Nemsokára szüretelik a datolyaszilvát Becsehelyen

Az utóbbi hetekben komoly munkák folytak Murafölde egzotikus gyümölcsöket termesztő ültetvényein: először leszüretelték a fügét Tormaföldén, majd begyűjtöttek jó néhány tonna, elsőosztályú kivit Becsehelyen is. Azonban itt még nem ért véget az ínycsiklandozó gyümölcsök betakarításának sora, hiszen hamarosan ismét szüret következik: a zamatos datolyaszilvák érnek be néhány napon belül a Harcz–testvérek birtokán.

– A datolyaszilva ültetvényt három évvel ezelőtt telepítettük a testvéremmel, közösen műveljük. Ott 170 csemetével kezdtük, mára közel négyszáz datolyaszilvafa alkotja az állományt – mondta Harcz Endre, miközben hozzáértő szemekkel vizsgálta a pirosas-sárgás színű gyümölcsöket, amelyek alatt csak úgy roskadoznak a fák. – A gyümölcséért termesztjük és nevelgetjük a datolyaszilvát, de saját magunk által oltott fákat is adunk el az utóbbi években. Mikor valaki hazavisz tőlem egy csemetét, mindig ellátom, amúgy „útravalóként” néhány jó tanáccsal is. Minden mediterrán gyümölcsfajnak van néhány buktatója, aki ezeket tudja, jó eséllyel szedheti tele a kosarát ősszel, friss kivivel, fügével vagy éppen datolyaszilvával. Tavaly néhány száz kiló termést takarítottunk be, de minden esélyünk megvan arra a kiváló adottságokkal rendelkező becsehelyi magaslatokon, hogy az elkövetkezendő években tonnaszámra szüreteljük majd.

– A datolyaszilva esetében, elsősorban a friss gyümölcsként való eladás az, ami szóba jön, bár már kísérletezünk azzal, hogy lekvárként is piacra dobhassuk – avat be egy „műhelytitokba” a fiatalember, majd pedig néhány újabb tudnivalót is elárult ezekről a dél-zalai vitaminbombákról. – Mind a datolyaszilva, mind pedig a kivi esetében azt tartom a nagy előnyének, hogy leszüreteljük októberben, és egész télen „kitart”, még február végén is ehetünk belőle, olyan jól eltarthatóak. Pont a gyümölcsmentes, téli időszakban lát el bennünket vitamindús, édes, zamatos finomsággal.

Dr. Papp Attila