Október 23. - Néhány tucattól tízezerig terjedt a résztvevők száma

Néhány tucattól tízezerig terjedt a résztvevők száma az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján rendezett ünnepségeken, megemlékezéseken. Országszerte több száz rendezvényt tartottak október 23-ára emlékezve hétfőn, illetve az azt megelőző napokban.

A központi rendezvények hétfő reggel, a hagyományokhoz híven a Parlament előtti zászlófelvonással kezdődtek. A Kossuth Lajos téren katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében szakadó esőben és erős szélben vonták fel a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján.
A budapesti Terror Háza Múzeumnál délután három órakor tartott díszünnepségen az esős idő ellenére mintegy tízezer ember gyűlt össze, akik előtt Orbán Viktor miniszterelnök és Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója mondott beszédet.
Nagy Imre mártír miniszterelnök II. kerületi házánál délelőtt közösen koszorúzott az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), az Együtt, a Magyar Liberális Párt, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa), a Párbeszéd és a Szolidaritás egy-egy képviselője. A megemlékezésen 30-40-en vettek részt.
A Jobbik - hagyományosan - a Corvin közben tartotta megemlékezését, amelynek zárásaként a részt vevő mintegy kétszáz ember a Magyar Rádió volt székházához vonult.
A DK egy budapesti szállodában tartotta születésnapi és október 23-i ünnepségét, amelyen néhány százan vettek részt.
Az LMP Debrecenben ünnepelt, az Egyetem téren mintegy 50 ember gyűlt össze.
A Párbeszéd eredetileg az Országház közelében lévő Bibó-szobornál tartotta volna koszorúzással egybekötött megemlékezését, a szakadó eső miatt azonban rendezvényét áthelyezték egy, a Parlamenthez közeli kávézóba, ahol az Együtt is képviseltette magát. A rendezvényen néhány tucatnyian voltak jelen.
A Közös Ország Mozgalom lemondta a hétfőre a Kossuth Lajos térre tervezett demonstrációját a rossz időre tekintettel.
 

MTI