Kanizsai hírek

Emlék a szabadságharcból

Emlék a szabadságharcból

Noha eredendően díszfegyver volt, szinte biztos, hogy az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején egy nemzetőr jó párszor megforgatta azt a jurátus szablyát, amely március műtárgya lett a Thúry György Múzeumban. Az intézmény munkatársai a nemzeti ünnep alkalmából állították ki a történelmi emléket.

Magyarországot meg kell védeni! – Mire gondolsz, katona, őrség idején?

Szikora Robi édes-bús számát hallgatva arra biztosan nem, hogy három évtizeddel egyéves Dózsa laktanyai szolgálatod után ma – fegyverrel, tollal, a demokrácia eszközeivel: választáson – egy minden eddiginél veszélyesebb ellenségtől kell megvédeni Magyarországot. Az egykori alakuló tér helyén fekvő bevásárlóközpontban Szentesi Zöldi László és három kollégája az Echo TV Sajtóklubjából teltházas író-olvasó találkozón vett részt a Polgári Kanizsáért Alapítvány meghívására.

Ünnepi program Kiskanizsán

Családi játszó-táncház és Góbé koncert volt csütörtök este a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

A hét képe – Bankók

A forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulójára emlékezett a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Nagykanizsai Csoportja márciusi programján.

Igen a szabadságra, a biztonságra, a nemzeti érdekekre!

Az 1848-as forradalom nem ért véget, és nem csak azért, mert minden márciusban megszületik a szívünkben. A magyar történelem ugyanis olyan, hogy időről időre próbára tesz bennünket, felteszi a kérdést: ti hajlandók vagytok-e cselekedni a nemzet szabadságáért? És a válaszunk minden korban és időben az volt, hogy igen – hangsúlyozta március 15-i ünnepi beszédében Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő a városi megemlékezésen.

Pollenjelentés

Elkezdődött a pollenszezon.

Térségi hírek

Nemsokára már egy hektáron terem majd a becsehelyi datolyaszilva

Nemsokára már egy hektáron terem majd a becsehelyi datolyaszilva

A Harcz testvérek nagy lehetőségeket látnak a térségünk országgyűlési képviselőjének, Cseresnyés Péternek a nevével fémjelzett Mura Programban: újabb 300 datolyaszilvafát telepítettek becsehelyi, egy hektáros birtokukra.

Harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget rendeltek el a Balaton több településén

Az OVF honlapján található adatok szerint a Balaton vízszintje Siófoknál 129 centiméterre, Badacsonynál 132 centiméterre emelkedett péntekre. A Balaton szabályozási vízszint-maximuma 120 centiméter.

Új sajtószóvivője van a Zalaegerszegi Törvényszéknek

Új törvényszéki sajtószóvivő dolgozik Zala megyében: dr. Vándor Virág 2018. március 1. napjától látja el a közvélemény tájékoztatásának fontos feladatát.

Katasztrófavédelem - Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából

 A köztársasági elnök a nemzeti ünnep alkalmából A magyar érdemrend lovagkeresztje katonai tagozatát adományozta a térség tűz- és katasztrófavédelmének átalakításában betöltött jelentős szerepe, valamint a rendkívüli időjárási helyzetek kezelésében végzett eredményes munkája elismeréseként Egri Gyula tűzoltó ezredesnek, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának.

Kimagasló sikert ért el egy kanizsai és egy letenyei fiatal versmondó

A zalai diákok a „Hazafias költészet a magyar irodalomban” elnevezésű versenyen remekeltek a budapesti a Duna Palotában.

Itt a tavasz – Kezdődhet a munka a kertekben

Aki igazán egészséges, ellenálló gyümölcsöt szeretne, nem elég, ha a különféle oltási és metszési praktikákat ismeri: legalább ennyire fontos figyelni a természet ritmusát, így például a hold állását.

Belföld - külföld

Hajrá hazai!

Hajrá hazai!

Foglalkoztatási kérdésekről tárgyalt Zágrábban Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár horvát kollégájával, Majda Buriccsal. A találkozón a magyar kormányt képviselő politikus bemutatta, mit ért el Magyarország 2010-től a foglalkoztatási adatok javítása terén, s miként tervezi a teljes foglalkoztatás elérését.

