Embert próbáló

2017. okt. 22.

Nagykanizsán rendezik meg jövő áprilisban a Spartan Race elnevezésű versenyt. Erről ma számoltak be a szervezők Eplényben, ahol ezen a hétvégén több mint ötezren versengtek azért, hogy legyőzzék a 8 és a 23 kilométeres, akadályokkal tűzdelt távot. Az embert próbáló versenyen több kanizsai is indult, akiknek a 907 méteres szintemelkedéssel is meg kellett küzdeniük.
 
Nagykanizsára megyünk 2018-ban az első versenyre, a sprintre. Az első start előtt negyed órával hirdették ki, hogy jövő áprilisban Nagykanizsa rendezheti a Spartan Race első magyarországi futamát. A verseny zászlaját Horváth István, a KonTuRplusz Egyesület elnöke vette át, aki maga is részt vett az embert próbáló küzdelemben.

- Ezt nagy viaskodások és harcok árán sikerült Nagykanizsára lehívni. Ez egy nagy álmunk volt, hogy a Csónakázó tó környékét egy kicsit fellendítsük és egy olyan eseményt hozzunk, ami több ezer embert, jelesül közel tízezer embert, tízezer sportolót megmozgat és erre kerül sor jövő évben, április 14-én - mondta Horváth István, a KonTuRplusz Egyesület elnöke.

Hasonlóan látványos lesz majd az indulás Nagykanizsán is. Minden futamot füstbombával és hangos visszaszámlálással indítanak a szervezők. Az eplényi viadalon negyedóránként rajtoltak el a versenyzők, akiknek már az első száz méteren egy nagyon meredek domboldalon kellett felküzdeniük magukat. A több kilométeres futás, gyaloglás, valamint az elképesztő szintemelkedés és a tucatnyi akadály miatt ez a pálya az egyik legnehezebb a versenysorozatban.  

- Eplény az egy ilyen igazi, tipikus Spartanos pálya. Ezért hívja sok versenyző a magyar „Spartan Landnek”. Azért vannak hegyek, dombok, nyilván ez megadja az alaphangulatot, ehhez társulnak még a mesterségesen elkészített, felépített akadályok. Sár az van bőven, hiszen október végén az idő már kellőképp párás - fogalmazott Sisak Zsófia, a Spartan Race Hungary versenyigazgatója.

A viadalon nagyon sok kanizsai is megmutatta, hogy kemény fából faragták. A résztvevők hónapokig készültek a nem mindennapi versenyre. 

- Igazából összességében az egészet szeretem. Az elejétől a végéig élvezem a versenyt, talán a majomlétra jellegű  gyakorlatok, amik tetszenek, ezek elég nehéz gyakorlatok, erre a csapatomat is több órán keresztül készítettem, több-kevesebb sikerrel, de nekem mindenképpen ez a kedvencem. Egyébként futni annyira nem szeretek, tegyük hozzá, hogyha egy futóversenyre kellene elmennem, akkor én nem mennék el, az akadályok teszik ezt számomra vonzóvá - árulta el Varga Zsolt, a Metroflex Nagykanizsa csapatedzője.

A Spartan Race pár évvel ezelőtt indult el Amerikából, azóta pedig már a világ 35 országában rendeznek ilyen versenyt. Eplényben a hétvégén több mint ötezren indultak. A szombati indulók 23 kilométeres, a vasárnapi próbázók pedig 5-8 kilométeres, akadályokkal tűzdelt pályán próbálták ki, hogy mennyit bír a szervezetük.