Még tart a nász…

A szarvasbőgési időszak dereka után járunk, s az idei szezon meglepetésekkel is szolgált. A következő napokban ugyan csökken a szarvasok nászának intenzitása, de Zalában – az ország egyik legerdősültebb megyéjében - továbbra is fokozott figyelemmel kell közlekedni az utakon.

„Nincs szebb erdő az ezüsttörzsű, szeptemberi bükkösnél, és nincs szebb vad a benne orgonázó magyar szarvasbikánál!” Ötven évvel ezelőtt távozott az örök vadászmezőkre gróf Széchenyi Zsigmond, számos magyar vadász példaképe. Írásai hűen tükrözik azt a szenvedélyt és vele együtt azt a tiszteletet, amely kijár a természetnek és a benne élő vadállománynak. Ez a tisztelet volt szinte kézzel fogható az Erdészeti Dolgozók Vadásztársaságának első olyan őszi reggelén – még szeptember 6-án -, amikor felhangzott a kürtszó a bajcsai vadászháznál. A szezon első terítékén két vendégvadász két bikája volt.

- Méltán lehetünk büszkék, többszörös ünnep ez nekünk. A szezon első terítéke, két különleges trófea előtt hajtanak fejet most a vadásztársak. Abnormális trófeákat növesztettek ezek a szarvasok, ráadásul mindkét bika az idősebb korosztályból való, ez megint csak ritkaságszámba megy. Nem szabályos agancsformát raktak fel ezek az állatok. A félszárút már ismertük, korábban azt gondoltuk, mechanikai sérülés okozta a torz agancsfelrakást. A másik pedig – szaknyelven – egy osztott szárú bika - mondta Góber Zoltán, az Erdészeti Dolgozók Vadásztársaságának elnöke.

A szarvasbőgés legfőbb ideje szeptember 10. és 20. közé tehető, de ad még pár napot a szezon. Viszont azt már most ki lehet jelenteni, hogy idén, meglepetésszerűen, rekordok kerültek elő a megyében. Páll Tamás vadászati felügyelő szerint a Délnyugat-Dunántúl amúgy is világszerte híres a gímszarvas-állományáról, de idén, a korábbi évekhez képest is több, nagy ágszámú gímbika került terítékre.

És amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: a vadászat nem úri hóbort, nem önkényes „gyilkolászás”. A vadgazdálkodás rendjét jogszabályok írják elő.

- Hatóságilag meghatározott éves tervet kell teljesíteni minden vadászatra jogosultnak - hangsúlyozta a Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője. - És ha mindez nem így lenne?! Az valószínűleg ökológiai katasztrófához vezetne – szögezte le Páll Tamás.

Erre az időszakra óvatosságot kér az autósoktól a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

Tavaly Zalában 165, idén augusztus végégig pedig 113 olyan baleset történt, amelyben vadállat is érintett volt.

- Sebességcsökkentéssel elkerülhető a vadbaleset, illetve a rendőrség ajánlja a vadriasztók felrakását is a gépjárművekre – szögezte le Horváth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának kiemelt főelőadója. - Az autópályákon ugyan vannak vadátjárók és vadhálók, de ott is találkozhatunk vadakkal, ezért fokozott óvatossággal kell a hajnali, a reggeli és az esti órákban közlekedni azokon a területeken, ahol ki van írva, hogy vadászat lehet az út mellett.

Vincze Adél