A forradalomra és a szabadságharcra emlékeztek Kanizsán

A borongós őszi időjárás sem akadályozta meg a huszárokat abban, hogy felhúzzák a nemzeti lobogót a Deák téren. Az ünnepélyes zászlófelvonás után az 56-os Emlékkertben folytatódott a program, ahol a politikai pártok, civil szervezetek, iskolák és egyesületek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit, virágait.

„Mert a barikádnak csak két oldala volt.” Dénes Sándor polgármester emlékbeszédében elmondta: „1956. október 23-án a magyar nemzet egy testként és egy lélekként nőtt túl önmagán, lépett túl az idő folyásán, a kétségességen, és a világtörténelem örök lapjára írta fel a nevét.” Hozzátette: „A barikád másik oldalán viszont azok voltak, akik a gyávaságuk mögé bújtak, és saját hatalmuk biztosítása érdekében idegen megszállókat hívtak a magyar nemzet ellen segítségül, és akikből később a megszállók hű kiszolgálói lettek. Több mint hat évtizeden keresztül folyamatosan bűntudatot tápláltak hazánk idegen érdekek szolgálatába szegődött vezetői, s még olykor ma is vannak olyanok, akik ezt teszik.”
 

Az emlékbeszéd után a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Thúry György Szakképző Iskolájának diákjai adtak ünnepi műsort.

„Nem volt semmink. Mindent be kellett szolgáltatnunk. Elvitték a kenyerünket, a kukoricánkat, a disznónkat. Be kellett szolgáltatnunk a tejet, a tojást. Nem lehetett tovább azt hazudni, hogy emelkedik az életszínvonal. Nem lehetett tovább hazudni, hogy nálunk a legfőbb érték az ember.”
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés este is folytatódott. Az időjárás miatt a fáklyás felvonulás elmarad, de a Kórház-kápolnában gondolatban minden kanizsai helyszínt végigjártak.