Kiképzés profi módon

Profiktól leshették el a kiképzés fortélyait az érdeklődők Kiskanizsán. Az Ebtenyésztők, Sport és Hobbi Kutyások Dél-zalai Egyesületének tegnapi összejövetelén engedelmességi szemináriumot tartottak.

A Dunakeszin található Kutyakiképző Központ vezetője és munkatársa ezúttal civilként, de változatlan profizmussal tartott bemutatót a kutyásoknak Kiskanizsán. Az engedelmességi szeminárium két részből állt. – Tulajdonképpen volt egy elméleti rész: bent ültünk a klubházban, és felvezettük a gazdiknak, hogyan kell helyesen nevelni egy kölyökkutyát. Elmondtuk, hogy onnantól kezdve, amikor hozzánk kerül egy, mi az, amire már nagyon pici korban nagyon jól meg lehet tanítani a kutyákat – mondta Demeter István.

Pécsi Tímea tenyésztő négy különböző korú és fejlettségi szintű malinois belga juhászkutyáját hozta el a szemináriumra. Bemutatója középpontjában a pozitív megerősítés állt, a 10 hónapos Mystique-et labdával motiválta. – Ez nagyon jól alkalmazható családban, utcán, vagy egy ilyen pályán, más kutyák között. A lényeg, hogy a kutya minden feladatot úgy hajtson végre, hogy közben csak a kutyavezetőre, az ő szavára és testjeleire figyeljen – hangsúlyozta.

A tervek szerint az engedelmességi szemináriumnak lesz folytatása. – Hála Istennek, nagyon jó a kapcsolatom a központ szakoktatóival, mivel kollégák voltak. Ők nagyon sok kutyával dolgoznak, nagyon nagy tapasztalattal és rutinnal rendelkeznek – fogalmazott Tóth József, az Ebtenyésztők Sport és Hobbi kutyások Dél-Zalai Egyesületének elnöke, aki azt is szeretné, ha a jövőben őrző-védő és nyomkövető bemutatóknak, tanfolyamoknak is otthont adhatna a Zsigárdi közi pálya.