Hétfőig kell megválasztani a szavazatszámláló bizottságokat

Hétfőn 16 óráig kell megválasztani a szavazatszámláló bizottságok tagjait az áprilisi országgyűlési választásra.

Idén is lesz Happy hét a vízfogyasztás népszerűsítéséért

Az immár kilencedik alkalommal meghirdetett, március 19. és 23. között tartandó tematikus héten a regisztrált intézmények maguk döntik el, hogy milyen foglalkozásokkal, játékokkal hívják fel a gyerekek figyelmét a vízfogyasztás fontosságára és a cukros üdítők káros hatásaira. Önálló programokat is kitalálhatnak, de használhatják az OGYÉI által ajánlott programpontokat is.   

 

A szabadság ügye összeköti a régióban élő nemzeteket

Így fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő Zágrábban.

Figyelmeztetések országszerte – Szombaton ónos eső, havazás, hófúvás is várható

Szombaton már nemcsak eső, ónos eső, hanem havazás, hófúvás is várható.

Emberi fogyasztásra alkalmatlan San Benedetto ásványvizet vont ki a forgalomból a Nébih

A Nébih honlapján közzétett tájékoztatás szerint fogyasztói bejelentés alapján vizsgálták az interneten rendelt Aqua Minerale San Benedetto S.p.a. olasz gyártó által előállított fél literes kiszerelésű, szénsavmentes ásványvizet.

Programok

Moziműsor

Moziműsor

2018. márc. 15. - 2018. márc. 21.
szabadidő
„Kutyafülefarka” élő gyermekkoncerttel

„Kutyafülefarka” élő gyermekkoncerttel

2018. márc. 17.
szabadidő
Családi hétvége

Családi hétvége

2018. márc. 17.
szabadidő
UFC Nagykanizsa - Olajmunkás SE

UFC Nagykanizsa - Olajmunkás SE

2018. márc. 17.
sport
„Állati Zenés ABC"

„Állati Zenés ABC"

2018. márc. 17.
előadás
Víz Világnapja 2018

Víz Világnapja 2018

2018. márc. 19. - 2018. márc. 23.
szabadidő

Sziréna

Kétszer is a szalagkorlátnak ütközött egy gödöllői férfi

Kétszer is a szalagkorlátnak ütközött egy gödöllői férfi

A férfi Renault Thalia típusú személyautójával 2018. január 5-én 9 óra 10 perckor három utasával a 760-as számú főúton, Hévíz irányából Zalacsány felé közlekedett. A sofőr a sebesség helytelen megválasztása miatt egy kanyarban elvesztette uralmát a járműve felett és az út mindkét oldalán nekicsapódott a szalagkorlátnak. A baleset következtében a gépkocsiban utazó személyek közül egy súlyos, egy pedig könnyű sérülést szenvedett. 

A kanizsai Tescót fosztogatta egy család

A kanizsai Tescóban, diákmunkásként dolgozó lány ötlete révén a családjának jó néhány tagja kezdett a hipermarket fosztogatásába. A lopott javakon közösen osztoztak, de lebuktak, így most együtt ülhetnek a vádlottak padján is.

 

Zsarolás lett a vége a trükközésnek: rajtavesztett a pitiáner csaló

Néhány ezer forintos trükkel próbálkozott a megyeszékhelyen egy pitiáner csaló, mígnem rajtavesztett: egyik „ügyeskedéséből” végül zsarolás lett…

Felborult egy traktor pótkocsija Kanizsa határában

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletének tájékoztatása szerint tegnap felborult egy mezőgazdasági vontató pótkocsija Nagykanizsa határában a 61-es és a 7-es főút kereszteződésénél.

Szombattól kiemelten ellenőrzi a biztonsági övek használatát a rendőrség

A biztonsági öv, a biztonsági gyermekülés és a bukósisak, tehát az úgynevezett passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik a rendőrök szombattól hétfőig egy országos akció keretében.

Hamis bankjeggyel akartak fizetni

A keszthelyi rendőrök vádemelési javaslattal zárták le a nyomozást egy 45 éves esztergomi, egy 47 éves szegedi és egy 51 éves röszkei férfival szemben.