hagyományos módon zajlik

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is kiscsoportokra bontva szervezik meg a farsangi mulatságokat a kanizsai iskolák és óvodák. A megkérdezett intézményvezetők elmondták, a jelenlegi lehetőségekhez mérten, de megtartják a szokásos programokat, úgy mint a jelmezversenyt, a fánksütést és a bált.   

A jövő életmodelljéről hallhatnak előadást az érdeklődők a könyvtárban

Az önellátó gazdálkodásról, kertészkedésről tart előadást Kátai Piroska Sella az Anasztázia könyvsorozat tanításai alapján péntek délután a Halis István Városi Könyvtárban. A szervezők mindazokat várják az eseményre, akiket érdekel a fogyasztói szemléletmódból való kilépés, valamint a vegyszermentes növénytermesztés.

Elkészült a Zöldtábor főépülete

A horvát-magyar projekt részeként kívül-belül megújult a létesítmény, amiben egy kerékpáros látógatóközpontot is kialakítottak. A 464 ezer eurós pályázati forrásból finanszírozzák a pumpapályát is, amit még a nyári szezon előtt átadnak a Csónakázó-tónál.

Térségi hírek

Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására

Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására

Az iskolakert gyűjtőfogalom, magában foglalja az óvodák és iskolák kertjeit is, melyeket a gyerekek aktív bevonásával gondoznak. A kertek, mint szabadtéri tantermek a közösségi élményeken alapuló ismeretszerzés helyszínéül szolgálnak.    

Dél-Zalában már több évszázados hagyománya van a farsangi fánknak

Aki megtanult fánktésztát készíteni, annak egyik kelt sütemény sem okozhat problémát – vallja Domborai Anett, az egyik kanizsai pékáru-kereskedés vezetője. A farsang nélkülözhetetlen eleme a fánk, az édességből ma már különleges variációkat is készítenek.

Átadták az új közösségi épületet Zamárdiban

Átadták Zamárdiban a 431 millió forintos állami támogatásból, TOP-os pályázat keretében megvalósult The ZAM nevű új multifunkcionális közösségi épületet, amelyhez pályázaton keres üzemeltetőt az önkormányzat.

Megtartották az újév első vásárát az újudvari termelői piacon

A több mint 20 árusítóhellyel rendelkező szabadtéri vásártéren a megszokott termékek mellett újdonságok is megjelentek, ezúttal már kézműves csokoládét is kóstolhattak az érdeklődők.

Költségvetési támogatásból emelkedik a kistelepülések polgármestereinek a fizetése

A magyar polgármesterek és közgyűlési elnökök fizetése átlagosan 30 százalékkal emelkedett 2022. január 1-től, az emelés pontos mértéke a vezetett település lakosságszámától függ.

National Geographic: Urali baglyok Zalában

A faj jelenleg terjeszkedőben van hazánkban. A szlovéniai állománya erős, a beáramlása az ország nyugati felébe innen várható. Idén eddig Zala megyében kilenc település határában látták.

Belföld - külföld

158 830 magyar kért tartós angliai letelepedési engedélyt tavaly szeptember 30-ig

158 830 magyar kért tartós angliai letelepedési engedélyt tavaly szeptember 30-ig

A statisztika a kérelmezők állampolgársági adatait a tavalyi harmadik negyedév végéig tartalmazza: eszerint a magyarok által szeptember 30-ig benyújtott kérvények száma megközelítette a 160 ezret.    

Koronavírus - Elhunyt 85 beteg, 14890 az új fertőzöttek száma Magyarországon

Az aktív fertőzöttek száma 147 573-ra emelkedett. Kórházban 2645 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 208-an vannak lélegeztetőgépen.

Új információs és online ügyintéző portálja van a NAV-nak

A fejlesztést olyan kutatás előzte meg, amelyből kiderült, mit várnak el egy ilyen portáltól a magánszemélyek, a cégek képviselői, illetve a könyvelői és adótanácsadói szakemberek.

Koronavírus - Elhunyt 94 beteg, 6851 az új fertőzöttek száma Magyarországon

Az aktív fertőzöttek száma 137 628-ra emelkedett. Kórházban 2689 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 217-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyar Közlöny - Eltűnt egy bélyegző az Innovációs és Technológiai Minisztériumból

A Magyarország címerével ellátott körbélyegző sorszámozott és használata 2021. augusztus 23-tól érvénytelen. A Magyar Közlöny 2022.január 17-én megjelent mellékletében hívták fel rá a figyelmet.

Enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja

A vizsgált városok közül emelkedő a tendencia Debrecen, Nyíregyháza, Salgótarján, Székesfehérvár, Tatabánya és Zalaegerszeg esetében.

