Ars Sacra, az Úrig és a lelkekig szállt a dal a református templomból

A Nyitott templomok napján a nagykanizsai református templom valóban tárt ajtókkal várta az érdeklődőket, felekezeti hovatartozás nélkül. Az „Erősségem és énekem az Úr” című esten Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Csillagfény kórus lépett fel. A közös, templomi koncert ötlete a vegyeskartól származott.

„Azért is gondoltam tiszteletes úrékra, és a református kórusra, mert a reformáció 500. évfordulóját ünnepli az egész világ, és azt gondoltam, ez egy nagyon szép pillanata lehet, amikor a katolikus, liturgikus zene és a protestáns református zene együtt szólalhat meg. És hát Ars Sacra, egyházi művészet. Mikor, ha nem most” - fogalmazott Cseke József, Nagykanizsa Város Vegyeskara karnagya.

Sokat nem kellett győzködni a református közösséget, amely azonnal felkarolta a kezdeményezést. „Örömmel gyűjtöttük össze azokat az énekeket, amelyeket úgy gondoltuk, hogy erre az alkalomra el lehet hozni. Kodály művei mellett még néhány olyan szakrális ének fog elhangzani, amely azt gondolom, egy jó kis csokor abból, ami Isten dicsőségéről beszél. Ami arról beszél, hogy Isten felé hogyan közeledik az ember” - mondta Hella Ferenc református lelkipásztor.

A szombat esti fellépés a vegyeskar számára a felkészülést, hangolódást is szolgálta, hiszen október közepén az olaszországi Riva del Gardában méretteti meg magát, vegyeskari és szakrális zenei kategóriában.