Elkezdődött a kiviszüret Becsehelyen

facebook megosztás

Kiváló súlyú és méretű kivik teremnek egy 4 hektáros becsehelyi területen. Az ültetvényt 2012 tavaszán telepítették, négy évvel később pedig már csaknem 8 tonna gyümölcsöt tudtak leszüretelni róla. Idén várhatóan kétszer ennyi kivi terem majd, ez viszont még mindig elmarad a várt hozamtól, becslések szerint ugyanis 80-90 tonnát is teremhet majd az ültetvény. - A kivi onnan jött, hogy már a családi udvarunkban is volt néhány tő. És azt láttam, hogy ez működik, annak ellenére, hogy mindenhol azt írták és azt terjesztette az irodalom, hogy ez fagyérzékeny és csak nagyon kivételes helyeken működik, sőt talán Magyarországon nem is lehetne vele megpróbálkozni, és elindultam egy olyan irányba, hogy megkerestem a megfelelő termőhelyet – mondta Miklós Ákos Márton a Becsehelyi Kiviültetvény tulajdonosa.

A dél-zalai dombos terület jó adottságokkal rendelkezik, így lehet minőségi gyümölcsöt termeszteni. Cseresnyés Péter a térség országgyűlési képviselője, a Mura programért felelős miniszteri biztos szerint: a Mura térségében a volt szőlőterületek, zártkerti ingatlanok egyik újrahasznosítási lehetőségét kínálja a kivitermesztés. - Ez is bizonyítja azt, hogy át kell gondolni, hogy hogyan tudjuk hasznosítani a magyar földet. Főként azokat a magyar földeket, amelyeket elhagytak a gazdáik, a valaha szőlőbirtokként művelt területeket, mert ez a kivi például sokkal kevesebb törődést igényel, mint a szőlő. 

Már most lenne 10-20 hektárnyi terület, amelyen más gazdálkodók ugyancsak kivit termesztenének. Azért pedig küzdenek, hogy támogatható telepítésű növény legyen a kivi, tette hozzá Cseresnyés Péter.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.