Szilvás sütemény Németországból

Az egyszerűen és gyorsan elkészíthető szilvás sütemény receptjét osztotta meg a kiskanizsai Kékesiné Horváth Julianna. A finom sütemény elkészítésének titkát egy németországi kirándulás alkalmával leste el Julika. Ott hatalmas tepsikben sütik, és az utcán árulják az ínycsiklandó tésztát. Mivel most érik a szilva, ilyenkor gyakran lepi meg a családot e kedvelt édességgel, ami télen sem hiányozhat az asztalukról, mert akkor kompótot, vagy mirelit szilvát használ.

        

Hozzávalók: Az alsó tésztalaphoz: 20 dkg liszt (gáztepsiben ennek a másfélszeresét kell venni), 10 dkg kristálycukor, fél kocka ráma margarin, 1 sütőpor, 1 tojás és szilva. A felső laphoz: a ráma margarin másik fele, 4-5 evőkanál liszt, 4-5 evőkanál cukor és 1/4 zacskó sütőpor.

Elkészítése: Az alapanyagokból könnyen formálható tésztát gyúrunk, majd belesodorjuk, vagy belenyomkodjuk a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A tetejére sűrűn rárakjuk a kettévágott gyümölcsöt, aminek a belsejét jól megszórjuk fahéjjal. A szilvákra rácsipkedjük a felső laphoz külön összegyúrt tésztát. Nem kell megijedni, ha ragacsos lesz, mert a 170 fokra beállított sütőben szépen ráolvad, és karamellizálódik a teteje. Másnap szeleteljük, és fogyasztjuk.