Kanizsai hírek

Felújították a város székelykapuját

Felújították a város székelykapuját

Felújították a város székelykapuját a Via Kanizsa szakemberei. A Székelykertben található alkotást egy hónapja bontották el, hiszen tartóoszlopai a talajközeli részen elkorhadtak.  

Nem olyan kelendő idén a magyar dinnye

A kanizsai tapasztalatok szerint nem olyan kelendő idén a magyar dinnye, mint az előző években. A termelés 4500-5000 hektáron folyik az országban, és évente általában 200 ezer tonna nagyságrendű dinnye terem. A termés 60 százaléka hazai piacon talál vevőre, míg 40 százaléka exportáru.

Érkezik a parlagfűszezon

Számos embert érintenek a parlagfű pollenje okozta allergiás tünetek. A tulajdonosoknak így folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák ennek a gyomnak a fejlődését. Abban az esetben, ha ezt elmulasztják, pénzbírságra vagy kényszerkaszáltatásra számíthatnak a tulajdonosok.

Folytatódik a szúnyogirtás - Kanizsán 13-án, csütörtökön kerül erre sor

Országszerte 650 településen, 130 ezer hektárnyi területen folytatódik a szúnyoggyérítési program. Nagykanizsán 13-án, csütörtökön kerül erre sor.

Az utánpótlásra is gondolnak a kanizsai horgászegyesületek

Szombaton tartották a Kanizsa Kölyök Kupát. A megmérettetésen idén 45 fiatal horgász vett részt.

Fokozott figyelmet igényelnek a háziállatok a hőségben

A folyamatos folyadékpótlás mellett a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy reggel, valamint késő délután sétáltassuk kedvenceinket, hiszen a forró aszfalt égési sérüléseket is okozhat az állatok mancsán.

Térségi hírek

Lovastáborozók Tormaföldén

Lovastáborozók Tormaföldén

A lovaglás mellett sokat tanulnak a hátasok neveléséről is a lovastáborozók Tormaföldén. Idén több külföldről érkezett fiatal is részt vett a napközis programon.  

Pollenhelyzet - Magas, néhol nagyon magas a parlagfűpollen koncentrációja

A parlagfű virágporának koncentrációja országosan a magas tartományban várható, délen, délnyugaton pedig a nagyon magas szintet is elérheti.

Urunk színeváltozása – Szentmise Förhéncen

Urunk színeváltozásának ünnepéhez kapcsolódva, búcsúi szentmisét tartottak a Förhénci-hegyen. A hívek a jó termésért is imádkoztak.

A Balaton és a többi tó nem kizárólag az ott élőké

A Balaton és a többi tó az egész nemzeté, nem kizárólag az ott élőké - hangsúlyozza az MSZP. Ezzel szemben a Balatoni Szövetség azt szorgalmazza, hogy a tó strandjairól a Balaton-parti önkormányzatok dönthessenek, megítélésük szerint az ügyben nincs szükség országos népszavazásra.        

Értelmetlen és káros a légi kémiai szúnyogirtás

Az Ökológiai Kutatóközpont, Ökológiai és Botanikai Intézet állásfoglalása a légi kémiai szúnyogirtás ismételt engedélyezéséről.

Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban

Iskolai és óvodai felújításokra is nyíltak pályázatok a Magyar falu programban. A pályázatokat a Magyar Államkincstár elektronikus felületén lehet benyújtani szeptember 4-éig.

Belföld - külföld

Júliusban 3,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

Júliusban 3,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben.

Koronavírus - Huszonkettővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

A koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma változatlanul 605, 3529-en pedig már meggyógyultak.

Egyre sikeresebb a szuperállampapír

Egyre sikeresebb a szuperállampapírnak is nevezett Magyar Állampapír Plusz (MÁP+), még nagy versenytársa, a Prémium Magyar Állampapír mellett is.

A szülők negyedének kellett új számítástechnikai eszközt venni a koronavírus-járvány idején egy kutatás szerint

A megkérdezett szülők negyedének kellett új számítástechnikai eszközt vásárolnia a koronavírus-járvány idején a kapcsolattartáshoz, erre átlagosan 125 ezer forintot költöttek, míg közel kétharmaduk vásárolt valamilyen kiegészítőt, átlagosan 32 ezer forintért.

Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

Normál menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet, a hamarosan megjelenő rendelet szerint szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola.

Júniusban 75,2 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma

Júniusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93,2 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 59,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 75,2 százalékkal csökkent.

Programok

Kézműves Kuckó

Kézműves Kuckó

2020. júl. 13. - 2020. aug. 19.
gyermekprogram
Kézműves játszóház

Kézműves játszóház

2020. aug. 12.
gyerekprogram
Kutyás nyílt nap

Kutyás nyílt nap

2020. aug. 15.
szabadidő
Retro

Retro

2020. aug. 15.
szórakozás
Emlékek éjszakája

Emlékek éjszakája

2020. aug. 19.
szórakozás

Sziréna

Csalás miatt emeltek vádat egy zalai szarvasmarha-felvásárló ellen

Csalás miatt emeltek vádat egy zalai szarvasmarha-felvásárló ellen

Csalás miatt emeltek vádat egy zalai szarvasmarha-felvásárló ellen, aki nem fizette ki az átvett állatok árát és csaknem 23,5 millió forint kárt okozott 39 gazdának.

Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság - A Balaton Európa legbiztonságosabb tava

A Balaton Európa legbiztonságosabb tava - mondta a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

Ittasan villanyoszlopnak ütközött, a rendőröknek kellett megállítani

Egy 48 éves férfi közlekedett Miháld külterületén, az Öreghegyi úton Opel típusú autóval. A hegyről lefelé tartott gépjárművével, amikor egy beton villanyoszlopnak ütközött. A baleset után továbbhaladt, majd nem sokkal később a rendőrök állították meg. Az ellenőrzés során felmerült az alkoholfogyasztás gyanúja, ezért a gépjárművezetőt további mintavételre előállították.

Balatoni villából a rács mögé

Közismert kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonost vettek őrizetbe Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói. A vállalkozó egy év alatt 3,6 milliárd forint osztalékot vett fel vállalkozásaiból, ami után nem fizetett adót. A milliárdos üzletember jelenleg letartóztatásban van, ügyvédje is gyanúsított.

Újabb eszközöket vet be a Magyar Közút az úton dolgozók védelmére

Univerzális, bármilyen típusú teherautóra felszerelhető ütközési energiaelnyelő utánfutókat szerzett be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az úton dolgozó munkatársai védelmének további növelése érdekében.

Ismét vadgázolás

Egy fűzvölgyi férfi közlekedett Volkswagen típusú autóval az M7-es autópályán, Budapest irányából Nagykanizsa felé. Haladása során a 191-es kilométerszelvénynél egy őzbak ugrott a járműve elé, melyet fékezés ellenére elütött.