Tajvanban mutatkozik be az egerszegi Griff társulata

A Griff Bábszínház társulata a tajvani Tajpejben a New Born elnevezésű szakmai rendezvényen mutatja be a babaszínházi programját október 27. és 29 között - jelentette be Szűcs István igazgató.

A csecsemőknek szóló színházi program Kelet-Ázsiában még ismeretlen, az új gyermekszínházi formációt a zalaegerszegi társulat ismerteti meg a szakmai közönséggel - mondta el Bartal Kiss Rita művészeti vezető.
A Griff Bábszínház az elmúlt évadban az Aprók színháza című program keretében két babszínházi előadást állított színpadra. A Pötty és a Piroskaland című produkciót Tajpenben is bemutatják. A szakmai programokon a csecsemőszínház elméletéről, pszichológiáról, pedagógiáról és művészetlélektanról tartanak előadásokat. Prezentálják, hogy milyen szempontok alapján kell felépíteni a babáknak szóló előadást. A tervezői, zenei és rendezői workshoppon egyebek mellett azt szemléltetik, hogy miként kell például a produkciók vizualitását megtervezni - ismertette a művészeti vezető.
A szakmai programokban Báthory-Szolnok Ágnes, Üveges Anita, Fekete Ágnes, Szilinyi Arnold és Tóth Mátyás vesz részt, Szűcs István igazgató pedig a magyar gyermekszínházakról tart előadást Tajvanban.
A Griff Bábszínház készül a zalaegerszegi premierre is: a zalai megyeszékhely kőszínházában szombaton mutatják be Darvasi László kortárs szerző A 3 emeletes mesekönyv című műve nyomán készült bábszínházi adaptációt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Griff Bábszínház koprodukciójában készült előadás apró, egymásra fűzött történetekből áll - mondta el Somogyi Tamás, az előadás rendezője.
Hozzáfűzte: az epizódok sora a szűkebb környezettől kezdve az iskolán át a tágabb környezetig, egészen a világ felfedezéséig ível. A történet az író fejében játszódik, így a díszlet is a "fejre és az agyban megjelenő gondolatokra" asszociál. A díszletül szolgáló, strukturált, kupolaszerű térrel absztrakt módon az író fejét, "agyát" jeleníti meg - magyarázta a rendező.
 A bábos előadás szereplője, Tóth Mátyás 25-26 karaktert jelenít meg. A bábszínész a feladatot élete legnehezebb, legösszetettebb színészi kihívásának nevezte.
 A bábszínpadi adaptációt Khaled-Adbo Szaida írta, a díszletet, a bábokat és a jelmezeket Grosschmid Erik tervezte, az animáció- és videotechnikát Báthory Péter készítette.

MTI