Szennyvíz és vér…

facebook megosztás

A nyugdíjasok nehezen emésztik, hogy a Jobbik elnöke szerint ők vért akarnak ontani és szájukból szennyvíz folyik. Ezt mondta Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője lapunknak. A politikus arról beszélt: ez nem politikai ügy, hanem erkölcsi kérdés, az országot – sokadszor – újjáépítő idősekről egészen egyszerűen nem lehet így beszélni.

- Mikor látott ön közelről nyugdíjast?

- Minden nap látok: találkozok, beszélgetek velük.

- És szennyvíz folyik a szájukból, esetleg az ön vérét akarják ontani?

- Nem, leginkább a jövőről kérdeznek. Arról, hogy mi lesz a gyerekeikkel, unokáikkal, lesz-e munkájuk, lehetőségük. De értem a kérdést. Az országot s Dél-Zalát járva azt tapasztalom, az emberek többsége értetlenül áll Vona Gábor nyugdíjasokat becsmérlő kirohanása előtt. Nehezen emésztik, miért kellett belerúgni a nyugdíjasokba, azokba, akik előttünk járva, munkájukkal, a XX. század második felében s akár a közelmúltban, ismét felépítették ezt az országot. Szerintem ők sokkal inkább tiszteletet és hálát érdemelnek, mert nagyon nehéz politikai és gazdasági körülmények között, gyerekeket nevelve, tudásukkal, teljesítményükkel megteremtették annak esélyét, hogy most jobb legyen.

- A nagy nemzeti bocsánatkérés eddig elmaradt, Vona Gábort már kérdezni sem lehet sajtótájékoztatókon erről. Önnek itt helyben jelezte valamelyik jobbikos potentát, hogy szerinte nem folyik szennyvíz a nyugdíjasok szájából?

- Nem, de nem is ez a fontos, ez nem politikai kérdés, s nem velem kell megbeszélni. Tiszta szívemből örülnék, ha valaki kiállna a helyi jobbikos vezérek közül akár itt Nagykanizsán, és azt mondaná: bocsánat, ez tévedés volt, mi nem így gondoljuk. Szüleink, nagyszüleink generációját nem lehet sértegetni, akkor sem, ha valaki ettől remél szavazatokat vagy komoly pénzt valamelyik oligarcha támogatójától. Ez erkölcsi kérdés.

- Az ellenreakció amúgy nincs egy kicsit túltolva?

- Ha csak két politikai szervezet vitatkozna az idősek megítélésén, akár felmerülhetne ez a kérdés is. Ám több nyugdíjas szervezet is tiltakozott, amely nem pártokat képvisel, hanem azokat, akik egy élet építő munkájával a hátuk mögött nyugalmat, fejlődést, előrelépést akarnak, és sérti őket, ha valaki azt mondja róluk, vért akarnak ontani vagy szennyvíz folyik a szájukból. De az is tükrözi a Jobbik álláspontját, hogy Vona úgy fest le egy nyugdíjast: a kis bevásárlókosarát húzza maga után és a szemében gyűlölet lobog.

- Azért azt ne tagadjuk, anyáink és nagyanyáink képesek összeveszni a politikán, akár a piacon, bevásárlókocsival…

- Persze, mindannyian képesek vagyunk, ha saját nézeteinket, meggyőződésünket védeni akarjuk. Ez természetes, a vita az élet velejárója, szinte minden területen. De felelős politikus nem süllyedhet a kocsmapolitika szintjére, mert amit egy söntéspult előtt állva lehet esetleg mondani, az a közéletben nem feltétlenül állja meg a helyét. Ez a terep nem olyan, hogy iszok tíz fröccsöt egy bárban, kijelentek valamit, s mivel úgysem vesz senki komolyan, hát másnap mosolyogva ismét bemegyek. A tisztelet kifejezést néhányaknak meg kellene tanulni.

- Ezzel azért nem lehet választást nyerni.

- Nem ez motivál bennünket, felháborodásunkat – és minden jóérzésű ember felháborodását, politikai oldaltól függetlenül – nem a jövő tavaszi választás mozgatja. Egészen egyszerűen arról van szó, nem mehetünk el szó nélkül szüleink és nagyszüleink vérig alázása, sértegetése mellett. Ezt senki sem engedheti meg magának. Választást pedig nem ezzel akarunk nyerni, hanem a mögöttünk lévő lassan nyolc év teljesítményével, az elvégzett munkával, amelynek köszönhetően ma Magyarország nagyon sok gazdasági mutatót tekintve az európai élmezőny tagja. De ez másik kérdés, és ennek kifejtése később lesz aktuális.

PÉTER Árpád

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.