75 millióval vágott át egy osztrák takarékszövetkezetet

Majd 10 évvel ezelőtt történt csalás ügyében emeltek minap vádat a keszthelyi ügyészek. Egy férfi nagy értékű magyarországi ingatlanok tulajdonlapjainak és egyéb okiratok meghamisításával jutott 75 milliós kölcsönhöz egy osztrák pénzintézettől. A büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta hírportálunk olvasóit.

Egy férfi 2008-ban került kapcsolatba egy osztrák székhelyű takarékszövetkezettel, amely pénzintézet úgy folyósított kölcsönöket magyarországi ügyfelek részére, hogy a szabad felhasználású hitelek biztosítékául az adósok ingatlanjaira jelzálogot jegyeztetett be egy keszthelyi ügyvéd közvetítésével. Ezt kihasználva csapta be a vádlott a bankot. Először a kölcsön fedezetéül alkalmas ingatlanok adatait szerezte meg, mégpedig oly módon, hogy interneten illetve ingatlanügynökségeken keresztül nézett ki alkalmasnak tűnő, nagy értékű házakat, majd, mint vevőjelölt kérte a tulajdonosok engedélyét, hogy egy értékbecslővel felértékeltethesse az ingatlant. Értékbecslőként a terhelt megbízása alapján egy férfi járt el, akinek azonban nem volt arról tudomása, hogy a terhelt csalást készül elkövetni. Így szerezte meg egy debreceni, illetve egy nyíregyházi ház tulajdoni lapját és egyéb adatait, majd máig ismeretlen módon került meghamisításra a tulajdoni lap, illetve más adatok és okiratok – például jövedelemigazolás, lakcímbejelentő lap –, amelyeknek a felhasználásával a vádlott közel 75 millió forint kölcsönt kért és kapott az osztrák pénzintézettől, amelyet 2009 januárjában folyósítottak is számára. A büntetőügy jellegéből adódóan a bűncselekmény felfedezésére és az elkövető elfogására csak évek múlva kerülhetett sor.

A férfi a jogtalan haszonszerzés érdekében megtévesztette a sértett pénzintézetet, mert sem a kölcsön fedezetéül felajánlott ingatlanokkal, sem pedig a becsatolt havi jövedelmet igazoló munkabérrel nem rendelkezett, és a kölcsön törlesztő részleteit nem is állt szándékában megfizetni. Mindezek miatt különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével vádolta meg a Keszthelyi Járási Ügyészség.

Papp Attila