Sziréna

Kútból, tetőről, medencéből mentették a tűzoltók: kutya, macska, kecske, csikó, szarvasmarha és őz

Kútból, tetőről, medencéből mentették a tűzoltók: kutya, macska, kecske, csikó, szarvasmarha és őz

Május 18-án víztároló medencébe esett, onnan pedig önerejéből nem tudott kijönni egy csikó Nagykanizsán, a Keresztfai úton. A helyszínre a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik a medence partját kiásták, majd a bajba jutott állatot kötél segítségével kimentették alkalmi fogságából. 

Türjén, egy fafeldolgozó telephelyen ütött ki tűz (Frissítve: megfékezték a lángokat)

Kigyulladt egy több épületrészből álló fafeldolgozó telephely szerda hajnalban Türjén, az oltáshoz hat város tűzoltóit vezényelték ki.

Több millió forintot csaltak ki egy kanizsai lakostól egy hamis online befektetési lehetőséggel

A rendőrség szakemberei közleményben figyelmeztetik a polgárokat, hogy ne dőljenek be a hamis internetes ajánlatoknak és soha ne adjanak meg személyes vagy bakkártyaadatokat ismeretleneknek.

Már hangot is rögzíthetnek a jegyvizsgálók testkamerái

Bár az eszközök képesek voltak a hangrögzítésre, eddig csak képfelvétel készítését engedélyezték a jogszabályok. A módosított törvény lehetővé teszi a testkamerák felvételeinek hatékonyabb használatát, többek között a bizonyítási eljárások során.

Nem adott elsőbbséget a 17 éves sofőr, megsérült a vétlen autó vezetője

A 17 éves férfi Zalaegerszeg külterületén közlekedett tehergépkocsival. A 76 számú főút útkereszteződéséhez érve, nem biztosított elhaladási elsőbbséget a védett főúton közlekedő 38 éves férfinek és összeütköztek. A balesetben a személyautó vezetője megsérült.

Légpuskával udvarban ugató kutyára lőtt: 1 év fogház, 2 évre felfüggesztve

A történteket elismerő vádlottat bűnösnek mondta ki a bíróság állatkínzás vétségében, ezért őt 1 év fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, valamint a rendőrség által lefoglalt légfegyvert elkobozta.

Programok

Imahét 2022

Imahét 2022

2022. jan. 17. - 2022. jan. 22.
mise
Honvéd Férfikar Nagykanizsán

Honvéd Férfikar Nagykanizsán

2022. jan. 19.
koncert
Benk Dénes és Csenki Attila közös estje

Benk Dénes és Csenki Attila közös estje

2022. jan. 24.
szórakozás
Lovak és emberek

Lovak és emberek

2022. jan. 27.
kiállítás
Bing Show

Bing Show

2022. feb. 19.
gyerekprogram

Sport

Várhidi Péter: „Nagy fejlődéssel és elszántsággal...”

Várhidi Péter: „Nagy fejlődéssel és elszántsággal...”

A futsal NB II-es bajnokság 15. fordulójában a Nagykanizsai Futsal Club annak tudatában fogadhatta a Magyar Futsal Akadémia együttesét, hogy győzelmével a tabellán elfoglalt harmadik helyét erősíthette meg a kanizsai csapat.

Könyv született a ZTE 2002-es aranyévéről

2002-ben a ZTE futballcsapata nemcsak a magyar bajnoki címig jutott el, de világszenzációt is keltett azzal, hogy megverte a Manchester Unitedet a Bajnokok Ligájában.

Játszottak, kikaptak

A fővárosban vendégszerepelt a Kanizsai Vadmacskák SE amatőr NB I-es női kosárlabda együttese és a hazai MAFC csapata három negyeden át a nagykanizsaiak fölé nőtt.

Kiváló sportszakemberre emlékezünk

Életének 81. esztendejében a napokban elhunyt Héder István, a Kanizsa Kajak-Kenu Klub korábbi vezetőedzője, aki évtizedekig – egészen pontosan 1976 óta - dolgozott Nagykanizsa kajak-kenu sportágában.

Kettőből ismét kettő

Az elmúlt napokban kétszer is megmérkőzött egymással a magyar és szlovén serdülő fiú kézilabda válogatott a Kanizsa Arénában.

Galamboki góllövő, játékos a BL-ből...

Az FC Nagykanizsa NB III-as labdarúgó együttese felkészülési találkozó keretében Szombathelyen lépett pályára az NB II-ben szereplő Haladás vendégeként.

