De mi magyarok maradunk...

Egy Amerikában élő magyar közösség történetét mutatja be a Történelem, emlékezés és identitás a younkersi magyarok körében című vándorkiállítás, amelyet csütörtök délután nyitottak meg a Thúry György Múzeumban. A fényképeket és az emléktárgyakat a közösség egyik hazatelepült, ma már Keszthelyen élő tagja gyűjtötte össze.

A 19. században megalakult magyar diaszpóra közösségi és kulturális életének fő helyszíne volt az Árpád-házi Szent Margit templom, ám a plébánia 2007-ben bezárt, a magyarok pedig azóta szétszéledtek. Sokan haza költöztek, például Iván Márta, aki a kiállítás anyagát összegyűjtötte.

– Én 1970 februárjában kerültem Amerikába, és belecsöppentem egy nagy családba. Az ’56-os yonkersi magyarok nagy szeretettel fogadtak. Természetesen részt vettem és segítettem minden ünnepségen, közösen szerveztük a Szent Margit Hallban a rendezvényeket – emlékezett vissza Iván Márta.

A yonkersi magyaroknak egyebek mellett saját újságuk és focicsapatuk volt, megtartották a magyar nemzeti ünnepeket, emellett magyar iskolát is működtettek.

– Születtek kint gyerekek, de voltak olyanok is, akik még kisgyerekként mentek ki. Nem tudtak magyarul, nem ismerték a magyar közösséget, ezért külön hétvégi iskolát tartottak fent a magyar templomban a magyar gyerekeknek – a magyar nyelv és történelem mellett magyar néprajzot is tanítottak. S hogy el tudják nekik magyarázni, mi a tisztaszoba, a pitvar, a nádtető, a gólyafészek, a Sebők házaspár készített egy „összmagyar” házmakettet – mondta el Gyanó Szilvia, a kiállítás kurátora.

A fényképeken elsősorban az ünnepi alkalmak elevenednek meg – ilyen volt az is, amikor 1974-ben Mindszenty József meglátogatta a yonkersi magyarokat. Az év végéig látható tárlat megnyitóján Bagarus Ágnes, a Humán és Hatósági Osztály vezetője hangsúlyozta, a kiállítás elgondolkodtat a hazaszeretetről és a külföldre szakadt magyaroknak az anyaország iránti kötődéséről. A vándorkiállítást tavaly ősszel mutatta be a keszthelyi Balatoni Múzeum az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.