Mindenki felkészült!

Közeledik a mindenszentek és a halottak napja - járjuk a temetőket, tisztítjuk a sírokat, ültetjük, cseréljük a virágokat. Ilyenkor a mintegy 15 hektáros nagykanizsai köztemetőben is megszaporodik a kezelésért felelős VIA Kanizsa Zrt. temetőgondnokságán dolgozók munkája.

A Kanizsa érdeklődésére Horváth Tiborné temetőgondnok elmondta, az elmúlt napok szeles időjárása megnehezítette a lehullott falevelek összegyűjtését, az utak, zöldterületek tisztítását, de ettől függetlenül reggeltől estig díszítenek, takarítanak, gereblyéznek, a kihelyezett szemétgyűjtőkből kihordják a hulladékot a tömörítő konténerbe. Virágot ültetnek és takarítanak az I. világháborús és a II. világháborús szovjet-bolgár hősi temetőben is.

A fizikai munka mellett a temetőgondnokságon adminisztrációs feladatokat is ellátnak, például folyamatosan frissítik a hirdetőszekrényekre kihelyezett információkat. A lakosság tájékozódhat például a sírhelyek megváltási áráról, a sírhelyekre építhető síremlékek méretéről, az autóbehajtás módjáról. Az ügyfélszolgálati irodában mindenszentek napján is reggel 8-tól 16 óráig az ügyfelek rendelkezésére állnak. Ezen a napon temetést ugyan nem intéznek, de sír- és területhasználati engedély kiváltására lesz lehetőség.

A megnövekedett temetőlátogatói forgalom miatt a rendőrség is felkészül, hogy a gyászolók biztonságos, és nyugodt körülmények között emlékezhessenek elhunyt rokonaikra, barátaikra. Már mindenszentek és halottak napja előtt nagy figyelmet fordít a hatóság a sírkertek biztonságára, s így van ez Kanizsán is. Fokozott rendőri jelenlétre kell számítani a temetők környékén október 27. és november 5. között.

- Egyenruhás, valamint civil ruhás rendőrök is szolgálatban lesznek ezeken a napokon, feladatuk a környék biztosítása, a forgalom segítése, ezen túl azonban a rendőrök fellépnek a szabálytalanul közlekedőkkel szemben is – hangsúlyozta Sznopek Veronika, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. - Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a rendőrség stratégiai partnere, a polgárőrség is segíteni fog, elsősorban a temetők balesetmentes megközelítésére, a parkolók biztonságára, valamint a látogatókra figyelnek a közterület-felügyelet munkatársaival közösen.

A kellemetlenségek egy kis odafigyeléssel elkerülhetők, adott tanácsot a szóvivő. Ilyen szabály például, hogy látható helyen ne hagyjanak értéket a leparkolt járműben, amelynek lezárásáról se feledkezzenek meg a temetőbe igyekvők. A kerékpárral érkezők lehetőleg a nappali órákat válasszák a tiszteletadásra, és ekkor is a kijelölt tárolókban, lezárva helyezzék el a kétkerekűt. A táskákat, csomagokat pedig még rövid időre se hagyják felügyelet nélkül a nyughelynél.

Október 31-én és november 1-jén a már megszokott forgalmirend-változásra kell számítania az autósoknak a Tripammer utcai temető környékén.

Bakonyi Erzsébet, Vuk Anita