A szomszédtól lopta az áramot

facebook megosztás

A felhalmozódott közüzemi tartozások miatt kapcsolták ki egy garabonci férfinél az áramot, de ő ezen nem sokat kesergett: átmászott a szomszédba, bement az ott lévő lakatlan házba, majd onnan vételezte tovább az energiát, meglopva ezzel a német állampolgárságú szomszédot. A büntetőügy részleteiről dr. Jánky Judit főügyészségi ügyész, a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivője tájékoztatta hírportálunkat.

B. F. terhelt garabonci lakhelyén az E.ON Zrt. a felhalmozott közüzemi tartozások miatt az áramszolgáltatást feltöltőkártyás rendszerűvé alakíttatta át, melynek folyamatos finanszírozására a terhelt és családja nem volt képes. Ezért B. F. az elmúlt télen úgy határozott, hogy családi házuk áramellátását a szomszédjában lévő, már több éve lakatlan ingatlanból átvezetett árammal fogja biztosítani. A ház egy német állampolgár tulajdonát képezte. Ezért B. F. valamikor 2017. februárjának elején átment a szomszédos ingatlanra, majd a bejárathoz vezető lépcső feletti, már kitört állapotú ablakon keresztül behatolt a sértett ingatlanába, ahol a nála lévő hosszabbító kábelt az előszobában lévő hűtőszekrény feletti konnektorba dugta. A terhelt a hosszabbítót ezt követően kivezette a betört ablakon keresztül, majd a vezetéket a fürdőszoba ablakon keresztül behúzta a saját családi házukba, ahol egy elektromos olajradiátort csatlakoztatott hozzá. A terhelt cselekményét 2017. február 28. napján fedezte fel a sértetti ingatlant felügyelő helyi lakos, aki a történtekről értesítette a nyomozó hatóságot.

B. F. a jogtalan áramvételezés során 1.111 kWh áramot használt fel, melynek bruttó fogyasztási értéke 41.505 Forint volt. A gyanúsított a vallomásában részletesen beszámolt a terhére rótt bűncselekmény elkövetésének körülményeiről, a bűncselekmény elkövetése miatti büntetőjogi felelősségét elismerte, illetve azt meg is bánta. A cselekmény tárgyi súlyára, a gyanúsított büntetlen előéletére, személyi körülményeire, valamint a terhelt azon nyilatkozatára, hogy képes és hajlandó a sértettnek okozott kárt megtéríteni, úgy ítélte meg a Nagykanizsai Járási Ügyészség, hogy a vádelhalasztás elegendő ahhoz, hogy a gyanúsított jövőbeni magatartása kedvezően változzon. Ezért B. F. terhelttel szemben a „szabálysértési értékre, helyiségbe vagy ehhez tartozó bekerített helyre megtévesztéssel, vagy a jogosult, illetve használó tudta és beleegyezése nélkül bemenve” elkövetett lopás vétsége miatt a vádemelést egy évi próbaidőre elhalasztotta. Ez annyit jelent, hogy amennyiben az elkövetkezendő egy esztendő alatt kifogástalan, jogkövető magatartást fog folytatni, akkor az ügyészség megszünteti ellene a büntetőeljárást.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.