GasztroKanizsa: Vaníliás cukorperec, galamboki grillázs galambokkal

facebook megosztás

A Galamboki Hagyományőrző Alapítvány Édes nagyik csoportja süteménnyel, édességgel mutatkozott be a bor- és dödöllefesztiválon.

A sokféle sütemény között nagy népszerűségnek örvendett a vaníliás cukorperec, ami főként lakodalmakban kerül az asztalra. Nem sokan készítik manapság ezt a finomságot, hiszen kemence is szükséges a kisütéséhez – magyarázza kiszolgálás közben a három galamboki hölgy, Bacs Ferencné, Tar Lászlóné és Bálint Jánosné.

De a sütésnek van még egy titka, amit azon nyomban be is mutattak az asszonyok: miután betesszük a kemencébe a tésztát, hátat fordítunk neki, kicsit előrehajolunk, néhányszor fellebbentjük a bő szoknyánkat, s közben határozottan ismételgetjük a varázsszavakat: így gyűjjön fel, így gyűjjön fel! – oktattak ki nevetve.

Tar Lászlóné Ilonka néni az anyósától tanulta a pereckészítést.

Hozzávalók:

20 tojás, 20 kanál pálinka, 20 kanál szalakáli, 15 kanál étolaj és annyi liszt, amennyit felvesz. A 20 tojás fehérjéből 12-t félreteszünk a perec tetejére, a többit a tésztához keverjük.

A cukormáz hozzávalói:

Vaníliás cukor és 1 kanál 10 százalékos ecet, hogy a máz fényes legyen. Ha gőz felett verjük fel a tojásfehérjét, akkor 1 tojáshoz 2 púpos kanál porcukrot, ha nem, akkor 3 púpos kanál porcukrot tegyünk.

A hozzávalókból lágy tésztát gyúrjunk, mert különben kemény lesz a perecünk, és addig kell kidolgozni, amíg hólyagos nem lesz. Ezután a tálból a gyúródeszkára tesszük, a tetejét meglisztezzük, fél ujjnyi vastagságra kisodorjuk, és 4 ujjnyi négyzetekre felvagdaljuk. A széleit bevagdossuk, kicsipkézzük, majd a belső széleit visszafordítjuk a tészta aljára. A végeit összenyomjuk, a közepét megnyújtjuk, és úgy helyezzük bele a tepsibe. Miután megsült a tészta, a kihűlt pereceket megkenjük cukros, gőz felett felvert tojáshabbal. Ha szép a tojás, akkor 18-20, de ha kicsi, akkor csak 16 perecünk lesz.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.