Kanizsai hírek

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia együttese koncertezett  a HSMK színháztermében

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia együttese koncertezett a HSMK színháztermében

A 150 főből álló csoport Erdélyből érkezett Nagykanizsára. A hangverseny a Nagykanizsai Központi Óvoda Erasmus pályázatának egyik záróprogramjaként valósult meg.

Nem állt meg a munka a meleg ellenére sem a Sétakertben

 Ahogy arról korábban beszámoltunk, megérkezett az új játszótér fő eleme, a régi pavilon helyére. A napokban az ütéscsillapitó réteget alakították ki a szakemberek. A projekt jól halad, így szombaton már csúszdázhatnak a gyerekek Nagykanizsa ikonikus parkjában.

28 000 számlálóbiztos jelentkezését várják a települési jegyzők az októberben kezdődő népszámláláshoz

Országosan mintegy 28 000 számlálóbiztos részvételére lesz szükség az októberben kezdődő népszámlálás lebonyolításához, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a települési, illetve a fővárosban a kerületi önkormányzatok jegyzőivel közösen elindította a számlálóbiztosok toborzását.

Idén is megrendezték a Kalazancius Mozgalom nyári táborát

Harmadik alkalommal rendezte a Kalazancius Mozgalom nyári napközis táborát a Piarista-iskola. A pénteken záruló programban egyszerre kapott szerepet a szórakozás és a hit megélése.

Horvát nyelvű szentmisével, és kulturális gálával zárult a horvát hét

 A szombati programon a Murán inneni és a Murán túli hagyományőrző csoportok is képviseltették magukat.

A jegyzők nem tettek meg mindent a helyi iparűzési adó beszedéséért

A jegyzők nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyiiparűzésiadó-bevételeket eredményesen realizálják. Az ellenőrzött önkormányzatok és jegyzők értékelése az általuk reprezentált többi önkormányzat és jegyző értékelését is jelenti - hangsúlyozta az Állami Számvevőszék.

Térségi hírek

Miháldon is jó hangulatban zajlott a falunap

Miháldon is jó hangulatban zajlott a falunap

A miháldiak is ünnepeltek szombaton. A környező települések ezen a nyáron már a pandémia előtti gyakorisággal tartják a rendezvényeiket, hiszen nem múlik el úgy hétvége, hogy legalább egy-két faluban ne lenne egy kisebb fesztivál.

A hiányos címek pótlásáért indított kampányt a Magyar Posta

A házszámok, ajtók, csengők és levélszekrények hiánya vagy nem megfelelő jelölése nemcsak a sikeres kézbesítésnek szab gátat, hanem a mentők munkáját is megnehezíti; akár életek is múlhatnak a hiányosságokon.

Nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű lett a zalaegerszegi lazacfarm

A független képviselő, Hadházy Ákos a Magyar Közlöny alapján azt írja, hogy a beruházást a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.

Több ezer darab sütemény és több száz gombóc fagyi várta a rászoruló gyerekeket a Karos Korzón

A jótékonysági kezdeményezés fő szervezője Jakabfi Dávid desszertszakács volt, akihez több kollégája, és Horváth Mákos Ferenc is csatlakozott. A rendezvényen a kilátogató fiatalok szülei sem maradtak édesség nélkül.

Másodszor tartották meg a Szeretem Nagybakónakot Fesztivált

A mögöttünk hagyott hétvégén is egymást érték a falunapok a térségben. A nagybakónaki fesztiválon a bográcsok is kiemelt szerepet kaptak, hiszen 10 főzőcsapat mérte össze tudását.  

Zalában hat faluban választottak polgármestert, háromban képviselőket is

Fűzvölgy, Hottó, Nemesnép, Pusztaapáti, Ramocsa és Zalaköveskút. Volt ahol csak egy lakos nem szavazott, és volt ahol egy szavazat döntött.

Belföld - külföld

A 2 éves magyar gyerekek 4 százaléka internetezik a médiahatóság felmérése szerint

A 2 éves magyar gyerekek 4 százaléka internetezik a médiahatóság felmérése szerint

A vizsgálat szerint a 15-50 éves korosztály 97,1 százaléka rendszeresen használja az internetet. A 15 év alattiak körében nem teljes körű az internethasználat, bár egyre fiatalabban szoknak rá. A 2 éves gyerekek 4 százaléka internetezik, a 3 éveseknek pedig 9 százaléka használja viszonylag rendszeresen a világhálót.    

Rendszeres pihenőidő, hideg ivóvíz, árnyékot adó ponyva, mobiltelefon, ennyi mindenképp jár a hőségben szabadban munkát végzőknek

A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg ivóvíz, árnyékot adó sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken.

Életbe lépett a hőség miatti "vörös kód"

A "vörös kód" a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a teljes szociális ellátórendszernek, a nappali ellátóknak és a szociális munkát végzőknek, valamint figyelemfelhívás a társadalomnak.    

