Kanizsai hírek

Ellenzéki javaslat a Tungsram-csődre: EU-s források lehívása, stratégiai megállapodások újraírása

Ellenzéki javaslat a Tungsram-csődre: EU-s források lehívása, stratégiai megállapodások újraírása

A Tungsram-csoport helyi szakszervezeti vezetőivel tárgyalt Fodor Csaba Komjáthi Imre, Ujhelyi István és Jámbor András kedden Nagykanizsán. A politikusok egyetértettek abban, hogy a kormánynak le kell hívnia az ilyen helyzetekre szóló EU-s támogatást, azonban úgy látják, a Fidesz-KDNP láthatóan nem tesz semmit a bajba jutott dolgozók megsegítéséért.

Öntsünk tiszta benzint a fűnyíróba!

Most már szinte ki lehet jelenteni, évről-évre visszatérő „probléma” - az illetékesek szerint generált probléma - a városban a fűnyírás. A lakóknak is az a legjobb, ha tudják, ismerik az érintett cégek ütemtervét, illetve érintett területét. Sok esetben ugyanis nem a megfelelő cégről akarja a népharag a keresztvizet is leszedni.

Öt középiskolai csapat versenyzett a Vöröskereszt megmérettetésén

Területi elsősegélynyújtó versenyét tartott ma a Vöröskereszt. A középiskolás csapatok elméleti és gyakorlati tudásukat mérték össze, a tét a megyei fordulóra való továbbjutás volt.

Koszorúzással ünnepelte a honvédelem napját a Nagykanizsai Honvéd Egyesület

Megkoszorúzták Gábor Áron szobrát, valamint az épületen található emléktáblát az egykori tüzérlaktanyánál ma délelőtt. A honvédelem napja alkalmából a Nagykanizsai Honvéd Egyesület és a Nagykanizsai Katonákért Alapítvány tartott megemlékezést a városban.

Telex: Megkapta a csődvédelmet a Tungsram

Az inkasszót a magyar állami Eximbank nyújtotta be, a Tungsram fizetési haladékot kap a tartozásaira, és az eljárás idejére a bíróság vagyonfelügyelőt is kijelölt.

Jól haladnak a bontási és földmunkák a 19-es udvar területén

Az omladozó épületek romjait már teljes egészében elszállították, a tervek szerint a törmelék jelentős részét a hegyi utak feltöltéséhez fogják használni. Sokakat foglalkoztatott a kérdés, hogy mi lesz a kéménnyel. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője ismét megerősítette: az építmény marad.

Térségi hírek

Űrlényt csinált a csatári Szűz Máriából a dilettáns restaurátor

Űrlényt csinált a csatári Szűz Máriából a dilettáns restaurátor

A 24.hu szúrta ki azt a csatári útszéli keresztet, ami szürreális ráncfelvarrást kapott az elmúlt években. Az ilyen keresztek oltalmazója az Úti Boldogasszony, ám Csatáron a Mária-szobor arca elkopott.

15 milliárdból újul meg a veszprémi kampusz

A beruházás keretében többek között 200 férőhelyes új, terepszint alatti parkolóház építése valamint 155 db megújuló és új építésű felszíni parkoló, valamint egy többfunkciós 40,4 négyzetméteres közösségi tér pavilon épület kerül kialakításra, emellett új szabadtéri, multifunkcionális sportpályák épülnek. Új gyalogos-, gépjármű közlekedési utak és térburkolatok létesítése, és a meglévők megújítása, valamint zöldfelületek létesítése, megújítása is a tervek között szerepel.

Virágzó pipacsmező

„Sör-e, bor-e, pálinka-e?" Mezőnyit fotózott Alsópáhoknál Varga György

3,9 milliárd forintos beruházással italos kartonokból gyártanak építőanyagot Kaposváron

Gipszkartont helyettesítő lapok gyártásába kezdett tetra pak italos kartonok újrahasznosításával a Stavmat Építőanyag Kereskedelmi Zrt. Kaposváron.