Színes

Egy új kutatás szerint a kannabiszból kivont két sav is segíthet a koronavírus elleni küzdelemben

Egy új kutatás szerint a kannabiszból kivont két sav is segíthet a koronavírus elleni küzdelemben

A jelenlegi eredmények alapján ezek a tüskefehérjéhez kapcsolódva megakadályozzák a vírus bejutását a sejtekbe. A vizsgálatok még folynak, amennyiben sikerrel járnak, gyógyszerfejlesztéshez használhatják fel a növényi anyagokat.

Több mint 23 ezren jelentkeztek űrhajósnak

A majdnem 23 600 érdeklődőből 1391-en kerültek be a következő pályázati fordulóba, melyen négyen, legfeljebb hatan juthatnak tovább.    

Először kapott ember génmódosított sertésszívet

A világon először kapott ember genetikailag módosított sertésszívet, a beültetést az Egyesült Államokban végezték.

Ivóvízet is biztosítsunk a madaraknak

Életmentő lehet a téli madáretetés az égi vándoroknak, amennyiben a hőmérséklet tartósan nulla fok körül alakul. A szakemberek arra figyelmeztetnek, ha elkezdtük a szárnyasok táplálását, akkor fontos, hogy ne szakítsuk meg a folyamatot, hiszen a madarak gyorsan megszokják, és számítanak az eleségre.

Az EU betiltotta a pékárukban és levesekben is használt, rákkeltő élelmiszer-adalékanyag használatát

Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát, a tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép életbe.

Ásó, kapa, gereblye 60.rész: Sajátot a sajátból – A befektetett energia megtérül

Egészséges, vitamindús. Manapság felértékelődtek ezek a fogalmak, a jelenlegi helyzetben azok is jobban odafigyelnek magukra, akik esetleg eddig nem tették… A kiskertek lelkes gondozóinak most még inkább szerencséjük van, hiszen az éléskamra – persze csak akkor, ha gondosan eltették a terményt – egészséges és vitamindús alapanyagokat rejt.

Kultúra

A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, vetélkedővel, koncertekkel ünnepelnek Zala megyében

A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, vetélkedővel, koncertekkel ünnepelnek Zala megyében

Nagykanizsán a Honvéd Kaszinóban szerdán a Honvéd Férfikar ad koncertet. A Thury György Múzeumban csütörtökön a Hagyományból divatot - A történelmi Zala Vármegye viseleteinek mai feldolgozása elnevezésű alkotói pályázatra beérkezett munkákból nyílik kiállítás. Ugyancsak csütörtöktől lesz látogatható az Alba Regia Országos Fotópályázat, valamint a 2021 Országos Miniatűr Fotópályázat kiállítása a Kodály Zoltán Művelődési Házban.    

Érték a magyar

Január 22-e a magyar kultúra napja. Ehhez kötődve ünnepeljük azokat az alkotásokat, amelyeket a magyar ember teremtett. Idén ismét lesz lehetőség a személyes találkozásra Nagykanizsán. A kulturális intézmények összefogásával mintegy egyhetes programsorozaton tiszteleghetünk nagyjaink előtt.

Érdekes emberek, érdekes történetek 18.: A kifutótól a festőecsetig – a kanizsai származású exmodell útjai…

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy teljesült az álmuk, és azzal foglalkozhatnak felnőtt életükben, amiről huszonévesen álmodoztak. Bacsa Ildikó Gabriella egykori sztármanökennek ez sikerült. Úgyis mondhatnánk, simán alakult számára minden. A kifutók olykor fárasztó, ám csillogó, káprázatos világát, majd később az alkotómunkát, a festést azonban átszőtte valami közös összhang; a színek harmóniája. Ez érződik ki beszélgetésünk során Ildikó szavaiból.

A természet apró szépségeit mutatja be a palini iskola diákjainak a tegnap nyílt tárlat

Természetfotókból nyílt kiállítás csütörtök délután a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskolában. A „Mint a művészet az élet felett” című tárlat a kaposvári Bókné Horváth Krisztina képeit tartalmazza.

A Magyar Földrajzi Társaság 150 éves évfordulójának tiszteletére nyílt kiállítás a könyvtárban

Különböző országok zászlói, bankjegyei és bélyegjei is megtekinthetők a „Magyar orvos-utazók a nagyvilágban” című kiállításon a Halis István Városi Könyvtárban. A bemutatót a Magyar Földrajzi Társaság 150 éves évfordulójának tiszteletére, Kalmár Anikó válogatta össze Gelencsér Gábor gyűjteménye alapján.

Valós problémák, humoros köntösben

Egy vígjátékkal, a Párterápia című előadással nyitotta meg a színházi évet a Hevesi Sándor Művelődési Központ szerda este. A háromszereplős darabra sokan váltottak jegyet és a bérleteket is szép számmal vásárolják az intézményben.