507 500 forint az átlag magyar fizetése, 15,9 százalékkal nőttek a keresetek áprilisban

A közigazgatás, védelem; kötelező társadalom-biztosítás területén 9,8 százalékos emelkedéssel 534 100 forintra nőttek a bérek, az oktatásban 16,0 százalékkal 454 100 forintra, az egészségügyben 19,9 százalékkal 673 500 forintra.     

Hőségriasztást rendelt el csütörtök éjfélig az országos tisztifőorvos

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot.     

Néhol 40 fok közeli meleg is lehet a jövő héten

A jövő héten fokozódik a hőség, néhol 40 fok közeli meleg is lehet.

Sziréna

Az előtte haladó kamionba ütközött, utasa súlyosan megsérült

Az előtte haladó kamionba ütközött, utasa súlyosan megsérült

A 26 éves szlovák férfi Eszteregnyénél, az M7-es autópályán nekiütközött az előtte, vele azonos irányba haladó nyergesvontatóból és a hozzákapcsolt félpótkocsiból álló járműszerelvénynek. 31 éves szlovák utasa súlyosan megsérült.

Zalából 27 önkéntes tűzoltó egyesület pályázott sikeresen

A pénzbeli támogatásokra vonatkozó javaslatot az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, ennek értelmében 489 önkéntes tűzoltó egyesület kap összesen 286,8 millió forint támogatást. A fennmaradó keretösszeg a későbbiekben megvalósuló természetbeni támogatásokhoz biztosít fedezetet. Zala megyében összesen 27 egyesület pályázott sikerrel. 

Életét vesztette a motoros a pókaszepetki balesetben

Motor és személygépkocsi ütközött Pókaszepetken. A motort vezető férfi a helyszínen életét vesztette. 

Lengyel autós szenvedett halálos balesetet a 86-os úton

Eddig tisztázatlan körülmények között egy személygépkocsi és egy kamion ütközött össze a 86-os számú főúton Irsapusztán. A lengyel rendszámú autót vezető nő a helyszínen meghalt, két utasa pedig megsérült.    

Csak kipihenten tanácsos volán mögé ülni

Ugrásszerűen megnőtt a gyorsforgalmi utakon közlekedők száma az elmúlt hetekben Zalában. Valgut Zoltán, az eszteregnyei autópálya-alosztály vezetője arról tájékoztatott, a legtöbb baleset a sofőrök kialvatlansága miatt történik. A határátkelőhelyeknél pedig az okoz gondot, hogy a várakozást követő elinduláskor, figyelmetlenségből sokan összeütköznek. A tapasztalat szerint a nyári hónapokban pénteken, valamint szombaton éjszaka és hajnalban a legnagyobb a forgalom.

A palántát is vitték a rendőrök

A 32 éves helyi férfi, és élettársa, a 33 éves nő zalaegerszegi otthonukban kereskedett a kábítószerrel.

Programok

Teljes lényeddel

Teljes lényeddel

2022. jún. 30.
előadói est
Hagyományok napja és Búcsú

Hagyományok napja és Búcsú

2022. júl. 2. - 2022. júl. 3.
szórakozás
ELEVEN KÖLTŐK TÁRSASÁGA

ELEVEN KÖLTŐK TÁRSASÁGA

2022. júl. 28.
szórakozás

Sport

Történelmi quad- és a motocross versenyt rendeztek a hétvégén Nagykanizsán

Történelmi quad- és a motocross versenyt rendeztek a hétvégén Nagykanizsán

Ez volt az első alkalom, hogy a két szakág egyszerre mérettette meg magát a dél-zalai létesítményben. Ennek megfelelően népes mezőny gyűlt össze a város határában, a hazaiak mellett Horvátországból Bulgáriából és Szlovéniából is érkeztek versenyzők.

Az élet számos területén hatékony lehet a Polgár Judit Módszer

Bevezetné a Polgár Judit Módszert a kanizsai iskolákban a Tuxera-Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub. A komplex képességfejlesztésen alapuló program 2013 óta része több környező ország oktatásnak, 2017 óta pedig Kínában is alkalmazzák. A helyi pedagógusok képzése ma indult.

A sikeres Polgár-módszer Kanizsán is meghonosodhat

Sajtóreggeli keretében ismertette Nagykanizsán a Tuxera Aquaprofit NSK egyesületének vezetői a nemzetközileg is már rendkívül elismert Polgár Judit Módszert, melynek a három pillére a Sakkjátszótér Képességfejlesztő-, a Sakkpalota Képességfejlesztő-, és a Sakktesi Mozgásfejlesztő Program.

Csipkedték magukat az elsőn

Felkészülésének immár második hetét is elkezdte június 27-én az FC Nagykanizsa NB III-as labdarúgó együttese, mely a hétvégén az NB I-es ZTE FC-vel mérkőzött.