Több mint 160 millió forintból valósulnak meg kiállítások és múzeumi fejlesztések Szombathelyen

Több mint 160 millió forintnyi pályázati támogatásból valósulnak meg kiállítások és zajlanak jelentős múzeumi beruházások, fejlesztések Szombathelyen.

Egyre nagyobb az igény a Cserfői-hegyen termő eperre

Sikeres volt a Szedd magad! akció hétfő délután a Cserfői-hegyen. Az egyik családi gazdaság birtokán délután kettőtől öt óráig volt lehetőségük epret szedni az érdeklődőknek.

Belföld - külföld

A hétvégén is érkezik egy hidegfront

A hétvégén is érkezik egy hidegfront

A hétvégén is átvonul egy hidegfront az ország felett, de sok csapadékra, komoly lehűlésre nem kell készülni.

Mérce: Az újpesti polgármester modellje alapján segítene az ITM a Tungsram-dolgozóknak

Az ITM most megjelent elképzelései nagyrészt azonosak az Újpesti Önkormányzat, a momentumos Déri Tibor polgármester, Budapest Főváros, valamint a kerületi illetőségű ellenzéki képviselők segítőakciójának pontjaival.

Pesszimistábbak lettek a vállalkozások

A legkedvezőbb üzleti klímára a nagyvállalatok, a feldolgozóipari cégek, az exportáló vállalatok és a külföldi (rész)tulajdonban lévő cégek számítanak.

Nettó 272 000 és 400 000 forintos bért várnak el a magyar munkavállalók egy felmérés szerint

A felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók bérigénye havi nettó 400 000 forint. A szakiskolát vagy szakmunkásképzőt, valamint a középiskolást végezettek 293 000 és 287 000 forintot várnak el, az általános iskolát befejezettek 272 000 forint a nettó bérigénye.

Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Minden nemzetnek joga van megválasztani azt az utat, amelyen járni kíván - szögezte le Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.    

Koronavírus - 6,409 millió a beoltottak, 4749 az új fertőzöttek száma Magyarországon, a múlt héten elhunyt 103 beteg

Kórházban 742 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.    

Sziréna

Belehalt sérüléseibe a Dózsa és Sugár út kereszteződésében elütött motoros (Fotókkal frissítve)

Belehalt sérüléseibe a Dózsa és Sugár út kereszteződésében elütött motoros (Fotókkal frissítve)

A Dózsa György út és a Sugár út kereszteződésében péntek kora este egy helybéli asszony személygépkocsival eddig tisztázatlan körülmények között összeütközött egy segédmotoros-kerékpárral, majd továbbhajtott, és egy lakóház falának csapódott.

Hivatás és hobbi – immár 15 éve

Hazánkban jelenleg mintegy 600 önkéntes tűzoltó egyesület működik, közülük az egyik Szepetneken. Civilek sorozatunkban a szervezet nemrég kitüntetett vezetőjével Stenczinger Lászlóval, a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóság különleges-szerkezelőjével beszélgettünk.

Küzdősportot űz, motorozik és életet ment az Év Tűzoltója

Tavaly után 2022-ben is egy zalaegerszegi tűzoltót, jelesül Lóránt Norbert címzetes tűzoltó törzszászlóst érte a megtiszteltetés, hogy az Év Tűzoltójának mondhatja magát. A rajparancsnok húsz éve lett a zalai megyeszékhely állományának tagja, és mint mondta, ez az elismerés nem csak az ő érdeme, hanem bajtársaié is.

Két motoros is súlyosan megsérült figyelmetlen autósok miatt

Két motoros is súlyos sérülést szenvedett tegnap szabályszegő autósok miatt. A 29 éves kanizsai férfi egy körforgalomban, a 23 éves szentgotthárdi férfi előzés közben nem kapta meg a neki járó elsőbbséget.

