Ne lőjön mellé! – figyelmeztet a NAV

Határátlépéskor a vadászati célból való lőfegyver- és lőszerszállítás szabályait külön rendelet határozza meg, csakúgy, mint a vadásztrófeákét.


 

Amíg a vadászok el nem hagyják Magyarország területét, más szabályok vonatkoznak rájuk. A fegyverek, lőszerek és trófeák határainkon kívülre való szállításához, vagy hazánkba való behozatalához külön engedélyek szükségesek. Európai uniós állampolgár vadászati, sportcélú vagy önvédelmi lőfegyvert és a hozzátartozó lőszereket az Európai Unió területére európai lőfegyvertartási engedély birtokában szállíthat.

Ezt az engedélyt a lőfegyverek, lőszerek szállításakor magánál kell tartania és az engedélyt másra nem ruházhatja át. - A harmadik országból érkező utas részéről a Nemzeti Adó és Vámhivatal lőfegyver kísérő igazolványt állít ki. A nem uniós állampolgárnak a beutazáskor igazolnia kell a lőfegyvertartási jogosultságát, valamint azt, hogy a lőfegyverét milyen célból szeretné Magyarország területére beszállítani. Ha vadászati céllal érkezik az országunkba, akkor a vadászati célt a vadásztatást szervező meghívó levelével tudja igazolni. A fegyvertartási jogosultságot pedig a nemzeti fegyvertartási engedélynek a bemutatásával - nyilatkozta Joó Hilda, a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

A vadászaton elejtett vadásztrófeákat is csak engedéllyel lehet szállítani. Nemzeti értékké nyilvánított vadásztrófeát Magyarországról csak az Országos Trófeabíráló Testület engedélyével lehet meghatározott célra kivinni.

A vadásztrófeát az ország területéről történő kilépéskor a magyar hatósági állatorvos által kiállított állat-egészségügyi bizonyítványnak is kísérnie kell. - Vadászat során elejtett állat vadásztrófeájának Magyarország területéről történő kiviteléhez trófeabírálati lap szükséges. Ezen kívül be kell mutatni a hatósági állatorvos által kiállított állategészségügyi bizonyítványt is. Elhullott, vagy nem közvetlen elejtésből származó állat trófeájának, illetve hullott agancsnak a kiviteléhez a megyei kormányhivatalok által kiállított trófea kiviteli engedélyt kell bemutatni - tette hozzá a NAV sajtóreferense.

Nemzeti értékké nyilvánított vadásztrófea Magyarországról történő kiviteléhez fentieken kívül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kivitelt engedélyező határozata is szükséges. Vadásztrófea kizárólag az állategészségügyi határállomással rendelkező határátkelő helyen hozható be az Európai Unióba.