Péntek 13: a babona, és ami mögötte van

2017. okt. 13.

Ma péntek van, ráadásul tizenharmadika. A babonás emberek legszívesebben fel sem kelnének ma az ágyból, nemhogy kilépjenek az utcára. Legalább annyira tartanak ettől a naptól, mint ahogy rettegnek a fekete macskától, vagy attól, hogy átmenjenek egy létra alatt.

A péntektől való félelem az ókori Rómából származik, ugyanis a kivégzéseket péntekenként tartották: Jézust is ezen a napon feszítették meg. Ugyancsak ebből a korszakból való a 13-as számtól való rettegés is. A tizenhármat megelőző tizenkettes szám az európai hagyomány fontos része, és már a görög mitológiában is feltűnt. Igazi jelentőségét viszont a kereszténységben nyerte el: az evangéliumok szerint Krisztusnak is tizenkét tanítványa volt, így a tizenkettes szám a középkori keresztény művészet kedvelt számjegye lett. A tökéletes számot azonban a baljóslatú tizenhármas követi, amely a keresztény hagyományban szerencsétlennek számít, mert az utolsó vacsorán is tizenhárman vettek részt. A balszerencsét hordozó tizenhármas a skandináv mitológiában is visszaköszön: Loki, a bajkeverő isten hívatlan tizenharmadikként vett részt egy olyan vacsorán, amely egy másik vendég tragikus halálával végződött.

A negatív értelmezés mára állandósult az európai kultúrában, számos épület kerüli a tizenhármast, például a BMW müncheni székházában sincsen ilyen emelet. A jelenség Magyarországon is megfigyelhető: például vannak olyan szállodák, ahol kihagyták ezt a számot a szobákat megjelölő számsorból.Az USA-ban viszont harcot indítottak az egyre jobban terjedő babona ellen. Az Egyesült Államokban befolyásos New York-i üzletemberek 1881-ben alapították meg a Tizenhármas Klubot, melynek az volt a célja, hogy felszámolja a nyugati világot átszövő babonákat. Első találkozójukat 1883. január 13-án, pénteken este 6 óra 13 perckor tartották. Tizenhárman ültek le vacsorázni a tizenhármas számú szobában, a vacsora színhelyére pedig egy létra alatt mentek be: mind a tizenhárman túlélték. A következő harminc évben az USA területén elterjedtek a tizenhármas klubok, amelyek mintegy négyszáz tagot számláltak, köztük az Egyesült Államok öt elnökével.Minden igyekezetük ellenére a péntek 13-a kultusza tovább nőtt, mindaddig, amíg a nyugati világ egyik legismertebb babonájává nem vált. Olyannyira, hogy mindmáig kedvelt témája a mozik világának: legismertebb például a nyolcvanas években megindított, mára már kultikussá vált „Péntek 13” horror-sorozat is.

Dr. P. A.