Diákolimpia Junior és Élet-Mód tábort tartottak a héten Nagykanizsán

A programon négy intézmény diákjai közösen ismertek meg új sportágakat. A szervezők másik fő célja, a helyes életmódra való nevelés volt.  

Nagyszerű nagyrécsei szereplés a diákolimpián

Bronzérmet szerzett atlétikában a Kis Iskolák Országos Diákolimpiájának döntőjén a nagyrécsei csapat. A hatfős egység hangolása is jól sikert a fináléra, hiszen korábban megnyerték a megyei kiírást. 

Színes

A legfinomabb horvát ételeket lehetett kóstolni a horvát héten

A legfinomabb horvát ételeket lehetett kóstolni a horvát héten

Az ügyes kezű, Mura-menti falvakban élő asszonyoknak köszönhetően ételkóstoló volt a horvát hét pénteki programja. A sorozat több napon keresztül engedett betekintést a szomszéd nemzet kultúrájába és gasztronómiájába.

Folyadék-utánpótlással, besötétített lakással és ventilátorral érdemes védekezni a kánikula ellen

Mint ismert: hétfőn reggel nyolc órakor lépett életbe az országban a hőségriadó, ezt követően a kormány elrendelte a vörös kódot. A speciális eljárásrend kötelezi a szociális intézményeket, valamint felhívja a lakosság figyelmét, hogy segítsenek a meleg miatt bajba jutott embereknek.

Sarlósfecskék Nagykanizsa belvárosában

Sarlósfecskék. Varga György fotói.

Gyógyszerek és betegbiztosítás nélkül nem tanácsos nyaralni menni

Érdemes a patikai dolgozók segítségét kérni egy hosszabb utazás előtt. Lukács Mária gyógyszerész azt javasolja, hogy láz- és fájdalomcsillapító, fertőtlenítőszer, sebtapasz és napvédőkrém mindenképpen kerüljön a vakációra vitt bőröndökbe. A szakember szerint egy külföldi út esetén hasznos lehet biztosítást kötni és tájékozódni az ottani orvosi ellátásról.

Nyáron különösen ügyelni kell a mértéktartó étkezésre

Sok zöldség és gyümölcs, valamint rostban gazdag, könnyen emészthető ételek fogyasztását javasolják a dietetikusok a nyári időszakban. Márfi Kinga szerint a nehéz, zsíros élelmiszerek a kánikulában különösen megterhelőek a szervezet számára. A szakember a megfelelő folyadékbevitelre is felhívja az emberek figyelmét.

Sormáson jártak a táborozó kiskukták

Burgonyaprósza, szójás csirkecsíkok, ostoros kalács és aranygaluska – csak néhány olyan étel, amelyek elkészítését elsajátíthatták a gyerekek a napokban a Raffi Konyhafőnök táborában. A negyedik alkalommal meghirdetett egyhetes programon a Thúry György Technikum tankonyháján ragadnak kést és fakanalat a táborozók, de külső helyszínekre is ellátogatnak. Kedden például egy sormási ökogazdaságnál jártak a fiatalok.

Kultúra

Egy Keresztelő Szent Jánost és egy kisbárányt ábrázoló olajnyomat lett a hónap műtárgya

Egy Keresztelő Szent Jánost és egy kisbárányt ábrázoló olajnyomat lett a hónap műtárgya

A szentet gyakran ábrázolják gyermekként és a Thúry György Múzeumban is egy ilyen művet választottak meg a hónap műtárgyának. Az alkotás valamikor a 20. század első évtizedeiben készült.

Lezárult a szóbeli érettségi a Piarista-iskola drámatagozatos diákjainak

A fiatalok közös és egyéni produkciókat mutattak be a vizsgabizottságnak.

Örömzenéléssel érkezett el a Szent Iván éj Nagykanizsán

Daniel Speer Brass fúvószenekar adott koncertet Szent Iván éjszakáján a Károlyi-kertben. Az érdeklődők számos zenei stílusból hallhattak műveket, a filmzenéktől kezdve, a modern slágereken át, egészen a klasszikusokig.

Éjfélig zajlottak a programok az idei Múzeumok Éjszakáján

Steinhardt László kapta a Kerecsényi Edit-emlékplakettet a Múzeumok Éjszakáján. A kanizsai intézmény már délutántól várta az érdeklődőket szombaton, egyebek mellett kincskereső kalandtúrával, rendhagyó tárlatvezetéssel, és egy népi színdarabbal, valamint koncerttel.  

Tíz város dalköre lépett fel a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban

18. alkalommal rendezték meg a dunántúli Vasutas Nyugdíjas Klubok Kulturális és Baráti Találkozóját. Ahogy Kámánné Szép Terézia, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház vezetője fogalmazott: ez volt az intézmény egyik legfontosabb eseménye az évben.

Író-olvasó találkozón vettek részt a Halis István Városi Könyvtár táborozói

A gyerekek az elmúlt hét során Csapody Kinga könyveivel ismerkedtek, ma pedig személyesen is találkoztak a szerzővel. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.