Ha támadnak az őszi nyavalyák…

Kisgyermekeknél, fejletlen immunrendszerrel, szinte természetes az évi 10-12 megbetegedés. A gyerekek szervezete csak hét éves kor körül válik éretté, ezen életkortól lehet ritkább orvoslátogatással számolni. Az idei betegségszezon már elkezdődött.

A közösségbe kerüléssel, az időjárás hűvösebbre fordulásával kicsik és nagyok egyre többen jelennek meg a háziorvosoknál. Szinte meg sem gyógyul, már ismét beteg a gyerek, tapasztalja a szülők egy része. Megbetegedések pedig eddig is voltak, csak a gyerekek régebben későbbi életkorban, ezáltal fejlettebb immunrendszerrel kerültek a közösségbe.

Évekkel, évtizedekkel ezelőtt a csöppségek nem jártak bölcsődébe, jelentős részük pedig nem háromévesen került óvodába. Jelenleg az az egyik fő gond, hogy a fejlődésben lévő szervezetet korábban éri a fertőzés, ezért tűnik úgy, hogy több a betegség, véli dr. Spingár Andrea gyermekorvos.

- Egy nevelési évben 10-12 megbetegedés teljesen normális – mondja a szakember. - Ezek a kórképek általában vírusfertőzések, csak kis arányban fordulnak elő bakteriális megbetegedések. A frissen közösségbe kerülő gyermekek felső légúti megbetegedésekkel érkeznek a legtöbbször, de a hasmenéses-hányásos fertőzéseken is szinte mindegyikük átesik az első években. Láz a betegségek jelentős részét kíséri gyermekkorban, mértéke azonban nem arányos a betegség súlyosságával. Csak a csecsemők és magas hő esetén kell lázat csillapítani, illetve ha az a gyermek közérzetét is rontja (fejfájást, hányingert okoz). A láz csillapítása a szülő feladata, az orvos csak az okot keresi meg.

A „nyavalyák” általában enyhe lefolyásúak: gyorsan jönnek, gyorsan mennek. Egy nátha orvossal és orvos nélkül is egy hét, egy torokgyulladás 4-5 napos lázzal járhat. Ennyi kell a szervezetnek, hogy regenerálódjon. Ez normális, megijedni akkor kell, ha ezek a betegségek nem gyógyulnak meg 1-2 hét alatt, illetve szövődmények lépnek fel, teszi hozzá dr. Spingár Andrea. Fontos, hogy a náthát is kezelni kell otthon, az orrot üríteni, ha még nem tudja a gyermek önállóan kifújni, akkor szippantani. Ha pang a váladék, felülfertőződik és áldozatul eshet az orrmandula vagy a fül is.

A betegségek megelőzésében fontos az immunrendszer felkészítése, erősítése. A gyermekorvos azt tanácsolja: a szülők jól táplálják, folyadékkal lássák el a lurkót, mielőtt közösségbe viszik. Reggeliztessék meg, kell a bőséges vitaminbevitel, a zöldség és a gyümölcs. Ehhez adjanak pluszban C- és D- vitamint. Mindezeket iskoláskor végéig pótolni kell.

A megelőzésre probiotikumokat is használhatnak, ezek a bélrendszeren keresztül erősítik a gyermek szervezetét. Vannak szabadon vásárolható, illetve receptköteles immunerősítő készítmények is, utóbbiakat egyes gyermekeknek akkor javasolja a doktor, ha hajlamos bizonyos megbetegedésekre. Például annak a gyereknek, akinek sokszor van hörghurutja vagy fülgyulladása, célszerű orvos által felírt immunaktiváló készítményt adni, amit kúraszerűen lehet alkalmazni.

Egész évben immunerősítőt szedni nem kell, multivitamint pedig talán azért szerencsés, mert a közösségbe kerüléssel a szülő nem tudja ellenőrizni a gyermek táplálkozását, mondja a gyermekorvos. Az egészséges étkezés mellett nagyon fontos az alapvető higiénés szabályok megtanítása is.  A papírzsebkendő, valamint a helyes vécéhasználati technika elsajátítása, a kézmosás fontossága elengedhetetlen a megelőzésben.

Az utóbbi évek tapasztalata az, hogy szinte egész évben megjelenhetnek a felső légúti betegségek. Korábban jellemző volt, hogy a hasmenés szezonalitást mutatott: az influenzaszezon előtt, illetve a nyári időszakban volt jellemző, most viszont az év minden szakában szinte folyamatosan előfordulnak vírusos, járványszerű megbetegedések. Dr. Spingár Andrea azt tanácsolja, bár sokszor nehezen kivitelezhető, de a gyermek gyógyulásának jó segítője az otthoni  pihenés is.

Vuk Anita