Klasszikus zene újrahangolva

Erkel Ferenc Ünnepi Nyitánya csendült fel elsőként a Nemzeti Filharmonikusok előadásában Nagykanizsán. A klasszikus koncert zeneművei a 150 évvel ezelőtti eseményeket idézték fel. - Magát a műsor struktúráját a Nemzeti Filharmonikus Zenekar állította össze és a programját is. Az 1867-es kiegyezésre emlékezve. Szerintem rengeteg kuriózum hallható a mai estén, ami nem hiszem, hogy rengetegszer és sok alkalommal csendül fel hangversenytermek színpadán – mondta Kreutz Péter, a Filharmónia Magyarország régióvezetője.

Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenye a japán Sakata Tomoki közreműködésével szólalt meg. A fiatal virtuóz zongoristának az egyik kedvence a magyar zeneszerző, így szívesen csatlakozott a Filharmonikusok felkéréshez. - A zenekar nagyon nagy energiával játszik. A próbákra nagyon rövid időnk volt, csak keveset tudtunk próbálni, de hatalmas élmény volt így is. A zenekar ezekbe a művekbe, még ilyen rövid felkészüléssel is elképesztő érzelmet tud varázsolni – nyilatkozta Sakata Tomoki, japán zongoraművész.

Somos Csaba karmester a japán zongoristát rendkívül felkészült művésznek tartja, nem is csoda, hogy 2016-ban első helyezést és hat különdíjat kapott a Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen Budapesten. - A Liszt-verseny az egyike a legjobbaknak Európa-szerte vagy világszerte. Különösen Lisztben jók vagyunk. Mondhatjuk, hogy egy olyan tradíció, egy olyan zongorista tradíció Liszt Ferenctől máig sorolhatnám a magyar zongoraművészeket és előadókat, úgyhogy itt Magyarországon egy japánnak Liszt-versenyt nyerni az nagy dolog, valóban – hangsúlyozta Somos Csaba, karmester.

A kiegyezés 150. évfordulójára összeállított műsort ma este a Pesti Vigadóban is bemutatja a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.