Egy szürke Lada Samara sofőrjét keresik a kanizsai rendőrök

Nagykanizsán, az Eötvös tér 16. szám alatt lévő parkolóban egy szürke színű Lada Samara típusú személygépkocsival ismeretlen személy 2022. május 18-án 14 óra 33 perckor tolatás közben egy parkoló Renault Thalia típusú személygépkocsinak ütközött.

Különleges tűzoltóképzés Nagykanizsán

Gázrobbanással és égő munkagéppel is megküzdöttek ma a tűzoltók a nagykanizsai tanpályáján. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az E.ON Hungária Csoport együttműködése során a tűzoltásvezetőket, valamint az energetikai szakembereket képezik ki a gázhálózati veszélyhelyzetek kezelésére. A program 2011-ben indult.

Programok

Retro Motocross Kupa

Retro Motocross Kupa

2022. máj. 21.
sport
PEN Feszt

PEN Feszt

2022. máj. 21.
szórakozás
Életünk

Életünk

2022. máj. 21.
fotókiállítás
Csipkeverő kiallítás

Csipkeverő kiallítás

2022. máj. 25.
kiállítás

Sport

Bajnokként és a bajnok ellen

Bajnokként és a bajnok ellen

A Ferencváros utánpótlásának otthonában győzött a Tungsram SE férfi, míg a női együttese a listavezető PEAC ellen kapott ki hazai környezetben a kézilabda NB II-es küzdelmei során.

Komoly küzdelem zajlott a SENI Kupáért

10 csapat részvételével tartották meg ma a SENI Kupát Újnéppusztán. A regionális focitornán a fogyatékkal élők nyugat-magyarországi otthonai vettek részt.

Nem dől hátra a bajnokságot nyerő kanizsai kézilabdacsapat

Utolsó idénybéli bajnoki mérkőzését vívja a Tungsram SE férfi kézilabdacsapata. A kanizsai gárda már bajnokként várja a szezonzárót, ám így sem tét nélküli a Mecseknádasd elleni találkozó, mivel a gólkülönbség is számíthat a feljutásért vívott harcban. 

Nívós eseményeket rendez nyáron és ősszel is a Kanizsa Aréna

A bajnoki szezonok végeztével is különleges programokkal várja a látogatókat a Kanizsa Aréna. Fitos Istvántól, a létesítmény ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a nyári, illetve a kora őszi időszakra több koncertet, kulturális programot, valamint nívós sporteseményt is leszerveztek a komplexumba.

Lesz még közeli főtáblás a kupában

Igazából – a gólokban gazdag termés ellenére - nem is drámai mérkőzésen, sokkal inkább a Szepetnek SE olyan találkozón jutott ki végül - tavaly után ismét - a labdarúgó Magyar Kupa főtáblájára, melyen Németh István együttese igazán kompakt módon próbált működni – ennek eredménye lett a jó erőt képviselő Csesztreg elleni továbbjutás.

Az OB I-es Szentes ellen készülhetnek

Matematikailag is biztossá vált a Kanizsa Vízilabda OB I B-s gárdájának második helye a táblázaton, így már a Szentes elleni osztályozóra hangolódhatnak a játékosok.

Színes

Rombolhatja az önképet a közösségi média túlzott használata

Rombolhatja az önképet a közösségi média túlzott használata

Leginkább a 14-16 éves korosztálynál okoz önbizalomhiányt a mindennapos közösségimédia-használat. A megkérdezett kanizsai szakemberek szerint nem csak lelki, de komoly egészségügyi következményei is lehetnek annak, ha a fiatalok az online térben látott személyekre szeretnének hasonlítani. A szakértők a magabiztosság növelésére a sportolást, valamint a társas kapcsolatok erősítését javasolják.

