GasztroKanizsa: Képviselőfánk Böjti Istvánné konyhájából

facebook megosztás

A kiskanizsai Böjti Istvánné Micike a sütés-főzés szeretete mellett édesanyjától azt is megtanulta: amikor egy háziasszony süt-főz és tálal a családjának, az nemcsak egy étel, hanem annál sokkal több.

Az ételben benne van a lelke, a szeretete is. Most, hogy két éve nyugdíjas, több időt tölthet a konyhában a négy, édességet kedvelő unokája örömére.

A képviselőfánk hozzávalói:

A tésztához:

25 kanál víz, 1 ráma margarin, 25 dkg liszt, csipetnyi só és 8-10 db tojás.

A krémhez:

1 liter tej, 1 vaníliapuding, 4 evőkanál liszt, 5 evőkanál cukor és 5 tojás.

Elkészítése:

A vizet felforralja, beleteszi a sót, a margarint, belefőzi a lisztet, majd egyenként belekever 8-10 tojást. A többi tésztával ellentétben akkor lesz jó, amikor az edény falára ráragad a sűrű massza. A ragacsos anyagból kanállal, vagy nyomózsákkal kis halmokat formál, és egymástól pár centi távolságra a tepsibe teszi. Nem rakja szorosan, mert sütés közben a duplájára megnő.

 – Nem kell félni a képviselőfánk sütésétől – jegyezte meg. - Ha forró sütőbe tesszük, és 10-15 percig nem nyitjuk ki a sütő ajtaját, akkor nem esik össze a tésztánk. Amikor szép magasra feljönnek a fánkok, a hőfok csökkentésével még 10 percig szárítjuk.

A krém készítéséhez a cukrot a tojássárgájával kikeveri, hozzáteszi a pudingport, a lisztet és az egészet a tej egyharmadával felhígítja. A maradék tejet felforralja, és a masszát belekeveri. Ha besűrűsödött, még forrón hozzákeveri a keményre felvert tojásfehérjét.

Végül a kihűlt tészták kalapját levágja, beletölti a krémet, majd porcukorral meghinti a tetejét.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.