Cseresnyés: A bérek vásárlóértéke közel 36 százalékkal lett magasabb

facebook megosztás

 A napirend elfogadása után a munka világában történt változásokról, és a munkaerő-hiány pótlásáról interpellálták a képviselők a kormány tagjait tegnap az Országgyűlésben.

Gúr Nándor (MSZP) arról beszélt, hogy az elmúlt nyolc évben a munka világában számos olyan dolog történt, amire a kormány nem lehet büszke. Példaként hozta a 2 milliós bérplafont, amelyet később 5 millióra emeltek, az MNB-nél pedig még ezt is kevésnek tartják. Eközben a közfoglalkoztatásban csökkentek a nettó bérek, a közszférában sem nőtt a köztisztviselői illetményalap, a bértáblákat pedig befagyasztották - sorolta a szocialista politikus, aki szerint az új Munka törvénykönyvében kiszolgáltatottabbá tették a munkavállalókat, és a béreknél is óriásiak a különbségek.

Cseresnyés Péter államtitkár elmondta: 750 ezerrel dolgoztak kevesebben a szocialisták kormányzása idején, mint most, munka helyett sokszor csak segélyt adtak, s a nettó reálkereset mindössze 2 százalékkal emelkedett. A mostani kormány alatt a bővülő foglalkoztatás mellett a munkavállalói jövedelmek is kiemelkedően nőttek - mondta, hozzátéve: a reálbérek 24 százalékkal bővültek, hét év alatt a bérek vásárlóértéke közel 36 százalékkal lett magasabb. A területi bérkülönbségek is jelentősen csökkentek - jegyezte meg.

Volner János a Market építőipari cég vezetőjének nyilatkozatát idézte, miszerint rövid időn belül távol-keleti munkásokkal pótolnák a magyar munkaerő-hiányt. Azt kérdezte, terveznek migránsokat betelepíteni Magyarországra, hiszen korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szintén arról beszélt, hogy rövidesen hazánk is oda jut, hogy olcsó munkabérű migránsok betelepítésével kell a munkaerő-hiányt pótolni.

Az rendben van, hogy 600 ezer ember az alacsony fizetések miatt külföldre kényszerül, azaz elüldözik a magyar embereket, és őket olcsó munkabérű keleti munkásokkal pótolnák? - firtatta a jobbikos politikus.

Cseresnyés Péter államtitkár Vona Gábor Jobbik elnök kvótarendszerről szóló nyilatkozatát hozta válaszul, miszerint amíg ez pár ezer emberről szól, ezen lehet gondolkodni. Szerinte a jobbikos képviselő nem tesz különbséget az illegális migránsok, a külföldi befektetők és a munkavállalás céljából, harmadik országból ideérkező vendégmunkások között. Utóbbiak csak átmenetileg, munkavégzés céljából vannak itt, és ennek lejárta után elhagyják az országot. Az érintettek csak korlátozott számban kaphatnak munkavállalási engedélyt - közölte.

 Az államtitkár kijelentette: magyar munkavállalókat szeretnének a magyar munkahelyekre, és ennek jegyében alakították át a szakképzést is.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.