Október 23-a a szabadság napja

Így fogalmazott Kontrát Károly parlamenti államtitkár a nemzeti ünnep alkalmából tartott belügyminisztériumi megemlékezésen. A rendezvényen a tárca vezetője több mint félszáz embernek adott át elismerést.

Kontrát Károly miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár ünnepi beszédében – a többi között – hangsúlyozta: október 23-a a szabadság napja, a magyar szabadságszeretet, a magyar élni akarás jelképe. A nap legfontosabb üzenete, hogy a magyarok szabadság iránti vágya soha nem változik, mert nem változhat, és a mai utódok megtanulhatták ’56-ból, hogy az országnak saját magáért kell kiállnia, az eredményeket magának kell elérnie. A miniszterhelyettes kiemelte, az ötvenhatosok áldozatvállalása nem volt hiábavaló, olyan ország épül, amely egyaránt képes megvédeni kultúráját, nemzeti értékeit és hagyományait. „Magyarországnak van múltja és lesz jövője is, amelyet bátran és a jövő nemzedékei érdekében felelősséggel épít.” – fogalmazott Kontrát Károly. Az ünnepségen ötvennégyen vehettek át különböző szintű elismerést a belügyminisztertől.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – a belügyminiszter előterjesztésére – kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül nemzeti ünnepünk, október 23-a, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének 61., valamint a köztársaság kikiáltásának 28. évfordulója alkalmából kinevezte tűzoltó dandártábornokká Erdélyi Krisztián tű. ezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettesét.

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért Érdemjelet adományozott Berkes Krisztián c. tű. főtörzsőrmesternek, a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének, aki augusztus 20-án, Móron, egy kárpitosüzemben keletkezett tűznél az omladozó csarnoképületben felkutatott és onnan kivitt egy felhevült gázpalackot, megakadályozva ezzel, hogy bárki megsérüljön. Bátorságért Érdemjelet kapott Csábi Tamás c. tű. főtörzsőrmester, a belvárosi katasztrófavédelmi őrs beosztott tűzoltója, aki június 28-án egy budapesti lakástűznél a tetőtérbe feljutva a leomló, lángoló tetőszerkezeti elemek között – az életét kockáztatva – megakadályozta, hogy a tűz a szomszédos épületre átterjedjen. Szintén Bátorságért Érdemjel elismerésben részesült Varga Imre c. tű. főtörzsőrmester, a debreceni hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, aki még január 25-én, egy debreceni tűzesetnél az oltással egyidejűleg a füsttel telítődött lakásokat is átvizsgálta. A feladatot kiemelkedő színvonalon hajtotta végre, megelőzve ezzel az esetleges személyi sérüléseket.

Pintér Sándor kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül soron kívül előléptette tűzoltó ezredessé Tóth László tű. alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ igazgatóhelyettesét és Vizi Ignác tű. alezredest, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesét. A belügyminiszter tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Prepok Attila tű. alezredesnek, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelőjének, valamint Szegvári Szabolcs Zoltán tű. őrnagynak, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetőjének.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mai délelőtti ünnepségén dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy főigazgató ajándéktárgyat adott át Szabó István tűzoltó alezredesnek, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelőjének és Hajósi Balázs tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Keszthelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-, beosztásukban hosszú időn át végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állománya pénteken, ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről- olvasható a szervezet honlapján.