Az interneten vadászott az áldozataira

Nem lehet elégszer elmondani, hogy akár vétel, akár eladás: legyünk mindig nagyon óvatosak. Pláne, ha a világhálón, látatlanban üzletelünk. Az emberi jóhiszeműséget használta ki az az internetes csaló is, aki népszerű hirdetési oldalakon vadászott áldozataira. Megrendelte az eladásra szánt portékákat, majd köddé vált. Persze a végén lebukott, és most a keszthelyi ügyészek vádiratban sorolták fejére bűneit. A vádemelés részleteiről dr. Jánky Judit főügyészségi ügyész, a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivője tájékoztatta olvasóinkat.

Mivel a vádlott pénzzel nem rendelkezett, ezért elhatározta, hogy csalás útján szerzi meg a megélhetéséhez szükséges összegeket. 2016 júliusában a „Facebook” közösségi oldalon, különböző személyekkel kapcsolatot vett fel, azzal a céllal, hogy telefonokat vásároljon. A telefonokat egy futárszolgálattal küldette el saját részére, de azok árát a feladók részére nem fizette meg, de ez nem is állt szándékában, mivel a telefonkészülékek árával eleve nem rendelkezett. A csalás útján megszerzett telefonokat aztán ismeretlen személyek részére értékesítette. Ezt követően a terhelt a „jofogas.hu” hirdetési oldalon vásárolt húskészítményeket, amelyeknek az árát úgyszintén nem állt szándékában megfizetni. A terhelt e magatartásával a jóhiszemű eladókat megtévesztette, és szándékosan kárt okozott.

Például egy hajdúnánási lakos a Facebook „iPhone Adok-veszek” csoportjában, 2016. július 6-án eladásra hirdette meg az iPhone 6S típusú mobiltelefonját. Vevőként jelentkezett a terhelt, aki arra kérte a feljelentőt, hogy az eladni kívánt telefont az egyik személy és csomagszállító cég 2016. június 10-én, 17 óra 50 perckor, a hajdúnánási Mol töltőállomásról induló járatával küldje el a részére. Megállapodtak abban, hogy a 150.000,-Ft-os vételárat banki átutalással egyenlíti majd ki. A sértett a mobiltelefont a terhelt kérésének megfelelően továbbította, azonban a vádlott a vételárat nem utalta át többszöri megkeresésére sem. Volt olyan áldozata is a terheltnek, akitől egy 220 ezer forintos készüléket csalt ki ezzel a módszerrel. De a csaló trükközött mindennel, amivel csak lehetett, így például húsárukkal is. Egy újkígyósi lakos 2016. július 28-án, a „jofogas.hu” hirdetési oldalon húsipari termékeket hirdetett meg. A hirdetésre a vádlott „dr.” jelzővel megtoldott álnéven jelentkezett be, majd 52 ezer forint értékben rendelt a sértettől sonkát, húsos szalonnát és különböző fajtájú kolbászokat. A jóhiszemű eladó a végén persze hoppon maradt, a csaló ugyanazzal a módszerrel verte át, mint korábbi áldozatait. Mindezek miatt a több embert is becsapó férfit üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolta meg a Keszthelyi Járási Ügyészség.

Papp Attila