GasztroKanizsa - Sajtos cukkinigolyó

Belsőné Kertész Zsófia Nagykanizsa belvárosához közel lakik férjével és kétéves kislányával, s decemberre várják második gyermeküket. A fiatalasszony kedvelt időtöltése a sütés-főzés. A nyár nagy slágere, a cukkini pedig lassan háztartásuk főszereplőjévé válik.

                                                          

- Lehet a főétkezés alapanyaga, de bátran készíthetünk belőle vendégváró golyócskákat is - ajánlja Zsófia. – Ez utóbbi a család kedvencévé vált, ráadásul gyorsan elkészíthető, könnyű étel.

Belsőné Kertész Zsófiának kislánya szívesen segít a konyhában, s nagy örömmel kuktáskodik az anyukája mellett.

Hozzávalók:

1 db cukkini, 1 kiskanál só, 1 tojás, 1 csipet bors, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg sajt, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa.

A panírhoz:

3 evőkanál liszt, 2 tojás, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, olaj.

Elkészítése:

A cukkinit megmossuk, félbevágjuk, a magvakat kikanalazzuk (ha szükséges), és egy nagyobb lyukú sajtreszelőn lereszeljük. Sóval megszórjuk, majd kb. 20 percet pihenni hagyjuk.

Ezután a levet kicsavarjuk, hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, a fokhagymát és a zsemlemorzsát, majd összedolgozzuk. Két tenyerünk segítségével golyókat formázunk belőle.

Előkészítjük a lisztet, a tojást, a zsemlemorzsát, és ebben a sorrendben bepanírozzuk a cukkinigolyókat. Egy lábasban olajat forrósítunk, és közepes lángon barnára pirítjuk.

Belsőné Kertész Zsófiának kislánya is szívesen segít, a család egyik kedvence lett ez a könnyű és finom étel (Fotó: Bakonyi Erzsébet)