Szemétből értéket teremtenek

A Holnapocska Táborban a környezettudatosságról tanulnak a fiatalok. A tudatos hulladékgazdálkodásra és a környezetvédelem fontosságára hívják fel a gyerekek figyelmét egy héten keresztül Zalaszabaron. A program segítségével a fiatalok átfogó, a mindennapi életbe beültethető ismereteket szerezhetnek a környezetvédelemről, annak társadalomra gyakorolt hatásáról. A cél az, hogy a következő generáció tudatos szellemiségben kezdje meg a felnőttkort.

Régi, használt cipőbe ültetik a virágokat a Vas megyei fiatalok, valamint hulladékokból készítenek különféle tárgyakat. A zalaszabari Holnapocska Táborban most ugyanis a környezettudatosságról tanulnak a fiatalok.

- Tanuljuk az ökológiát, hogy hogyan védjük meg a Földet. És a hulladékelhelyezésről is tanulunk, hogy például a veszélyes hulladékokat hova kell elhelyezni, a különféle papírt, fémet és üvegeket - árulta el Kopácsi Léna.

A Földművelésügyi Minisztérium évente több száz millió forintot fordít arra, hogy környezettudatos módon éljenek az emberek. Ezért is támogatták a zalaszabari tábort.

- Bármilyen jogszabályokat hozunk, bármilyen beruházásokat hajtunk végre, a legfontosabb az az, hogy ismerjék meg a helyes hulladékgazdálkodás módját. Hiszen senki sem születik környezettudatosnak vagy éppen szemetelőnek. Nagyon fontos, hogy ez a környezettudatosság beépüljön a pedagógiai programokba - fogalmazott V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

A tábornak is ez a fő célja, hogy a tudatos szemléletformálással a hulladékgazdálkodás praktikussága felé tereljék a fiatalokat.

- Megmutatni azt a gyerekeknek, hogy a hulladékot megfelelően szelektálva, a hulladékot megfelelően feldolgozva nagyon szép és érdekes dolgokat csinálhatunk belőle. Amely egyrészt a kreativitásukat is fejleszti, és kiélhetik ezt az ösztöneiket, vágyaikat, a másik pedig egy nagyon fontos cél, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön oda, ahol aztán már nem lehet tovább hasznosítani - tette hozzá Szabadics Zoltán, a Holnapocska Tábor Zalaszabar alapítója.

A hulladékból készült tárgyakat a fiatalok a tábor végén természetesen haza is vihetik. Az egyhetes kikapcsolódás kedden ér véget, addig pedig még sok hasznos információt kapnak a fiatalok a környezetvédelemről.