GasztroKanizsa: Jéghideg eperkrémleves és házi hamburger

Kondriczné Németh Zita szeret sütni-főzni, s mivel az utóbbi időben a két fiának a hamburger a kedvence ezért megpróbálta otthon elkészíteni. Mint a képünkön is látható, sikerült a gyerekeinek meglepetést szerezni a ropogós hamburgerrel.

Mértéktartó szoláriumozással felkészíthető a bőr a nyári napozásra

Dobosi István, az egyik nagykanizsai stúdió üzletvezetője elmondta, hogy megfelelően alkalmazva, a szolárium nem csak barna bőrszínt eredményez, de az egészségre is jótékony hatást gyakorol.

Nem csak Lyme-kórt okozhatnak a kullancsok

A különböző kullancsok által terjesztett betegségek akár kontinensenként eltérőek lehetnek, külföldi utazások esetében ezért kiemelten fontos, hogy indulás előtt tájékozódjunk a célországokban található kullancs által terjesztett betegségekről, és az ellenük való védekezés lehetőségéről.

Ügyelni kell a felelősségteljes internethasználatra

Ma van az internet világnapja. Dóber Valéria szerint érdemes csak korlátozott ideig és meghatározott célból használni a világhálót, hogy ne alakuljon ki internetfüggőség. A kanizsai pszichológus azt tapasztalja, hogy elsősorban a fiatal korosztálynál eredményezhet személyiségtorzulást a nem megfelelő internetezés.

Nyáron különösen fontos a fényvédelem

Az arcbőrt különböző fényvédő krémekkel, a szemet megfelelő lencséjű napszemüveggel lehet megóvni az erős napsugárzástól. A megkérdezett szakemberek szerint a hangsúly a mértékletességen, valamint a védekezésen van, amit érdemes már most, még az igazi nyári meleg beköszönte előtt elkezdeni. A magas UV-terhelés a szem és a bőr DNS-ét egyaránt roncsolhatja.

Kultúra

Élettel teli múzeum

Élettel teli múzeum

Kötetbemutatóval, tárlatvezetéssel és gyermekfoglalkozással ünnepelte a múzeumi világnapot a Thúry György Múzeum. Az 1978 óta világszerte május 18-án megtartott esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a kulturális örökséget őrző intézményekre. Az ünneplés mellett a kanizsai intézmény munkatársai már a következő programra, a múzeumok éjszakájára is készülnek.

A fagyosszentek legendája

Pongrác, Szervác és Bonifác névnapja igazán különlegesnek számít, mivel a meteorológiában, a néprajzban és a vallásban is külön jelentőséget tulajdonítanak nekik. A jeles napok első két aspektusával a többség tisztában van, vallási jelentőségük azonban nem kapta meg a kellő figyelmet.

Az ország legnagyobb operettslágereit adták elő Nagykanizsán

Telt házas volt a tegnapi operettgála a HSMK-ban. Az est címét a Csárdáskirálynő egyik betétdala adta. Sulyokné Nagy Erzsébet kétéves szervezőmunkával hozta létre a Te rongyos élet előadást. A meghívott sztárvendég Peller Károly volt.

Majálissal pótolták a farsangi bált a piaristák

Majálist tartottak csütörtök délután a Piarista-intézmény középiskolásai. Az élő zenés rendezvényt a diákönkormányzat szervezte, és ezzel pótolták a pandémia miatt elmaradó közös eseményeket.

Évszakok a természetben – Rajzpályázat felső tagozatosok és középiskolások részére

A Zalaerdő Zrt. rajz- és művészeti pályázatot hirdet „Évszakok a természetben" címmel két korosztály: általános iskolás felső tagozatosok, illetve középiskolások számára.

Óvodások ismerkedtek a fazekasmesterséggel

Fazekaskodtak a Pipitér-óvodásai ma délelőtt Murakeresztúron. A kisgyerekek a Hangraforgó című tehetséggondozási programon keresztül vettek részt a kézműves foglalkozáson. A másfél milliós forrásból 10 gyerek 30 órás képzését biztosítják.